REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
14.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

CE stabileşte acţiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel naţional şi la nivelul UE

CE stabileşte acţiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel naţional şi la nivelul UE

Valentina CAMARA 26 ianuarie 2023 | 00:00 503

Comisia Europeană a prezentat miercuri o iniţiativă prin care se continuă consolidarea şi promovarea dialogului social prin acţiuni concrete la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene.

CE stabileste actiuni concrete pentru consolidarea dialogului social la nivel national si la nivelul UE

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, iniţiativa reînnoieşte angajamentul său ferm faţă de dialogul social ca piatră de temelie a economiei sociale de piaţă a UE şi a competitivităţii sale. Iniţiativa echipează dialogul social cu mijloacele necesare pentru a se adapta la lumea muncii în schimbare şi la noile tendinţe de pe piaţa forţei de muncă, în contextul tranziţiei către o economie digitală şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei şi al apariţiei unor noi forme de ocupare a forţei de muncă.

"Dialogul social este o dimensiune centrală a economiei noastre sociale de piaţă europene, însă apartenenţa la sindicate este în declin, iar multe sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijiri sau lucrul pe platforme online, nu beneficiază de negocieri colective. Pentru a ne asigura că Europa rămâne competitivă şi favorabilă incluziunii, avem nevoie de un dialog social puternic şi de parteneri sociali puternici", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Negocierile dintre organizaţiile care reprezintă angajatorii şi lucrătorii (partenerii sociali) prin intermediul dialogului social şi al negocierii colective contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, cum ar fi remunerarea, programul de lucru, concediul anual, concediul pentru creşterea copilului, formarea şi măsurile de sănătate şi securitate. Ele joacă, de asemenea, un rol esenţial în ceea ce priveşte adaptarea la circumstanţele economice şi sociale în schimbare şi obţinerea unor creşteri de productivitate care sunt necesare pentru consolidarea competitivităţii întreprinderilor europene. Partenerii sociali joacă, de asemenea, un rol esenţial în perioade de criză sau de schimbare. Partenerii sociali contribuie şi la găsirea unor soluţii echilibrate pentru adaptarea pieţei forţei de muncă la era digitală. Cooperarea strânsă dintre angajatori şi angajaţi este, de asemenea, esenţială pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de producţie industrială şi pentru a înzestra forţa de muncă cu competenţe verzi şi digitale.

Cu toate acestea, gradul şi calitatea implicării partenerilor sociali variază considerabil de la o ţară la alta. În acelaşi timp, apartenenţa la sindicate şi ponderea lucrătorilor care fac obiectul contractelor colective de muncă la nivel naţional sunt în scădere (de la o medie la nivelul UE de aproximativ 66% în 2000 la aproximativ 56% în 2019). De asemenea, este mai puţin probabil ca formele mai noi de ocupare a forţei de muncă, cum ar fi lucrul pe platforme online, şi anumite grupuri, cum ar fi tinerii, să fie reprezentate; în unele sectoare, cum ar fi serviciile de îngrijire, înregistrându-se o absenţă aproape totală a negocierilor colective.

În acest context, Comisia propune o recomandare a Consiliului, care stabileşte modul în care ţările UE pot consolida în continuare dialogul social şi negocierile colective la nivel naţional. De asemenea, Comisia prezintă o comunicare privind consolidarea şi promovarea dialogului social la nivelul UE. Partenerii sociali au fost implicaţi îndeaproape în pregătirea acestor iniţiative.

Propunerea Comisiei recomandă statelor membre: să asigure consultarea partenerilor sociali cu privire la conceperea şi punerea în aplicare a politicilor economice, sociale şi de ocupare a forţei de muncă, în conformitate cu practicile naţionale; să încurajeze partenerii sociali să analizeze noile forme de muncă şi formele atipice de ocupare a forţei de muncă şi să comunice pe scară largă cu privire la beneficiile dialogului social şi la orice acorduri colective puse în aplicare; să permită o creştere a capacităţii organizaţiilor de lucrători şi patronale, de exemplu prin asigurarea accesului acestora la informaţii relevante şi prin asigurarea sprijinului din partea guvernelor naţionale.

Pentru a promova în continuare rolul partenerilor sociali în elaborarea politicilor UE şi pentru a consolida dialogul social sectorial la nivelul UE, Comisia propune un set de măsuri pentru: consolidarea dialogului social sectorial european prin modernizarea cadrului său, în strânsă colaborare cu partenerii sociali din UE, printr-o posibilă revizuire a normelor actuale; continuarea sprijinirii acordurilor cu partenerii sociali, în special prin sprijin administrativ şi consiliere juridică; consolidarea implicării partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor UE, de exemplu prin colectarea opiniilor partenerilor sociali interprofesionali europeni cu privire la priorităţile de politică ale UE înainte de stabilirea programului de lucru al Comisiei; eficientizarea sprijinului tehnic şi financiar acordat de UE partenerilor sociali.

În plus, Comisia invită partenerii sociali să negocieze şi să încheie mai multe acorduri cu partenerii sociali şi să îmbunătăţească calitatea de membru şi reprezentativitatea atât a sindicatelor, cât şi a organizaţiilor patronale.

În perioada următoare, statele membre vor discuta propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului în vederea adoptării acesteia de către Consiliu. Odată adoptată, propunerea invită statele membre să prezinte Comisiei un set de măsuri, care au fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, în vederea punerii în aplicare a acestei recomandări. Punerea în aplicare a măsurilor va fi monitorizată în contextul semestrului european, agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
“continua consolidarea” comisia europeana pentru ca in romania nu exista nici un dialog social si mafia politica face ce vrea de 33 de ani fara sa-i pese de societate; de asta suntem pe primul loc la diferentele intre salarii si pensii, avem cei mai multi saraci din ue, etc
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468