REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

CE va prezenta, marţi, o propunere privind plafonarea preţului gazelor naturale

CE va prezenta, marţi, o propunere privind plafonarea preţului gazelor naturale

A.F. 17 octombrie 2022 | 23:05 492

Comisia Europeană va prezenta marÅ£i o propunere privind un mecanism de plafonare a preÅ£ului gazelor naturale, a anunÅ£at luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei ÅŸi ComerÅ£ului, a cărui Å£ară asigură în prezent preÅŸedinÅ£ia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters.

Jozef Sikela

Conform unui proiect consultat de Reuters, Executivul comunitar va propune "un coridor dinamic temporar" privind preÅ£ul gazelor naturale din Uniunea Europeană ÅŸi limite obligatorii referitor la nivelul la care preÅ£urile traderilor pot fluctua într-o singură zi.

Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preÅ£ului la gaze, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare. Provocarea pentru UE este de a reduce costurile, însă, în acelaÅŸi timp, trebuie să evite provocarea de daune pieÅ£ei unice ÅŸi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îÅŸi reducă dependenÅ£a de Rusia ÅŸi să îÅŸi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece, apreciază analiÅŸtii, scrie Agerpres.

Executivul comunitar a indicat că analizează dacă va propune o legislaÅ£ie ce ar conduce la o plafonare temporară a preÅ£ului gazelor naturale utilizate în producÅ£ia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania ÅŸi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.

Åžefii de stat ÅŸi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20 - 21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienÅ£ei UE ÅŸi o mai bună poziÅ£ie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preÅ£ului gazelor este îndoielnic, susÅ£in analiÅŸtii.

Separat, Jozef Sikela a anunÅ£at că Republica Cehia ÅŸi Germania sunt aproape de a ajunge la un acord privind împărÅ£irea gazelor în caz de urgenţă, în condiÅ£iile în care ţările încearcă să-ÅŸi sporească securitatea energetică, în contextul reducerii livrărilor de gaze ruseÅŸti.

"Cred că am realizat progrese semnificative în această problemă ÅŸi vom ajunge curând la un acord", a afirmat Sikela, la o conferinţă de presă comună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Pacturile bilaterale fac parte din planurile UE de a gestiona un eventual ÅŸoc al gazelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212