REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
23.6° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Cel mai ambițios proiect de reconversie urbană, în Constanța, printr-un parteneriat între Oil Terminal și IULIUS

Cel mai ambițios proiect de reconversie urbană, în Constanța, printr-un parteneriat între Oil Terminal și IULIUS

Ana Maria LIPAN 14 septembrie 2023 | 11:57 2315

Pe data de 14 septembrie 2023, la sediul Ministerului Energiei, Oil Terminal S.A. și compania IULIUS au semnat un contract de parteneriat. Astfel, un teren de 38 de hectare deținut de Oil Terminal S.A., societate pe acțiuni din care Ministerul Energiei deține 87,75%, inactiv de peste 10 ani și care a găzduit spații de depozitare a produselor petroliere, este redat orașului ca o zonă urbană sustenabilă și accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială și culturală a orașului Constanța. Pe lângă investiția estimată la peste 800 milioane de euro în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității, IULIUS va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă. 

 Cel mai ambitios proiect de reconversie urbana, in Constanta, printr-un parteneriat intre Oil Terminal si IULIUS

„Acest parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat și un antreprenor român serios, cu rezultate demonstrate, reprezintă cea mai mare șansă de dezvoltare pentru Constanța și Dobrogea. Obiectivul este transformarea comunității printr-un spațiu modern, atrăgător pentru oportunități economice și turism, indiferent de sezon. Încurajăm toate companiile din portofoliul Ministerului Economiei să încheie astfel de parteneriate, într-un mod competitiv și transparent și să contribuie astfel la bunăstarea românilor prin crearea de locuri de muncă și prin creșterea calității vieții”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. 

„Acest parteneriat reprezintă materializarea unui obiectiv foarte important din strategia de dezvoltare pentru anii 2020 - 2025 a Oil Terminal S.A., privind valorificarea unui teren inactiv de peste 10 ani, întrucât activitatea anterioară a devenit incompatibilă pentru a se desfășura în oraș, aproape de zone locuibile. Astfel, ne susținem implementarea proiectelor investiționale conexe activității principale. Aveam nevoie de un partener cu viziunea și capacitatea de a fructifica acest teren nu doar ca demers de business, ci ca unul cu impact pentru comunitate. Ne bucurăm că, la invitația noastră lansată public, IULIUS a fost printre companiile care au depus oferte și singura care și-a asumat ecologizarea terenului, un criteriu principal în procesul de selecție. Cunoscând experiența IULIUS, avem convingerea că orașul va câștiga un proiect cu un rol definitoriu pentru dezvoltarea Constanței, ca urmare a unei investiții istorice pentru regiunea de sud-est a României și nu numai”, a declarat Viorel - Sorin Ciutureanu, Directorul General Oil Terminal. 

Prima etapă: ecologizarea terenului 

Reintroducerea terenului în circuitul economic va fi realizată prin construirea unui proiect de regenerare și dezvoltare urbană de către IULIUS, iar acest parteneriat va contribui la creșterea gradului de acoperire a nevoilor comunității locale și regionale și la îmbunătățirea calității vieții, într-un mod sustenabil și responsabil. Ca primă etapă a asocierii, IULIUS și-a asumat stingerea obligațiilor de mediu cu privire la teren și ecologizarea acestuia, un obiectiv prioritar al Oil Terminal S.A., care a fost și un criteriu definitoriu în demersul de selecție al partenerului pentru valorificarea acelui activ. Ecologizarea terenului a reprezentat o preocupare a companiei pentru un timp îndelungat, însă Oil Terminal S.A. nu a dispus de fonduri proprii disponibile pentru realizarea lucrărilor necesare. 

„Constanța este noua noastră destinație, oraș cu un potențial major de creștere și capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunității locale un proiect deschis și util tuturor, cu grădini urbane și funcțiuni de relaxare, divertisment și culturale, dar și un hub de oportunități de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potențialul Constanței și avem expertiza și resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susțină orașul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale și să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înțelegând în profunzime nevoile și așteptările locuitorilor, așa cum am făcut și în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca”, a declarat Iulian Dascălu, Președintele companiei IULIUS. 

Proiect mixed-use cu parc, grădină botanică, pol de business și concepte de divertisment 

Proiectul va fi dezvoltat după conceptul de oraș în oraș, iar aici oamenii vor avea acces la toate facilitățile de care au nevoie pentru un stil de viață urban sustenabil. Demersul va integra o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale și să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului. 

Oil Terminal S.A. este o companie petrolieră cu o tradiție de peste 125 de ani, cu o poziție strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator de produse pe mare, cu rezultate ce reflectă performanța. Asocierea cu IULIUS se încadrează în strategia de dezvoltare durabilă a companiei, prin valorificarea activelor neutilizate, în degradare și consumatoare de resurse, în vederea modernizării activelor existente și dezvoltării de noi capacități de depozitare. Totodată, prin diversificarea activității, Oil Terminal S.A. dorește să contribuie și la realizarea unei investiții majore în Constanța, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, la activități de susținere economică, o îmbunătățire a calității vieții și nivelului de trai, atractivitatea turistică a orașului și dezvoltarea de funcțiuni sociale. 

IULIUS are 25 de ani de experiență în real estate și expertiză în dezvoltarea unor proiecte de regenerare urbană de anvergură în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, care includ retail, office, entertainment și parcuri ample. Investițiile IULIUS au condus la dezvoltarea orașelor ca destinații de business pentru companii internaționale și atracții turistice, crearea a 35.000 de locuri de muncă, realizarea unor grădini de mari dimensiuni cu facilități pentru petrecerea timpului liber, implementarea unor strategii de sustenabilitate integrate, prin construcții verzi și operare responsabilă, dar și asigurarea de infrastructură pentru conectivitate și mobilitate. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravoooo
1
0
Domnul Iulius nu din Roma si din Moldova, a incercat o schema realitiv identica in Bucuresti ( terenul de la Romexpo) si nu ia reusit. Daca ne uitam atenti, acest lucru s-a incercat cu aceiasi baietii si in Bucuresti si in Constanta, aici a reusit. Investiile sunt binevenite, dar daca facem o analiza asupra obiectivului, ne intrebam daca in acest fel nu se diminuiaza capacitatile Oil Terminal. Tot in presa am citit ca este o presiune terbila pe Oil Terminal si ca se va construi de catre un privat ceva mult mai mic dar asemanator. Frumos era ca domnul Iulius din Moldova sa spuna ca, ce darama , v-a construi in afara orasului ( foarte costisitor, nu ?). In schimb plateste 2 mil. pe an, oare cine se va bucura de ei? Sa te tii Frate, trai pe vatrai, pentru toti taietori de frunza la caini angajati la Oil Terminal, nu trebuie sa fii destept si sa semnezi tot ce ti se vara sub nas. Succes, dar cred ca trebuie analizat mai bine acest tun imobiliar, care ciunteste puternic Oil Terminal.
0
1
Foarte bine . Se dezvolta zona . Bravo!
9
1
Mutati rromii din henry coanda acolo, dc va fi asa frumos si ecologic!
3
3
promite ecologizarea zonei !!! Bai voi sunteti nebuni ??? Acolo nu se incumeta nimeni din tot vestul europei sa faca un pas ecologic dar sa mai si construiasca in petroalele din pamant !!! Acolo e totul contaminat pe sute de ani !!! Mwie hotilor cu mult kkt !!! Sa se mute aia de la iulius si oil terminal acolo cu tot neamu lor !!!
4
7
Seamna cu delclaratiile din anii 90 de la marile privatizari declaratii pompoase siropoase si la final devalizat ,distrus , vandut fier vechi , vandut teren
6
2
Defapt si pe drept e vorba de un alt mall. . .
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510