REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ce vor, mai nou, partidele politice apărute peste noapte?

Ce vor, mai nou, partidele politice apărute peste noapte?

Replica API 2 iunie 2022 | 17:03 1649

Tot mai multe formațiuni politice se înființează pe zi ce trece, în România. Din cauza neînțelegerilor, tot mai mulți politicieni aleg să demisioneze și să-și înființeze propriul partid și se întrec în promisiuni pentru a face viața mai bună cetățenilor. Astfel, în ultima perioada au luat naștere partidele AUR, care a fost surpriza alegerilor parlamentare din 2020, Forța Dreptei, Alianța Pentru Patrie sau NOI. Întrebarea este: ce vor, mai nou?

Partidul AUR a surprins cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare

Primul despre care vor trece în revistă câteva amănunte este partidul nationalist Alianța pentru Unirea Românilor, care a surprins prin rezultatele spectaculoase obținute la alegerile parlamentare din decembrie 2020. AUR a fost înființat la 19 septembrie 2019, de către omul de afaceri Marius-Dorin Lulea.

AUR a fost înființat la 19 septembrie 2019, de către omul de afaceri Marius-Dorin Lulea.[46] Copreședinti ai partidului devin activistul unionist George Simion și Claudiu Târziu, aflat pentru o perioadă de timp în conducerea Coaliției pentru Familie și organizator al referendumului din octombrie 2018. În partid se află și Dan Tanasă, unul dintre personajele-cheie ale disputelor cu privire la cimitirul militar din Valea Uzului, din iunie 2019.

În luna iulie a anului 2020, au aderat la Alianța pentru Unirea Românilor cinci consilieri locali USR din București. Partidul AUR a reușit să se înscrie la alegerile parlamentare cu candidați din diaspora și în toate județele. Are filiale în 22 de țări din Europa și America de Nord.

Orban a părăsit PNL și a înființat partidul Forța Dreptei

Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a înființat partidul Forța Dreptei, după ce a demisionat din PNL. Decizia lui Ludovic Orban de a părăsi PNL s-a produs în momentul în care PNL a oficializat alianţa cu Partidul Social Democrat. Anterior, acesta a părăsit, în luna octombrie, grupul parlamentar al PNL, devenind deputat neafiliat. Fostul lider PNL Ludovic Orban declara, după şedinţa conducerii partidului în care s-a validat guvernarea cu PSD, că părăseşte formaţiunea. ”Începând de astăzi, pentru mine Partidul Naţional Liberal a murit, e adevărat, în pat cu PSD!”, spunea el.

Pe 23 noiembrie, Ludovic Orban şi-a depus demisia la sediul central al PNL din Modrogan, împreună cu ceilalţi 15 parlamentari care şi-au dat, la rândul lor, demisia din partid. Ceilalţi parlamentari care şi-au înregistrat demisia din PNL sunt: Alexandru Kocsis (deputat), Ovidiu Florean (senator), Ion Ştefan (deputat), Ionel Dancă (deputat), Constantin Şovaială (deputat), George Ionescu (deputat), Adrian Oros (senator), Bogdan Bola (deputat), Claudiu Chira (deputat), Nicolae Giugea (deputat), Antonel Tănase (deputat), Gabriel Plăiaşu (deputat), Ion Iordache (senator), Violeta Alexandru (deputat) şi Adrian Miuţescu (deputat).

„Numele formaţiunii politice pe care l-am convenit sigur că e un nume care va fi valabil până la organizarea Congresului noului partid, este Forţa Dreptei, este numele moţiunii cu care m-am prezentat în faţa Congresului PNL.

Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL a părăsit oamenii care au avut încredere în noi, care ne-au acordat votul şi care şi-au pus speranţele în PNL.”, spunea Orban.

Alianţa Pentru Patrie, partidul înființat de Liviu Dragnea

Partidul Alianța pentru Patrie a fost înființat pe 19 septembrie 2021 de Codrin Ștefănescu, fost membru PSD, și de Liviu Dragnea, fostul lider PSD.

În descrierea de pe pagina oficială, Alianța pentru Patrie se descrie ca fiind, printre altele, "o formațiune politică loială poporului român, care se angajează total pentru promovarea valorilor și intereselor sale vitale, pentru afirmarea onestă a conceptului de românism și românitate, atât în spațiul de existență al națiunii române, ca întreg, cât și în dialogul universal cu celelalte popoare".

Viorica Dăncilă s-a înscris în partidul NOI

Partidul NOI a luat naștere la data 13 ianuarie 2022, conform Tribunalului București. Partidul politic este condus de un Bogdan Petrescu, un IT-ist din Cluj-Napoca, care este și membru fondator al formațiunii politice.

Din același partid mai fac parte și Francesco - Ionel Șerban (președinte interimar Consiliul de Proiecte și Strategii), Iulia Hirică (vicepreședinte interimar), Răzvan-Gabriel Gogoț (vicepreședinte interimar), Cornelia Baloș (secretar general interimar) și Silvia Braia (trezorier interimar). Mai nou, și Viroca Dăncilă a ales să demisioneze din PSD și să se aluture formațoimii politice NOI.

,,NOI – Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ, ne-am propus să promovăm o altfel de politică. O politică a conștiinței, transparentă, cu adevărat în slujba cetățenilor și a țării, oferind oamenilor soluția democratică de a-și îmbunătăți viața, de a se bucura de normalitate politică, socială și economică.”, este viziunea politică.

Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR

Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au renunțat la calitatea de membri ai partidului Uniunea Salvați România.

„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019. Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin cei 5 europarlamentari într-o declarație comună.

Cei cinci europarlamentari declanșează înființarea partidului REPER - Reînnoim Proiectul European al României - o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească: costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală.

Iar acestea sunt doar câteva exemple, lista fiind mai lungă.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Partide de hotii.
0
0
Cite pardite se vor mai face in Romania. Mai bine fiecare sat, comuna, oras sa aiba partid, guvern, parlament, presedinte, etc...
0
0
Partide trei la leu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272