REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

CEL mai bogat român a fost INTERZIS pe o mare piaţă din lume!

CEL mai bogat român a fost INTERZIS pe o mare piaţă din lume!

Replica API 30 mai 2013 | 00:00 265

Bursa din Australia a blocat tranzacţiile companiilor celui mai bogat român, Frank Timiş, după ce acesta a pregătit o acţiune de fuziune care i-ar fi oferit un control exagerat asupra companiilor implicate, potrivit unui articol publicat astăzi în The Telegraph. Printr-o acţiune fără precedent, bursa australiană le-a comunicat celor două companii - Global Iron şi International Petroleum - că nu vor avea voie să se relisteze dacă vor continua procesul de fuziune. În luna octombrie 2012, International Petroleum a decis să cumpere vehiculul investiţional al lui Timiş, Eastern Petroleum. În urma tranzacţiei, Timiş urma să deţină 70% din compania rezultată. În februarie, Global Iron a anunţat de asemenea intenţia de a cumpăra African Petroleum, o altă companie deţinută de Timiş, dar tranzacţia aşteaptă aprobarea acţionarilor. Bursa a comunicat că, potrivit regulilor proprii, poate refuza listarea unor companii, fără a îşi motiva decizia. The Telegraph reaminteşte că Timiş este un personaj foarte controversat în lumea bursieră. În 2007, Bursa de la Toronto a anunţat că niciuna din companiile în care Timiş deţine calitatea de director sau acţionar majoritar nu poate fi listată pe această piaţă, după ce a descoperit că acesta nu declarase că fusese condamnat de două ori pentru posesie de heroină. De asemenea, anul trecut în noiembrie, Regal Petroleum a fost amendată cu 600.000 de lire sterline de London Stock Exchange, pentru încălcarea sistematică a regulilor.

Petrolul din Liberia

Un articol răvăşitor despre modul mai puţin ortodox în care cel mai bogat român ar fi făcut afaceri cu petrol în Liberia a apărut de curând în presa africană. FrontPageAfrica, preluat de AllAfrica, tocmai a publicat un material în care prezintă îndoielile privind descoperirile de petrol anunţate de miliardar. În luna februarie 2012, African Petroleum (AP), compania deţinută de omul de afaceri de origine română Frank Timiş a anunţat o descoperire importantă de petrol în blocul Naria-1 din Liberia. În urma anunţului, acţiunile African Petroleum au crescut cu 100% pe bursă, scrie revista Capital. Anunţul descoperirii zăcământului uriaş le-a stârnit interesul chinezilor de la PetroChina, care au venit cu o ofertă de cumpărare de 1,35 de dolari pe acţiune pentru toate activele petroliere din Africa ale companiei lui Timiş, scrie AllAfrica. Actori din industria petrolieră au privit neîncrezători atât anunţul câ şi oferta celor de la PetroChina. Regulatorul local al industriei din Liberia (NOCAL) a declarat la scurt timp că se impun verificări pentru a se stabili dacă petrolul identificat acolo este viabil din punct de vede comercial. Liberienii au început să speculeze faptul că NOCAL ar încerca să ascundă petrolul şi ar planifica în secret exploatarea resurselor fără ştirea poporului.

African Petroleum retractează - rezervele petroliere nu sunt sigure!

Firma lui Timiş, African Petroleum a emis un comunicat potrivit căruia anunţul făcut anterior nu înseamnă rezerve dovedite ci că dacă African Petroleum va continua să exploreze, AR PUTEA să găsească 840 de milioane de barili. Ulterior însă, CEO-ul companiei a emis un nou comunicat în luna februarie a acestui an în care a arătat faptul că anul 2012 a fost un an de mare succes pentru companie reprezentat de descoperirile din Liberia şi de faptul că va începe forajul şi în apele Gambiei, Coastei de Fildeş şi Senegalului unde, deasemenea, are concesionate perimetre petroliere. "De asemenea, finalizăm negocierile cu PetroChina privind investiţiile asupra a 20% din blocul LB-09 despre care credem că se vor încheia cu un acord în cel mai scurt timp", se mai arăta în comunicat. Trei luni mai târziu, planează îndoielile asupra companiei African Petroleum şi asupra acţionarului său majoritar Frank Timiş, care ar fi putut exagera descoperirile cu scopul de a profita de creşterea acţiunilor la bursă dar şi de a face compania mai atractivă pentru chinezii de la PetroChina.

NOCAL ia apărarea African Petroleum

Surse din interiorul NOCAL au explicat pentru presa locală că durează luni de zile pentru colectarea tuturor datelor privind o descoperire şi încă şi mai multe luni pentru interpretarea acestora înainte de a da un verdict clar. O serie de critici sunt de părere că răspunderea cade asupra NOCAL, care trebuie să-şi joace rolul de regulator şi să ţină în şah compania African Petroleum. Unii experţi în drept spun că NOCAL s-a expus la procese şi acţiuni în instanţă din partea altor investitori pentru că nu şi-a jucat rolul de organism de încredere.

sursa: evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272