REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cel mai periculos loc de pe planetă în 2023

Cel mai periculos loc de pe planetă în 2023

Victor ROTARU 5 ianuarie 2023 | 00:00 605

Democrațiile trebuie să se unească pentru a rezista "ascensiunii autocrațiilor", a avertizat miercuri un fost secretar general al NATO în vizită în Taiwan, insulă care ar trebui, potrivit lui, să își poată decidă propriul viitor.

"Trebuie să ne întărim lupta noastră împotrivă sau tentativele noastre de a contra ascensiunea autocraţiilor", a declarat Anders Fogh Rasmussen, fost prim-ministru danez şi fost secretar general al NATO, în timpul unei întrevederi cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen.

Potrivit lui Rasmussen, alianţa democraţiilor este primordială în această optică, la ora în care insula Taiwan se află sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Beijingului, care o consideră o parte din teritoriul său ce trebuie recucerită într-o zi, chiar şi cu forţa.

Astfel de temeri au sporit după invazia rusă în Ucraina, care atrage atenţia lumii.

Taiwanul are "dreptul de a exista în libertate şi pace" şi de a-şi decide propriul viitor, a spus Rasmussen.

Însă preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că problema "reunificării" cu Taiwanul nu poate fi lăsată moştenire generaţiilor viitoare.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, deja tensionate, s-au degradat brutal în 2022, China înmulţindu-şi manevrele militare în jurul Taiwanului. Cele mai importante au fost întreprinse ca represalii la o vizită pe insulă a fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

China se opune oricărui schimb oficial între alte ţări şi Taiwan. Ea a reacţionat cu o furie crescândă la vizitele unor responsabili politici occidentali în această insulă.

Din anul 2020, Tsai Ing-wen a fost invitată de trei ori să susţină un discurs în cadrul unui summit anual al democraţiilor organizat de fundaţia lui Rasmussen, care a fost sancţionată de Beijing în 2021.

În discursul său tradiţional de Anul Nou, duminică, Tsai a declarat că activităţile militare chineze din jurul Taiwanului nu sunt "de niciun ajutor" pentru menţinerea relaţiilor între cele două părţi, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218