REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Dum., 2 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6748
28.4° Constanța Duminică, 2 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6748
 

Centrala Nucleară își construiește un sistem de rezervă de alimentare cu energie, pe motorină

Centrala Nucleară își construiește un sistem de rezervă de alimentare cu energie, pe motorină

Replica API 8 februarie 2022 | 23:42 8183

Centrala Nucleară de la Cernavodă își construiește un sistem de rezervă de alimentare cu energie electrică, prin Energotech SA, una dintre firmele sale de casă, controlată de un fost ofițer SRI. Compania cu sediul în București ființează în principal datorită contractelor de la Nuclearelectrica, astfel încât și-a stabilit și un sediu în Cernavodă. În prezentul contract, firma a reușit să subcontracteze 72% din lucrări, astfel încât sistemul va fi în cele realizat, practic, de altcineva, și nu de numele care apare ca și câștigător al licitației. Compania ajunge rar în atenția publică, iar ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost într-un context deloc măgulitor: explozia de la Uzina Mecanică Băbeni, din noiembrie 2021, soldată cu 4 morți, care s-ar fi produs inclusiv din vina firmei Energotech SA, care deține uzina.

Nuclearelectrica SA a atribuit pe 25 ianuarie 2022 un contract privind achiziția unui ”Sistem de rezervă care asigură alimentarea consumatorilor importanți de la U0 în cazul pierderii alimentării din SEN”.

Practic, este vorba despre un generator de energie pe bază de motorină, care să asigure alimentarea, oarecum ironic, a celui de-al doilea cel mai mare furnizor de energie al României.

Sistemul de rezervă presupune un generator de electricitate pe bază de motorină

Potrivit documentației de atribuire, contractul presupune ”efectuarea următoarelor activităţi principale:

1) Elaborarea şi furnizarea Proiectului tehnic de execuţie şi integrare necesar realizării „Sistemului de rezervă de alimentare U0”;

2) Fabricarea şi furnizarea componentelor Sistemului de rezervă de alimentare U0 (Grup Diesel + Container, Platformă mobilă, Panou electric – 0-5435-BUY, Cutie de joncțiune si Cabluri de forță);

3) Deconectarea și dezafectarea cablurilor și a echipamentelor existente la CNE Cernavodă, care vor fi înlocuite, montajul și instalarea echipamentelor noi aferente Sistemului de rezervă de alimentare U0 în conformitate cu Proiectul tehnic de execuție și integrare;

4) Efectuarea testelor “in-site” SAT (Site Acceptance Test);

5) Punerea în funcţiune şi efectuarea probelor de funcţionare a Sistemului de rezervă de alimentare U0;

6) Instruirea personalului CNE Cernavodă pentru exploatarea și întreținerea „Sistemului de rezervă de alimentare U0”;

7) Efectuarea operaţiunilor de mentenanţă preventivă, inclusiv asigurarea pieselor de schimb și a consumabilelor necesare în perioda de garanţie, conform recomandărilor precizate în Manualul/Manualele de instalare, operare şi întreţinere”.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitații deschise inițiate pe 30 iulie 2021, la care au depus oferte 7 firme, grupate în 2 asocieri. Câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Energotech SA București (reprezentant Mihai Cojocaru), din care mai fac parte Tehnoproiect Construct SRL din Măgurele (reprezentant Mihai Tudor Cojocaru) și Energen România SRL din Chitila (reprezentată de Victor Cătălin Orzață). Interesant este că cei doi subcontractanți vor realiza, practic, cam toate lucrările, din moment ce aceștia au subcontractat în proporție de 35%, respectiv 37% contractul însușit de Energotech SA.

Contracte de sute de milioane cu statul, în principal de la Nuclearelectrica

Valoarea totală a contractului pentru realizarea generatorului de alimentare cu energie pe bază de motorină este de 3.355.268,9 lei, fără TVA. Banii vor rămâne în cea mai mare parte tot în cadrul Energotech, chiar dacă lucrările au fost masiv subcontractate. Și asta pentru Mihai Tudor Cojocaru de la Tehnoproiect Construct SRL este același cu Mihai Cojocaru de la Energotech, fiind vorba aici despre două companii din același grup.

Energotech SA a raportat pentru 2020 afaceri de 61,6 milioane lei și un profit net de 4,3 milioane lei, cu 73 de angajați, precum și datorii de 16,3 milioane lei. Firma care are ca domeniu de activitate construcția proiectelor utilitare pentru electricitate și telecomunicații este una dintre firmele de casă ale Nuclearelectrica, de la care primește cea mai mare parte a banilor din care funcționează.

În ultimii ani, Energotech a bifat peste 170 de contracte cu statul, în valoare totală de circa 200 de milioane de lei, în principal de la Nuclearelectrica, dar și de la Armată. Colaborarea strânsă cu Centrala Nucleară a dus, de altfel, la stabilirea unui al doilea sediu al Energotech la Cernavodă, condus chiar de Mihai Tudor Cojocaru, acționar și administrator al companiei.

Mihai Cojocaru

Patronul Energotech, doctor în filosofie, dar și fost ofițer SRI

Mihai Cojocaru este doctor în filosofie al Universității din Craiova, iar în 2004 a obținut și o diploma de licență din partea Academiei Naționale de Informații. În perioada 2004- 2007 a fost ofițer SRI, calitate din care a trecut direct ca manager al Energotech SA, companie pe care o deține alături de Cristian Cojocaru.

Energotech SA a preluat în 2014 și Uzina Mecanică Băbeni, specializată în producția de tehnologie militară, certificată ca furnizor pentru Ministerul APărării, dar și pentru NATO. La Băbeni se produce, dar se și neutralizează muniție și armament, context în care a avut loc tragedia de pe 17 noiembrie 2021, când 4 oameni au murit și alți 3 au fost grav răniți în explozia care a avut loc în timpul dezamorsării unei mine antipersonal. Concluzia preliminară a anchetei indică și Energotech printre responsabili, întrucât nu a asigurat condiții pentru astfel de operațiuni.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fosta mea concubina Ion Veronica o nimfomana, foloseste auto ct 18 pcv sa se frece cu partenerul ei de patrula Pismis Nicu....
1
4
Orice restaurant foloseste un sistem suplimentar de alimentare cu energie electrica. Toate centralele personale cu gaz sau carbuni , vin insotite de cite un UPS, un sistem de alimentare suplimentar cu energie electrica . DA, de ce acum si la CNE ? Pentru ca acum a venit momentul pentru a se alinia acestor standarde
1
0
Cand sunt de tura la locala Cernavoda folosesc masina de serviciu in interes personal
5
1
Zona Salvare-Inel 2 nu are apa calda si caldura de trei zile ! Nesimtire tip RADET !
6
1
Pentru DGA Pismis cu Vera de la Politia Locala stau la capul podului pentru a ne lua bani cand trecem cu autotrenul spre oras........
9
1
Cum adica mai golanilor,centrala asta functioneaza de ani de zile fara asa ceva si acum v-a venit voua ideea asta,daca se intampla asa ceva asta inseamna ca in tara asta fiecare face ce vrea cu bani statului.
6
1
Elcomex!!!
4
1
Este doar o alta firma a SRI , omul nu a trecut nicio clipa in rezerva , este la fel de activ ca orice alt ofiter acoperit . Doar nu lasa SRI o astfel de sursa tocmai buna de muls precum Nuclearelectrica pe mana vreunui SRL de doi bani , astia sunt in toate marile afaceri cu statul si in spatele tuturor privatizarilor .
15
2
Angajam pe salariu de sclav la Silvia Helman in tarlaua snn...inginer,automatist minim pe economie.
17
3
Ne uitam si de minunam.....doctor in filozofie la centrala nucleara ...
15
2
Energotech a uns pe toata lumea de jos pana sus la snn
20
2

REPLICA

LOTO

6/49
181410393129
5/49
3740188513
joker
41141830157