REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Cernea: Voi face plângeri penale pentru abuz în serviciu conducerii Ecarisajului din Constanţa

Cernea: Voi face plângeri penale pentru abuz în serviciu conducerii Ecarisajului din Constanţa

Replica API 20 iulie 2013 | 00:00 110

Parlamentarul Remus Cernea anunţă printr-un comunicat de presă că va face plângeri penale pentru abuz în serviciu conducerii Ecarisajului din Constanţa, după ce, acum câteva zile, nu a fost lăsat să intre în respectiva incintă.

Iată comunicatul integral, semnat de Cernea:

"Ca urmare a informaţiilor apărute în presă şi prezentate de către organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni revoltaţi faţă de actele de cruzime faţă de câinii comunitari şi de uciderea acestora în masă, faptele petrecându-se recent în judeţul Constanţa, am reacţionat în urmă cu câteva săptămâni şi am adresat un apel primarului din Mangalia să înceteze cu astfel de practici ilegale şi profund imorale. Tema gestionării câinilor comunitari mă preocupă de mult timp, am avut o serie întreagă de luări de poziţie asupra acestui subiect în ultimii ani şi am anunţat că una dintre priorităţile mele legislative pentru sesiunea parlamentară care va începe în luna septembrie priveşte gestionarea câinilor comunitari. Ulterior, am anunţat că voi veni la Ecarisajul Constanţa şi că voi face o conferinţă de presă la faţa locului, prilej cu care voi vorbi despre modul barbar în care au fost trataţi câinii comunitari şi despre propunerea legislativă pe care am anunţat-o pentru gestionarea responsabilă, eficientă şi civilizată a acestei probleme. Nu se poate construi o civilizaţie prin metode brutale şi criminale...

Care a fost răspunsul autorităţilor locale din Constanţa?

1. Ecarisajul Constanţa s-a baricadat în interiorul instituţiei punând un lacăt pe poartă şi închizând accesul oricărei personae în timpul afişat de lucru cu publicul care este de luni până vineri între orele 12.00 - 16.00. Eu am convocat conferinţa de presă pentru marţi, la ora 12.00. Astfel, atât cetăţenilor care veniseră să îşi recupereze câinii şi care aveau asupra lor carnetele de identitate ale acestora, dar şi mie, ne-a fost refuzat, în mod abuziv accesul într-o instituţie publică, în timpul orelor de program cu publicul. Evident că dacă nu ar fi fost nimic de ascuns, accesul ar fi trebuit permis oricui în intervalul orar prevăzut.

Atitudinea conducerii acestei instituţii publice este incalificabilă şi voi face demersurile necesare pentru a se da socoteală în faţa legii iar astfel d esituaţii să nu se mai repete.

În faţa Ecarisajului Constanţa - 16 iulie 2013

2. Numărul celor de la firma de pază a fost dublat în timp ce ne aflam în faţa porţii Ecarisajului Constanţa, fiind chemat personal suplimentar.

3. După aproximativ o oră, administratorul firmei Puppy Vet care lucrează împreună cu Ecarisajul Constanţa a venit să ne anunţe că programul de lucru cu publicul a fost suspendat pentru ziua d emarţi, prin decizia conducerii Ecarisajului Constanţa.

4. Cu un microbuz al autorităţilor locale, au fost aduşi din nou, pentru a doua oară la o conferinţă de presă pe care o organizez, un preot ortodox împreună cu mai multe personae în vârstă de la un cămin. Scopul acestora era acela de a mă critica pentru o iniţiativă legislativă privind finanţarea, fiscalizarea şi impozitarea cultelor, iniţiativă despre care am vorbit în editorialul de aici. Consider că preotul ortodox respectiv s-a lăsat folosit ca o unealtă politică şi, ceea ce este mult mai emoţionant şi mai grav, a încercat să se folosească, la rândul său, de mai multe persoane în vârstă pentru a le implica într-o temă cu care nu au absolut nici o legătură. Aceia care însă se află în spatele aducerii acestor personae la conferinţele de presă pe care le-am organizat denotă însă o mentalitate uluitoare şi contrară oricăror valori morale şi democratice, întrucât se folosesc, într-un mod populist, de persoane vulnerabile pentru a încerca să discrediteze un demers civic şi politic al unui deputat din Constanţa.

5. La faţa locului au venit şi câţiva tineri cu tricouri care avea inscripţionat numele organizaţiei extremiste Noua Dreaptă. La o conferinţă de presă dedicată problemei câinilor comunitari, ei au încercat să mă interpeleze cu întrebări care priveau transformarea României în Sodoma şi Gomora... !?

6. Prezent a fost şi dl. Mircea Solcanu, care a adus cu el şi un căţeluş foarte simpatic care să îi ofere o aparentă imagine de iubitor de animale. Scopul său era însă încercarea sistematică de discreditare a mea prin vehicularea unor atacuri la persoană şi acuzaţii aiuritoare...

7. La un moment dat, cei de la firma de pază ne-au comunicat faptul că vor accepta să intre în instituţie jurnaliştii unui post TV apropiat de autorităţile locale, însoţiţi doar de dl. Solcanu, cunoscut, de asemenea, pentru relaţia de prietenie cu primarul Constanţei. Felicit reacţia promtă a celorlalţi jurnalişti care au făcut zid în faţa porţii şi care s-au opus cu toţii unei astfel de propuneri sfidătoare a conducerii unei instituţii publice.

8. Cu toate acestea, le mulţumesc reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale şi cetăţenilor care îşi doresc o gestionare civilitzată a problemei câinilor comunitari, pentru rezistenţă, determinare şi solidaritate. Au stat alături de mine două ore în ploaie dovedind un ataşament emoţionant faţă de cauza comună. M-am bucurat foarte mult s întâlnesc aceste personae şi sunt convins că vom coopera excetent în această privinţă.

9. Adresez felicitări presei locale care a rezistat în ploaie cu stoicism şi care a relatat incidentele petrecute acolo. Voi invita jurnaliştii alături de mine şi la următoarele acţiuni pe care le voi organiza pentru apărarea intereselor publice şi a valorilor democratice în Constanţa.

10. O doamnă al cărui câine, foarte frumos din câte am înţeles, a fost luat în mod abuziv zilele trecute de pe stradă şi care a venit să îl recupereze fără să ştie de conferinţa de presă pe care am organizat-o, după ce am plecat noi a putut intra, dar i s-a spus că acel câine ar fi fost între timp adoptat de către altcineva. Evident fără a i se preciza cine, când, cum... Am fost sunat de către doamna respectivă care plângea la telefon şi care spera că "povestea" care i s-a spus nu este o minciună cinică...

Remus Cernea împiedicat să intre la Ecarisajul Constanţa

Ce voi face în continuare:

După cum se ştie, eu sunt un om al dialogului. Îmi doresc să colaborez cu autorităţile locale şi să lucrez împreună cu acestea pentru a privilegia interesul public. Atunci însă când se refuză, în mod brutal dialogul şi cooperarea, uzez de toate pârghiile legale, civice şi politice la dispoziţie, pentru a a înlătura abuzul şi a reinstaura dreptatea şi legalitatea. Siderat de atitudinea autorităţilor locale în acest caz şi pus în faţa unor circumstanţe agravante care vorbesc de la sine despre vinovăţia şi atitudinea de stat în stat a conducerii Ecarisajului Constanţa, voi întreprinde următoarele demersuri:

1. Voi depune plângeri penale împotriva conducerii Ecarisajului Constanţa pentru abuz în serviciu.

2. Voi sesiza autorităţile de control cu privire la abuzurile şi ilegalităţile constatate în activitatea Ecarisajului Constanţa, inclusiv în ceea ce priveşte gestionarea banului public.

3. Voi cere autorităţilor locale în subordinea cărora se află Ecarisajul Constanţa să demită conducerea acestei instituţii care s-a făcut vinovată de o astfel de situaţie inadmisibilă într-un stat de drept.

4. Voi veni din nou să vizitez Ecarisajul Constanţa, iar dacă nu mi se va mai permite accesul voi alerta poliţia şi, în cele din urmă voi intra, în această instituţie publică pentru a vedea modul în care ea funcţionează şi pentru a cere lămuriri cu privire la acuzaţiile care i se aduc.

5. Voi colabora cu organizaţiile neguvernamentale care au experienţă şi expertiză în domeniu şi care au alertat opinia publică faţă de actele de cruzime asupra câinilor comunitari în judeţul Constanţa pentru a ne conjuga eforturile împotriva unor administraţii locale care se comportă într-un mod incalificabil.

6. Voi solicita în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să mi se transmită cine şi cât a plătit din bani publici pentru transportul preotului ortodox şi al persoanelor în vârstă de la cămin care au fost aduse la două conferinţe de presă pe care le-am organizat până acum.

7. Voi finaliza proiectul de lege la elaborarea căruia am lucrat în urmă cu câteva luni alături de organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi experţi privind gestionarea responsabilă, eficientă şi civilizată a situaţiei câinilor comunitari din România. O parte a găsirii unei rezolvări depinde, în opinia mea, de înfiinţarea unei Agenţii Naţionale care să coordoneze, supervizeze şi controleze utilizarea banilor publici şi activitatea autorităţilor locale în această privinţă. Existenţa unei astfel de Agenţii va limita riscuile repetării unor decizii ale unor primari care s-au dedat la acte de cruzime şi la uciderea ilegală a câinilor comunitari.

8. Voi întreprinde şi alte demersuri şi mă voi consulta cu avocaţi şi cu reprezentanţi ai ong-urilor asupra celor mai bune căi de urmat pentru contracararea unor astfel de grave abuzuri ale unor instituţii publice, pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi şi pentru îmbunătăţirea substanţială a respectului pe care instituţiile publice trebuie să le demonstreze faţă de cetăţeni, faţă de normele statului de drept, faţă de banii publici şi faţă de reprezentanţi ai altor instituţii şi autorităţi ale statului. Cetăţenii au dreptul ca renumele oraşelor lor să nu fie afectate de primari necivilizaţi şi care apelează la acţiuni care denotă cruzime faţă de animale. Singura soluţie viabilă, eficientă şi civilizată de reducere a numărului de câini de pe străzi este cea promovată de ong-urile responsabile şi de către experţi, şi anume cea bazată pe sterilizare făcute pe baza unui plan bine pus la punct şi corect transpus în practică, pe campanii de adopţii, şi pe alte măsuri care s-au dovedit eficiente în oraşe precum Lugoj sau Oradea unde s-a reuşit în câţiva ani, prin metode civilizate şi printr-o colaborare cu ong-urile, reducerea cu cca 90% a numărului de câini comunitari", a transmis Remus Cernea.

Citeşte şi:

http://www.replicaonline.ro/cernea-solcanu-si-pensionarii-de-la-azil-si-au-pus-poalele-n-cap-in-fata-biobazei-din-constanta-125691/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212