REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CEA MAI GREA IARNĂ înregistrată la Constanța: coduri roșii de vreme rea!

CEA MAI GREA IARNĂ înregistrată la Constanța: coduri roșii de vreme rea!

Replica API 18 februarie 2020 | 00:11 1335

Iarna în Constanța: particularități

Iarna în Constanța: particularități

Iarna la Constanța este, în general, una blândă, influența Mării Negre făcându-se simțită din plin. Făcând o comparație cu iernile din anii anteriori, se constată faptul că luna decembrie a anului 2019 este una din cele mai calde, iar luna ianuarie a anului 2020 una dincele mai secetoase luni de iarnă.

Specialiștii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au transmis faptul că ierni la fel de călduroase au mai fost în Constanța. „Da, am mai avut ierni călduroase, însă, dacă ne raportăm la ultimii 30 de ani, luna decembrie a fost una dintre cele mai călduroase pentru județul Constanța. La toate cele 6 stații meteorologice s-au înregistat temperaturi medii zilnice undeva între 4,5 grade la Hârșova, până la 7 grade la Mangalia, deci luna decembrie a fost foarte, foarte călduroasă. În schimb, luna ianuarie nu putem să spunem nici măcar că este în topul celor mai călduroase luni. De exemplu, luna ianuarie a anului 2007 a avut temperaturi medii în tot județul de 5-6 grade Celsius, cu o abatere pozitivă de 3-5 grade mai mult decât mediile multianuale. Despre aceasta lună chiar putem afirma faptul că este cea mai călduroasă lună de iarnă din ultimii 30 de ani. Foarte aproape de noi, este și iarna anului 2018, când, de asemenea, am avut o lună ianuarie mult mai călduroasă decât ce avem acum, media multianuală fiind de 3,3 grade. În 2005 media multianuală a fost de 3,7, în 2001- 4,1 iar în anul 1994 - 4,6 grade” a transmis Marius Coțofan, director al C.M.R. Dobrogea.

La polul opus, cea mai grea iarnă din Constanța a fost, cu siguranță, cea din anul 2017 în care au fost trei coduri consecutive de precipitații, începând cu 6 ianuarie – cod roșu, apoi portocaliu după care ultimul a fost codul galben de viscol. Aceasta s-a remarcat cu temperaturi foarte scăzute precum –15,8 grade în Constanța și –20 de grade în județ. Media lunii ianuarie 2017 a fost de –2,4 grade Celsius.

Directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea a prezentat principala problemă cu care se va confrunta județul Constanța în anul 2020 din cauza lipsei de precipitații. „Dacă în luna decembrie au mai fost aproximativ 20-30 de litri de precipitații înregistrați la stație, care oricum era mai puțin decât media multianuală de 40 de litri, în luna ianuarie, ce este cel mai important de precizat este faptul că nu am avut precipitații, cele existente fiind de maxim 2 litri la unele stații. Toată această lipsă de precipitații, duce la o instalare în toată Dobrogea a unei secete pedologice moderată și puternică sau chiar extremă în unele zone. Toate acestea vor avea repercursiuni asupra terenurilor agricole care vor avea foarte mult de suferit” a mai adăugat acesta.

Cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații:

Tot ce s-a întâmplat la nivel de Europa și a afectat și România a fost o circulație de blocaj așa numită „Omega” ce face referire la poziția zonelor de presiune coborâtă și ridicată. Această circulație de blocaj, se caracterizează prin staționarea pe o perioadă îndelungată de timp a unor formațiuni deasupra aceleiași zone. Fie că este vorba despre staționarea unei zone ciclonice (o lună întreagă de precipitații din Marea Mediterană care afectează foarte mult zona noastră însă nu am avut), fie că ne aflăm în zona în care presiunea atmosferică este foarte ridicată cum a și fost cazul în toată Europa. Acest blocaj de deasupra Europei a durat de la sfârșitul lunii decembrie când am avut ultimele precipitații, până acum, afectând toată zona de sud și sud-est a Europei.

Amintim faptul că orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stiti de ce spune ca este iarna grea este politic sa se aprovizioneze lumea sa se faca vinzari la mafioti baga spaima in lume astia de la meteorogie habar nu au si astia cu cutremurile spune dupa eveniment ia bani oamenilor degeaba nu stie nimeni ce face d zeu niste mizeri boschetari comentariu
0
1
Ca sa cheltuim bani aiurea.
6
3
Cu toate astea la fiecare inceput de iarna meteorologii ne spun ca urmeaza cea mai friguroasa iarna din ultima 100 de ani..
24
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102