REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spune şefa DNA despre cazul fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa

Ce spune şefa DNA despre cazul fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa

Replica API 24 mai 2016 | 00:06 497

„Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare”

„Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare”

Dănuţ Căpăţână

DNA a organizat, în perioada 23 - 24 mai 2016, la Bucureşti, un Grup de lucru având ca temă „Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”. Luni, 23 mai, Laura Codruţa Kovesi a declarat că în corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme şi companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu, după care a dat exemplu şi acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de săptămâna trecută, când Dănuţ Căpăţână, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost prins în flagrant în timp ce lua mită (fiind ulterior arestat).

„În anul 2014, acelaşi director a mai fost trimis în judecată pentru acelaşi gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupţia în sănătate doar arestând şi investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management şi control, atunci cetăţenii vor fi în continuare afectaţi”, a spus procurorul şef al DNA, citat de agerpres.ro.

„Dacă cei anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie nu-şi pierd funcţiile publice de care s-au folosit pentru a obţine foloase ilicite, vom avea în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achiziţiilor publice. Cu siguranţă corupţia în sănătate este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public.

Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziţii de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi”, a adăugat Laura Codruţa Kovesi, conform aceleiaşi surse.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367