REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.8° Constanța Lun., 20 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6308
5.8° Constanța Luni, 20 Martie 2023 Anul XX Nr. 6308

Cercetare urgentă în UE: Una din zece persoane care fac long COVID nu mai poate munci

Cercetare urgentă în UE: Una din zece persoane care fac long COVID nu mai poate munci

A.F. 17 martie 2023 | 00:00 110

În timp ce lumea este hotărâtă să lase pandemia în urmă, cel puțin 65 de milioane de oameni au fost afectați de long Covid, o problemă care, "la scară globală, nu a primit de mult timp atenția pe care o merită". Datele reies dintr-un editorial publicat în prestigioasa revistă științifică „Lancet”, care, în ajunul Zilei Internaționale de Conștientizare a long Covid, cere Uniunii Europene să elaboreze o agendă de cercetare pe această temă, scrie Mediafax.

Cercetare urgenta in UE: Una din zece persoane care fac long COVID nu mai poate munci

Lancet spune că mulți din cei care fac Long COVID nu mai pot munci

Peste 750 de milioane de persoane sunt afectate de Covid și long Covid, adică "o afecțiune multisistemică postinfecție debilitantă care afectează capacitatea de a desfășura activități zilnice timp de mai multe luni sau ani", ce "apare în 10-20% din cazuri la persoane de toate vârstele".

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

Se estimează "că 1 din 10 persoane care fac long Covid încetează să mai lucreze, ceea ce duce la pierderi economice substanțiale", iar consecința "este o afectare globală generalizată a sănătății, bunăstării și mijloacelor de trai ale oamenilor".

Adesea "respinsă ca o afecțiune psihosomatică, trebuie luată în serios".

În schimb, "mulți pacienți se luptă pentru a obține un diagnostic definitiv" și "la scară globală, long Covid nu a primit atenția pe care o merită".

În multe țări cu venituri mici și medii, cum ar fi India, China și Africa de Sud, există o lipsă de date.

În august 2022, SUA au stabilit Planul național de acțiune pentru cercetare privind long Covid, care a dus la alocarea a 1,15 miliarde de dolari pentru proiectul Researching Covid to Enhance Recovery (Cercetarea Covid pentru a spori recuperarea).

UE nu a definit încă o agendă de cercetare, iar rețeaua de asociații de pacienți Long Covid Europe solicită 500 de milioane de euro de la UE în acest scop.

Potrivit unui alt studiu publicat în JAMA Health Forum, cei care au luat virusul pot avea un risc crescut de probleme cardiace și pulmonare și chiar un risc dublu de deces. Cele mai dese neplăceri în long Covid sunt oboseala, durerile de cap, lipsa concentrării, dar apar și date despre probleme intestinale care durează în timp, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21513104736
5/49
29263182225
joker
4561015219