REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.8° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Cercetare: Excesul de greutate este un risc clar de cancer uterin

Cercetare: Excesul de greutate este un risc clar de cancer uterin

Replica API 8 iunie 2022 | 00:00 648

Excesul de greutate crește substanțial riscul de a dezvolta cancer uterin, sugerează cercetările.

De exemplu, dacă o femeie cu o înălțime de 1,65 m are cu 12,7 kg peste greutate normală, atunci riscul ei pentru un cancer uterin este aproape dublat, spun oamenii de știință.

Cercetarea finanțată de Cancer Research UK (CRUK) a implicat 120.000 de femei din Marea Britanie, SUA și alte cinci țări, potrivit BBC.

Specialiștii implicați în cercetare spun că menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul a 13 tipuri de cancer diferite. Alți factori de risc pot fi genele și hormonii.

O teorie este că celulele adipoase pot trimite semnale care le spun altor celule să se dividă mai des, ceea ce poate duce la cancer. De exemplu, creșterea unor tipuri de cancer de sân este legată de hormonul feminin estrogen, pe care și celulele adipoase îl produc.

Studiul CRUK, condus de o echipă de la Universitatea din Bristol și publicat în BMC Medicine, este unul dintre cele mai mari care analizează legătura dintre greutatea corporală și cancerul uterin.

S-a analizat efectul creșterii în greutate pe tot parcursul vieții și a descoperit doi hormoni, insulina a jeun și testosteronul, legați de obezitate și cancer uterin.

Cercetătorii speră că oamenii de știință vor putea utiliza în viitor medicamente care să regleze nivelul acestor hormoni la persoanele cu risc de a dezvolta cancer.

”Acest studiu este un prim pas interesant în modul în care analizele genetice ar putea fi utilizate pentru a descoperi exact modul în care obezitatea cauzează cancerul și ce se poate face pentru a-l combate”, a declarat cercetătorul principal Dr. Emma Hazelwood.

La rândul său, dr. Julie Sharp, șeful CRUK pentru informații privind sănătatea, a precizat: ”Studii ca acesta întăresc faptul că supraponderalitatea sau obezitatea este a doua cea mai mare cauză de cancer în Marea Britanie și ne poate ajuta să începem să identificăm de ce.”

”Acest lucru va juca un rol esențial în descoperirea modului de prevenire și tratare a cancerului în viitor”, a mai spus Sharp.

Potrivit sursei citate, una din 36 de femei din Marea Britanie dezvoltă cancer uterin și una din patru persoane diagnosticate este în perioada de premenopauză. Cel mai frecvent simptom este sângerarea vaginală anormală, scrie sanatatea.tv

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108