REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Cel mai tânăr erou al Armatei Române a fost copil de trupă la Medgidia

Cel mai tânăr erou al Armatei Române a fost copil de trupă la Medgidia

Replica API 1 mai 2019 | 23:56 3385

Cel mai tânăr erou al Armatei Române a ajuns să lupte în cel de Al Doilea Război Mondial când avea abia 7 ani. La 9 ani era deja caporal și a fost declarat erou pentru curajul și eroismul său.

Marin Lungu s-a născut la 21 ianuarie 1936, în județul Tulcea. La vârsta de 7 ani a fost înrolat copil de trupă la Regimentul 40 Infanterie din Medgidia. Evenimentele de la 23 August 1944 l-au determinat să urmeze regimentul pe front, unde a funcționat ca cercetaș, în cadrul Diviziei a 9-a Infanterie, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. A participat pe frontul de Vest la eliberarea Transilvaniei, Ungariei și Cehoslovaciei. Pe front, a cules date în spatele frontului trupelor germane despre amplasamentul trupelor, a descoperi depozite armament și a adus date de la oameni infiltrați în spatele frontului.

Pentru faptele sale eroice, a fost decorat pe front cu patru medalii de război: ”Crucea Serviciului Credincios”, clasa a II-a; ”Medalia Serviciului Credincios”, clasa a II-a; ”Bărbăție și Credință”, clasa a II-a; ”Virtutea Militară de Război”, clasa a I-a.

Toate decorațiile i-au fost date pe front de către cei mai mari comandanți în ierarhia militară din acel timp. La 9 ani a fost înaintat la gradul de caporal de către ministrul de Război și a fost declarat erou pentru curajul și eroismul său. Mai mult decât atât, Marin Lungu a supraviețuit unui lagăr nazist din Cehoslovacia, unde fusese capturat de trupele germane. A supraviețuit cu greu și s-a întors în țară cu ultimul lot de militari români.

Despre Marin Lungu s-au scris două romane: ”Prea mic pentru un război atât de mare” și ”Prizonier la 9 ani” și s-au turnat filmele cu același titlu de Cinematografia română, s-au realizat două filme documentare de către Televiziunile Română, Slovacă și Franceză. A fost expus la muzee din Franța și Rusia, ca un caz unic în istoria celui de-al doilea război mondial. Generații de copii, timp de 40 de ani, au avut în cărțile de citire povestirea ”Caporal la 9 ani”.

Cum a ajuns copilul Lungu pe front? A ieșit la raportul comandantului de divizie și i-a cerut să plece pe front. Firește, generalul nu i-a aprobat dar copilul s-a strecurat în trenul regimentar. Isteț, inventiv, de un curaj ieșit din comun, copilul de trupă Marin Lungu este remarcat de către un căpitan care-l instruiește în specialitatea de cercetaș. În Transilvania se strecoară în spatele liniilor inamice, în satele și localitățile ocupate, inventează zeci de pretexte să umble de colo, colo; numără tunurile, blindatele, autovehiculele, își dă seama de efective, învață să distingă uniformele ungurești de cele nemțești. Aduce informații exacte, comunică amplasarea mitralierelor, a aruncătoarelor, a artileriei. În Ungaria și Cehoslovacia joacă rol de surdo-mut, primește porecla ”Nevăzutul”.

Mă îndoiesc că există încă o armată participantă la cel de-al doilea război mondial care să scoată în fața frontului un al doilea mic caporal. Cărțile de citire ar trebui să îi rezerve măcar o pagină, arată col r. Radu Theodoru, citat de Ministerul Apărării Naționale.

Marin Lungu este, probabil, cel mai spectaculos erou de război român, cu o poveste de viaţă fabuloasă, încărcată de glorie şi dedicată ţării sale. Un erou pe care alţii îl inventează în filme de acţiune, dar pe care autorităţile române îl umilesc. Ani buni, veteranul de război s-a luptat prin instanță pentru a recupera locuința din care a fost dat afară, împreună cu soția sa. Într-un final, cu chiu și vai, după zeci de adrese, memorii și audiențe la zeci de politicieni, a primit o locuință socială, se arată în Jurnalul Antenei 3.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Și tatăl meu a fost copil de trupa in cel de-al doilea razboi mondial , a tras în jug și era foarte furios pe unguri și pe culoarea verde a fost persecutat e***c.Mama mea a primit pensie de urmaș IOVR doar atât.Nu știm de ce nu a avut calitatea de veteran de război după tata.
1
0
copil de trupa? printre babrbati care nu mai vazusera o femei de luni de zile ? cate puli in cvr si-a luat asta numai el si trupa stie. bosorogu a ajuns pedofil dupa ce l-a fvtvt toata trupa. soldatii comunisti erau poponari se vede si din comentarii toti viseaza sa le fie supta acadeaua cum au facut si ei in copilarie
2
6
ADEVARUL DOARE DAR E ADEVAR ! HAI SICTIR BOLSEVICI IMPUTITI CU TOT CU HODOROGUL VOSTRU SECURIST UCIGAS AL NATIONALISTILOR ANTICOMUNISTI! LA IAD CU VOI TOTI!
2
2
Eu la 3 ani am fost luat prizioner in Vietnam am fost torturat am luptat cu prastia
3
1
A primit moca de la stat o casa confiscata pe cand era securist. De ce nu si-a cumparat un apartament , sau chiar o casa , sau sa construiasca una...?!?
3
1
Am inteles a fost spion de mic,dar dupa terminarea resboiului pe cine,ce a spionat sau ce a facut mai clar?
4
0
nu mai se ''fabrica'' asa oameni...
3
3
Ia uite ma, au invatat cacatii sa scrie. Trage ma apa dupa tine, nu mai abera pe aici.
1
3
Domnule Sictir, ar trebui sa fii internat de urgenta! Functionezi fara creier! In fata unui asemenea OM, te pleci si speri sa se mai nasca altii asemenea lui! Respect !
7
2
Esti un mare idiot caruia nu merita sa-i raspunzi
4
2
sictir , tu la 7ani sugeai acadeaua lu tactu
6
2
Deci un bolsevic imputit care a luptat de partea iudeosovieticilor si care cel mai probabil a torturat romani patrioti!
0
13

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212