REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Ce tranzacție de 3,2 mil. de euro a mai făcut Nuclearelectrica, în ultima perioadă?!

Ce tranzacție de 3,2 mil. de euro a mai făcut Nuclearelectrica, în ultima perioadă?!

Andreea CONDURACHE 7 decembrie 2023 | 00:00 1201

Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica SA, a cumpărat activele Companiei Naționale a Uraniului, scoase la licitație de lichidatorul judiciar al firmei, într-o tranzacție de 3,2 milioane de euro, exclusiv TVA. Pachetul de active este compus din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că tranzacția reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României.

Ce tranzactie de 3,2 mil. de euro a mai facut Nuclearelectrica, in ultima perioada?!CNE Cernavodă

În cadrul unei licitații organizare de către administratorul judiciar al Companiei Naționale a Uraniului SA, aflată în insolvență, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica SA, a cumpărat activele fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara. Pachetul de active cumpărat în cadrul licitației publice este compus din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri și a fost achiziționat la prețul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.

Ce tranzactie de 3,2 mil. de euro a mai facut Nuclearelectrica, in ultima perioada?!ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Despre această tranzacție, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că tranzacția este una de bun augur și arată importanța pentru securitatea nucleară și energetică a României. „Mă bucur să văd că această tranzacție a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacției, în vederea recuperării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic și strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacția de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase și arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător și capabilă să ofere condiții pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producție energetică în bandă. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea și transformarea în combustibil nuclear și exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil romanesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a spus acesta.

Ce tranzactie de 3,2 mil. de euro a mai facut Nuclearelectrica, in ultima perioada?! fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu

Și fostul ministru al Energiei Virgil Popescu vede achiziția ca o victorie a sectorului nuclear civil românesc. Când faci ce trebuie, succesul este asigurat! România are tot circuitul nuclear integrat securizat în cadrul SNN SA! Când am preluat mandatul de ministru al Energiei, în 2019, am demarat demersurile pentru ca circuitul nuclear integrat să fie o realitate, nu doar o intenție cuprinsă într-o lege. Astăzi, acest lucru este finalizat: România are un circuit nuclear integrat în cadrul unei companii puternice, capabila să-l dezvolte și să-l folosească pentru a oferi energie curată , accesibilă, pentru români. A fost multă muncă și a fost nevoie de mult efort. Dar pas cu pas, cu tenacitate, am reușit.  În august 2021, am reușit transferarea licenței de exploatare a uraniului de la CNU, companie care ulterior avea să intre în insolvență, către Nuclearelectrica. În decembrie 2022, CNU, aflată deja în insolvență, finaliza tranzacția cu Nuclearelectrica pentru uzina E de la Feldioara, cea care transformă octoxidul de uraniu în dioxid de uraniu, elementul necesar pentru combustibilul nuclear care ajunge în Centrala de la Cernavodă unde se produce energia electrică”, a transmis acesta.

Licitația a fost organizată de consorțiul format din Expert Insolvență SPRL Filiala București și Aktiv-Lex Insolvență SPRL, în calitate de administrator judiciar al companiei, în cursul zilei de marți, 5 decembrie a.c., în Capitală. Din prețul total de adjudecare de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societății Companiei Națională a Uraniului SA, cu titlu de garanție de participare la licitație, care conform Regulamentului de vânzare prin licitație publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se convertește în avans, adjudecatarul având obligația de a achita diferența de preț de 15.879.679,88 lei până la data de 04.01.2024.

Ce tranzactie de 3,2 mil. de euro a mai facut Nuclearelectrica, in ultima perioada?!uzina R de la Feldioara

Compania Națională a Uraniului a intrat în insolvență în decembrie 2022

Pe 14 decembrie 2022, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a Companiei Naţionale a Uraniului formulată de Tinmar Energy, firmă deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea. În ultimii ani, mai multe companii au cerut intrarea în insolvenţă a unicului producător local de uraniu. Compania Naţională a Uraniului a fost înfiinţată în anul 1997 şi are în administrare resursele şi rezervele minerale de uraniu existente în România. Cele mai recente date financiare ale companiei sunt din 2022. Cifra de afaceri a companiei era de 79.609.621 de lei, profitul net în valoare de 24.788.149 de lei, dar și datorii în valoare de 325.732.565 de lei. CNU a rezultat ca urmare a spargerii fostei Regii Autonome a Metalelor Rare, anii 1997-1998 fiind cheie pentru dezvoltarea ulterioară a sectorului energetic local prin multiplele reorganizări implementate, majoritatea ţintite spre scindarea sistemului în cât mai multe companii. Până în 2016, principalul activ al CNU a fost mina de uraniu de la Crucea (Suceava), cea care asigura uraniul necesar funcţionării celor două reactoare de la Cernavodă. În mai 2016 mina a fost considerată neeconomică, fiind demarate procedurile de închidere.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436