REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce TARIFE cere CJC pentru spectacolele organizate în Centrul Multifuncţional ‘JEAN CONSTANTIN’

Ce TARIFE cere CJC pentru spectacolele organizate în Centrul Multifuncţional ‘JEAN CONSTANTIN’

Replica API 8 decembrie 2018 | 00:00 1017

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, dat în folosință în luna aprilie a acestui an, a devenit deja o locație de interes pentru organizații și instituții, pentru evenimente culturale și artistice. În ședința Consiliului Județean Constanța din noiembrie a.c., consilierii județeni au votat tarifele și taxele aplicate în cazul evenimentelor organizate în acest centru cultural: în vreme ce un bilet la un film prezentat în cinematograful de la „Jean Constantin” poate ajunge, cel mai mult, până la 20 lei, organizatorii de concerte plătesc 1100 – 1500 lei/oră, iar taxa plătită de cei care închiriază spațiul pentru conferințe pot scoate din buzunar până la 6500 lei/zi.

Potrivit reprezentanților Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, din cadrul CJC, „procesul de estimare al tarifelor pentru biletele de intrare, respectiv al stabilirii taxelor de utilizare temporară a spațiilor s-a realizat în conformitate cu analiza cost-beneficiu” din legislația în vigoare.

După aproximativ cinci ani de reabilitare, de căutare de soluții pentru problemele tehnice apărute, în aprilie a.c. Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” a fost dat în folosință. Realizat cu fonduri europene, dar și cu o contribuție a Consiliului Județean Constanța de aproximativ 2 milioane de lei (valoarea totală a investiției a fost de 9,5 milioane de lei), centrul multifuncțional dispune de o sală de cinema/sală spectacole, bar, spații pentru expoziții și spații adiacente.

Capacitatea totală a structurii este de 700 de locuri, aici existând cadrul necesar pentru organizarea de serbări școlare, spectacole de teatru, proiecții de film, dans, prezentări de modă, conferințe, dezbateri pe teme de interes, activități de consultare publică, expoziții de artă etc.

De la inaugurare, centrul multifuncțional a găzduit evenimente dintre cele mai variate, de la festival de teatru, proiecții de film organizate în contextul Centenarului, expoziții de artă, spectacole etc.

În ședința Consiliului Județean Constanța din luna noiembrie a.c., consilierii județeni au votat ce tarife trebuie achitate de către cei care doresc să organizeze eveimente în Centrul Multifuncțional „Jean Constantin”, ce preț vor avea biletele la diversele spectacole dar și care sunt categoriile de evenimente și de persoane scutite. Tarifele și taxele aplicate în cadrul centrului au fost stabilite prin Hotărârea 336/26.11.2018 privind completarea anexei 6 din Hotărârea CJC 10/2018 privind stabilirea unor tarife, taxe și taxe speciale pentru anul 2018.

„Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” (în administrarea căruia se află centrul multifuncțional) menționează că procesul de estimare al tarifelor pentru biletele de intrare, respectiv al stabilirii taxelor de utilizare temporară a spațiilor din cadrul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” s-a realizat în conformitate cu analiza de cost – beneficiu, referitoare la stabilirea prețului biletului de intrare cinematograf, cuprinsă în Formularul Cererii de Finanțare din 28 iunie 2012, încadrat în Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”, Domeniul de intervenție 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniu Poli de creștere, în acord cu prevederi ale Hotărârii CJC nr. 10/29.01.2018, cu respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, din 5.01.2011, Legii Tinerilor nr. 350/2006, art. 3, și Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, se menționează în documentația anexată hotărârii CJC, semnată de reprezentanții Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, Direcției Generale Economico-Financiară, Comisiei de Buget – Finanțe și Comisiei pentru Cultură, Culte și Monumente.

Altfel spus, tarifele stabilite atât pentru biletele de intrare la filme sau la spectacole, cât și cele pentru folosirea spațiilor pentru spectacole sau alt gen de evenimente sunt stabilite în conformitate cu legislația privind obținerea fondurilor europene cât și cu restul legislației. Cu toate acestea, se poate constata că, cel puțin în ceea ce privește tarifele pentru închirierea spațiilor cu ora pentru diverse evenimente cultural-artistice (care presupun inclusiv spectacole organizate de școli), tarifele sunt destul de „piperate”.

De exemplu, pentru organizarea de evenimente cultural – artistice, precum concerte sau spectacole, tariful estimat pentru o oră, fără să fie necesară proiecția de filme pe ecranul de cinematograf este de 1100 lei/oră; dacă se dorește și proiecție pe ecranul de cinematograf, tariful crește la 1500 lei/oră. Tariful include, potrivit hotărârii CJC, și utilizarea sistemului de sunet.

Cei care doresc să organizeze conferințe pe diverse teme trebuie să achite 1.400 lei/roă sau 5.500 lei/ zi dacă evenimentul durează peste patru ore zilnic – fără proiecție pe ecranul de cinematograf. Dacă se dorește și proiecție pe ecranul cinematograf, tariful de închiriere crește la 1800 lei/oră sau 6500 lei/zi pentru o durată de ocupare a spațiului de peste patru ore. La rândul lor, cei care vor să organizeze seminarii, ședințe sau workshopuri vor achita 70 lei/oră sau 300 lei/zi pentru o durată mai mare de patru ore – tariful include utilizarea mobilierului, respectiv a meselor, scaunelor pentru 20 de persoane și a videoproiectorului.

Organizarea de expoziții în spațiile special amenajate costă 180 lei/zi, iar pentru evenimentele din foaier/hol intrare se percepe o taxă de 175 lei/oră, cu taxă suplimentară de 4 lei/scaun/eveniment. În schimb, utilizarea canapelelor intră în taxa inițială. Pentru folosirea barului bistro din incinta centrului multifuncțional se percepe un tarif de 600 lei/zi, care presupune folosirea mobilierului și echipamentelor de bar, respectiv a storcătorului, vitrinei frigider și a expressorului.

Pentru difuzarea de filme în cadrul Centrului „Jean Constantin”, cu bilet de intrare, costul acestor bilete variază între 3 lei (pentru copii, elevi, studenți, în cursul săptămânii) până la 20 de lei, pentru reprezentanțiile în avanpremieră. Copiii cu dizabilități, persoanele care îi însoțesc, adulții cu dizabilități grave sau accentuate au gratuitate. În schimb, adulții cu dizabilități medii și ușoare beneficiază de bilete de intrare reduse, ca pentru elevi și studenți.

Conform aceleiași hotărâri CJC „pentru evenimentele culturale, de promovare sau cu scop umanitar realizate de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța sau cu alte instituii subordonate acestuia, nu se vor percepe taxe de utilizare a spațiului sau tarife pentru biletele de intrare”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sala fara nicio functionalitate pentru ca nu exista parcari in zona, bani investiti aiurea in renovare.
11
5
Daca s-a reabilitat cu fonduri europene de ce se platesc aceste tarife ? Parca 5 ani nu putea genera profit !?
12
4
Pai nu vad unde e marimea. Ptr spectacole concerte reiese 2 lei pe loc pe ora din care sa platesti apa curent caldura curatenie reparatii oameni si ce o mai fi pe acolo. Pai 2 lei dau la peco ca imi sterge parbrizu.
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614