REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Cercetătorul Jurma: 'Orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană'

Cercetătorul Jurma: 'Orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană'

Replica API 21 august 2021 | 00:00 641

Cercetătorul dr. Octavian Jurma atrage atenția asupra pericolului tot mai mare reprezentat de tulpina Delta a virusului Sars-Cov-2. El susține că orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil o infecție cu tulpina indiana Delta, care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe.

Octavian Jurma

Octavian Jurma: „Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiana) a ajuns săptămâna trecută la 359 de cazuri. Dominantă Delta a crescut în doar 4 săptămâni de la de la 60% la 100%. În aceeași perioada am crescut de la 100 de cazuri pe zi la 500 de cazuri pe zi și avem o confirmare brutală a faptului că suntem deja de 4 săptămâni în valul Delta-4.

În ciuda ratei foarte scăzute de vaccinare (26% din populația rezidență), guvernul a continuat cu măsurile de relaxare sperând probabil că valul Delta-4 va fi frânat de rată mare de infectare din valurile 2 și 3 (30-40% din populație).

Această speranța, justificată exclusiv populist, a fost spulberată deja de valul 4 (Delta), care este atât de violent în România încât produce victime și în rândul celor vaccinați complet. Dacă persoanele vaccinate sunt lovite, va dați seama cât de grav va fi impactul în rândul celor nevaccinate.

Nu înțeleg de ce INSP insistă că Delta nu este încă în răspândire comunitară națională, când TOATE cazurile secventiate sunt Delta. Poate însă că la 1,000 de cazuri pe zi (adică în maxim 2 săptămâni) o să avem transmitere comunitară recunoscută oficial în România.

Să reținem așadar că acum putem consideră că infecțiile cu alte tulpini decât Delta sunt excepția de la regulă și că Delta va trece nestingherită prin populație până va fi dislocată de o varianta mai puternică.

Orice "răceală" în perioada următoare este cel mai probabil infecție cu tulpină indiana (Delta) care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri COVID19- Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febra. Simptomele clasice persistă dar pierderea mirosului nu mai este așa comună.

Vaccinarea rămâne cel mai bun colac de salvare în valul 4 chiar dacă Delta îi scade mai mult eficientă decât au estimat inițial specialiștii. Imediat cum va fi permisă vaccinarea cu al doilea rapel va recomand să o faceți fără ezitare. Cozile la centrele de vaccinare vor motiva și pe cei încă pe gard.

Nu mai are rost să insistăm acum pentru vaccinare dacă întâlnim sceptici sau negaționiști, cu excepția părinților și elevilor care încă mai pot dobândi imunitate completă înainte de deschiderea școlilor.

Cine mai crede că infectarea e o opțiune mai bună decât vaccinarea trebuie evitat cu politețe în perioada următoare. O să avem timp pentru educația celor care nu vor să se vaccineze după valul 4, când datele vor vorbi singure, acum prioritatea noastră trebuie să fie să navigăm în siguranță valul 4 alături de familia noastră”, a spus Octavian Jurma, pe pagină sa de Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu re mai crede nimeni
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272