REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Centrul de Transfuzii se luptă cu Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea posturilor

Centrul de Transfuzii se luptă cu Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea posturilor

Replica API 24 august 2011 | 00:00 214

Deşi în ultimii trei ani a făcut numeroase adrese prin care solicită deblocarea posturilor, conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa nu a primit decât refuzuri din partea Ministerului Sănătăţii.

Deficitul de personal cu care se confruntă este încă valabil. Centrul are în continuare 20 de angajaţi, deşi normativul prevede 70 de salariaţi. Ca şi cum aceste probleme nu ar fi de ajuns, maşina instituţiei nu poate fi folosită pentru că, nu numai că au bani de benzină pentru a putea efectua colectele mobile, dar şi pentru că nu mai au de ceva vreme şofer. Ultimul demers pe care l-au făcut a fost o adresă către Institutul Naţional de Hematologie, care să-i reprezinte în calitate de ordonator secundar de credite la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea unui post. Medicul şef al CRTS, dr. Alina Dobrotă spune că deşi premierul Emil Boc a afirmat în repetate rânduri că acolo unde există şapte posturi libere se poate debloca unul, la Constanţa, lucrurile au rămas neschimbate. "Centrului Regional de Transfuzii Sanguine i se refuză acest lucru de trei ani. La un moment dat am avut 13 posturi şi ceva, dar tot am fost refuzaţi", a declarat medicul şef al CRTS, dr. Alina Dobrotă. Ultimul răspuns din partea ministerului de resort i-a dezamăgit total. "Pentru mine a fost un răspuns neclar, pentru că scrie că această prevedere de deblocare în limita a 15% din posturile libere nu este valabilă pentru unităţile medicale finanţate integral de la bugetul de stat", a subliniat ea. Pentru că situaţia nu s-a rezolvat, indiferent de eforturile făcute, dr. Dobrotă s-a gândit chiar şi la varianta să se adreseze primului ministru. "Pe cale civilizată, nu am rezolvat nimic. Poate ar fi mai bine să facem bâlci!", a arătat ea. În prezent, centrul constănţean are nevoie de doi medici, un chimist, două asistente şi un şofer.

Rezerve scăzute pe grupa O cu RH negativ

În pofida lipsei de personal, activitatea medicală se desfăşoară în parametri normali. Cele mai multe solicitări sunt pentru grupa de sânge 0, însă, din păcate, numărul donatorilor a scăzut pe timpul verii. În iulie, a precizat dr. Dobrotă, au înregistrat cu 200 de unităţi de sânge mai puţin faţă de lunile anterioare. Cu toate acestea, a adăugat ea, nu au existat probleme pe partea de aprovizionare a spitalelor.

Două localităţi excluse de la donare din cauza virusului West Nile

Cifra celor care le trec de obicei pragul a mai scăzut şi pentru că, la Techirghiol, a fost confirmat în urmă cu aproximativ o săptămână, un caz de West Nile. Acesta este şi motivul pentru care localităţile Istria şi Techirghiol au fost excluse de la donare până la sfârşitul lunii noiembrie.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212