REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce vor face de luni procurorii care au protestat la Constanța

Ce vor face de luni procurorii care au protestat la Constanța

Replica API 23 februarie 2019 | 00:00 348

Ordonanța ministrului Justiției a scos procurorii constănțeni în stradă! Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au transmis vineri, 22 februarie, că susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

Vineri, la ora 16.00, 40 de magistrații s-au strâns în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, nemulțumiți de ordonanța de modificare a legilor justiției. Acesția au pancarte cu mesaje scrise precum "Justiția Independentă", "Adoptați recomandările M.C.V. " De precizat că, alături de magistrați, au dost și câțiva susținători ai procurorilor, care au avut, la rândul lor, cu pancarte pe care era scris: ”România este Europa” sau ”Jos Mafia”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România. ”Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță”, au transmis reprezentanții Parchetului, prin intermediul unui comunicat.

”Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al Senatului României. În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest (și de luni încolo – n.r.) constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive. Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive”, au transmis magistrații.

Andrei Bodean, șeful interimar al DNA Constanța, și Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA, s-au alăturat protestului

De asemenea, protestului s-au alăturat și doi procurori din cadrul DNA Constanța, Andrei Bodean și Sorin Constantinescu. Andrei Bodean a declarat, pentru Replica, că săptămâna viitoare va avea loc Adunarea Generală a DNA și se va discuta despre măsurile care le vor lua procurorii din cadrul Direcției pe care o conduce.

Reamintim că Guvernul a adoptat, pe 19 februarie, doua ordonante de urgenta in domeniul Justitiei.Pe prima dintre ele, privind procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei, o anuntase premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei Executivului. A doua, vizează modificarea Legilor Justitiei și a unor regulamente privind admiterea la INM. Astfel, funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

VIDEO:

M.P., L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
astia plang ca de acum vor raspunde pt sentintele proaste sau rauvoitoare. Dar ce va credeti?dumnezei?la salariile alea babane unul la privat raspunde si pt ce mananca angajatii si voi frecati menta, va jucati cu vietile oamenilor si sa nu raspundeti pt nimic??
3
0
In poza apar si politisti judiciari, care procurori? Fara manipulari nu se poate in mizeria asta de tara
1
0
Felicitari dnlor procurori! Nu cedati mafiei Psd-iste
2
4
Pentru "roman". Este evident ca esti praf, neinformat cel ptin, idiot care nu stii absolut nimic despre subiect. Ia intreaba de ce DNA Constanta a ascuns pana acum dosarele cu Gigi Stefan si Nita? Ia cauta "cele doua pacate ale procurorului" pe Rise Project. Pentru cine vrea sa stie - sectia este infiintata si functioneaza sub PLENUL CSM, nu sub sectia de procurori a acesteia. Iar procurorii desemnati, au trecut prin selectie ce a presupus 4 filtre de analiza a intregii activitati si nu numai. Da normal ca nu convine celor care urla acum, ca li s-a luat jucaria, anchetarea magistratilor.
7
0
De luni promitem ca nu vom mai lua spagi mai mici de 5000 de euro...pe cuvantul meu.Vom fi cei mai "cinstiti" procurori.
7
1
de ce generalizati- sunt procurori si procurori- era logic sa actioneze in felul acesta- cum isi permite criminalul tudorel, la indemnul puscariasului graknea- ainfiintat , ilegal, o sectie a caror angajati sunt nulitati, cu realizari zero si persoane ce nu au fost independenti- analfabeta venita din cta este fiica unui PSD -ist, gasiti raspunsul. Considerati ca este normal cum reactioneaza tudorel care si-a instalat fiiul- analfabet si asta- in ministerul pe care il pastoreste, din 450 candidati pe 35 locuri- el a castigat- vi se pare corect, in primul rand ar trebui sa existe interdictia ac
3
11
astia sunt procurori sau membri USR ,ca poza cu foile A4 pare cunoscuta!
17
4
Ar fi greu pentru voi sa faceti institutul.. ce bine era inainte, atunci cand v-ati facut procurori fara sa stiti carte. Ar trebui sa va mai testeze din cand in cand, sa vezi atunci dezamagire.. sa vezi cat de capabili sunteti
13
3
Bah papagalilor, cinste lor trebuia sa strige lumea multumita de ce faceti voi, nu sa va strigati voi unii la altii. Panarame de oameni
11
8
Stau ca marionetele cu pancartele alea venite pe e.mail.mai ca mi se face mila de ei saracii.
17
6
Pentru legea raspunderii magistratilor cand iesiti sa protestati. Nenorociti familii nevinovate fara sa aveti nici o raspundere
19
5
Muie la procurori da-va-s la bot de milogi ca meritati batuti la gramada cu telescopica
19
7
asa este. Dar fara pile se poate intra in sistem?degeaba inveti daca nu esti copil de procuror judrcator. Asta da nesimtire sa vii cu astfel de arogantr.
17
4
toate articolele...sa le belesti stromeleagul la toti procurorii, popandaule
7
14
Strugurii sunt acri. Daca va placea scoala erati procurori. Puneti-va copiii sa invete, pentru a nu ajunge in situatia voastra.
10
12
nu va mai luptati atata pentru apararea beneficiilor procurorilor ,salarii foarte mari ,pensii speciale nesimtite 15-16 000 ron si mai mult varsta redusa la pensionare .Dar ce ii doare cu adevarat este prevederea din ordonanta care le cere sa dea examene de competenta pentru functii si fug ca dracul de tamaie de aceste examene ex Kovesi nu si-a dat examenul pentru procuror ICCJ nu a avut timp in peste 12 ani cat s-a lafait pe aceste functii? Dar prin detasare se eluda legea si dintr-un procuroras micut daca te detasa jupanul ajungeai si procuror general .Acum trebuie sa punem mana pe carte !
16
7
cata ipocrizie in tara asta..astia si cu doctorii salarii exorbitante si nejustificate. Astia dau sentinte de 7 ani pt o baba care fura o gaina si infractorii gen Mazare si alti pesedei sunt achitati sau primesc cateva luni sau 1 an maxim. Sa va fie rusine ipocritilor. Nu v am auzit sa donati saracilor din salariile alea imense.Imbuibatilor.
26
8
Toate posturile acestor procurori si judecatori care au manifestat la Constanta sa fie scoase la concurs.
28
14
Vrem sa dam pensiile babane inapoi,,,si salariile redude la jumate,,sunt prea mari..
19
8
parchetul de cacao Constanta nu vor mai primi spagi de la proxenetii din Cernavoda
20
9
De ce stergeti comenturile legate de procurori. Nu este adevarat cau cele mai mari salarii si cele mai mari pensii
18
14

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920