REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cele mai bune soluții naturale împotriva țânțarilor

Cele mai bune soluții naturale împotriva țânțarilor

Replica API 7 iulie 2022 | 00:00 611

Înțepăturile de țânțari nu sunt doar enervante, dar pot fi și periculoase pentru că nu știm ce boli ne pot transmite prin înțepături. Din fericire, există câteva soluții la îndemână prin care putem ține țânțarii și alte insecte la distanță.

Urme după mușcătura insectelor de pat

De altfel, înțepăturile de țânțari sau de alte insecte se pot infecta în unele cazuri, dacă persoana care este mușcată sau înțepată de insecte are alergii la acestea. În astfel de cazuri, persoana trebuie să solicite ajutor medical.

Principalul semn al unei reacţii alergice este umflătura la locul muşcăturii care durează mai mult de 24-48 de ore.

Mai pot exista simptome ca: ameţeală, respiraţie dificilă, senzaţie de slăbiciune, mâncărime sau durere la locul muşcăturii, greaţă, erupţie cutanată pronunţată, mâncărime severă, probleme digestive.

Copiii mici prezintă un risc mai mare de reacţie alergică și trebuie mers la doctor pentru a nu se infecta.

Ce uleiuri esențiale țin insectele departe

Pentru a ține insectele la distanță, există repelenți eficienți, pe bază de plante, folosiți în mod tradițional ca măsură împotriva țânțarilor și a altor insecte.

De pildă, una dintre soluțiile anti țânțari este uleiul de eucalipt, spune Laura Harrington, profesor universitar la Universitatea Cornell.

Dar pe lângă uleiul de eucalipt, mai sunt și: iarba de lămâie (lemongrass), busuiocul, citronela. Compuşii activi prezenţi în aceste amestecuri cu acţiune repelentă includ alfa-pinen, limonen, citronelol, citronela, camfor şi timol.

Citronela,utilizată în concentraţii de 5-10%, este unul dintre cei mai utilizaţi repelenţi naturali. Pentru a menţine concentraţia de vapori pe suprafaţa pielii mai mult de două ore, unii producători amestecă uleiul esenţial de citronela cu vanilina sau încorporează ulei de muşcată şi/sau ulei de soia pentru efect repelent mai bun.

Uleiuri esenţiale din plante precum lavandă, camfor, muşcată, iasomie, eucalipt cu frunze late, iarbă de lămâie (lemongrass), ulei esenţial de eucalipt citronat, eucalipt cu frunze înguste, lemn de cedru, muşeţel, ulei de scorţişoară, ienupăr, rozmarin, niaouli, tagete, violete, lemn de santal au o repelenţă de peste 90% împotriva diferitelor specii de ţânţari anofeli.

Mare grijă însă… Aceste uleiuri esențiale sunt foarte puternice și de aceea nu trebuie aplicate direct pe piele. Se pot amesteca și dilua cu uleiuri de măsline, de migdale, de jojoba, de argan, de floarea soarelui, de cocos etc.

Remedii naturiste împotriva mușcăturilor de insecte

În cazul în care am fost înțepați sau mușcați de insecte, sunt și remedii cu proprietăți antiinflamatoare. Potrivit unor studii clinice, s-a dovedit eficient unguentul pe bază de flori de mușețel.

Astfel, produsele ce au ca bază mușețelul pot fi folosite ca remedii împotriva ciupiturilor de insecte, dar și pentru alte iritații ale pielii, eczeme, erupții cutanate, răni etc.

O altă plantă ce ajută este pătlagina, aceasta fiind folosită de secole pentru vindecarea unor răni. Care este secretul acestei plante?

Ei bine, pătlagina conține anumiți compuși ce au rol în vindecarea rănilor prin acțiunea antiinflamatoare, analgezică, emolientă, calmantă, antioxidantă, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920