REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cetatea CAPIDAVA intră din nou în ATENȚIA Consiliului JUDEŢEAN

Cetatea CAPIDAVA intră din nou în ATENȚIA Consiliului JUDEŢEAN

Replica API 19 octombrie 2020 | 00:00 3560

Cetatea Capidava ar fi trebuit să fie, la ora aceasta, un important punct de atracție turistică din județul Constanța. Situl arheologic a făcut de mai multe ori obiectul unor proiecte de restaurare și consolidare, finanțate fie cu fonduri europene, fie cu fonduri de la Consiliul Județean. Cu toate acestea, de ani de zile, autoritățile se chinuie să finalizeze lucrările și, astfel, să permită accesul vizitatorilor. Dacă în luna august președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, anunța că lucrările de restaurare a cetăţii Capidava vor fi finalizate în luna septembrie, iată că suntem în luna octombrie și încă mai sunt detalii de pus la punct, iar obiectivul nu poate fi dat în folosință nici acum.

Consiliul Județean a alocat noi fonduri pentru proiectul "Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava", cheltuielile vizând furnizarea dotarilor aferente proiectului: echipamente de mobilier, și anume 10 bănci de odihnă, 15 coșuri de gunoi, un birou pentru paznic, 3 scaune de birou, un dulap, un birou pentru recepție, 5 standuri pentru pliante, 2 etajere, 4 suporturi de expunere pe perete, 2 vitrine pentru expunere, un seif, dar și altele. Importante sunt și dotările PSI care vizează achiziționarea a 14 stingătoare de incendiu portabile și 3 pachete PSI echipate complet. Conform obiectivelor specifice ale proiectului, achiziția de dotări este esențială pentru buna funcționare a obiectivului de patrimoniu precum și a punctului de informare ce se construiește pe situl arheologic Cetatea Capidava. Valoarea toatală a dotărilor ajunge la suma de 66.540 de lei.

O investiție similară se făcea și în luna mai

Și în luna mai a acestui an CJC făcea o investiție similară, dar se pare că proiectul nu a mai fost dus la bun sfârșit. Obiectul achiziţiei publice îl reprezinta și atunci ca și acum, achiziţia de dotări aferente Proiectului "Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava": panouri explicative, echipamente de mobilier și dotări PSI.

Proiectul "Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava" a fost co-finanțat până la 31.12.2015 din Fonduri Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", Domeniul Major de interventie 4.1. "Restaurarea si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", cod SMIS 31212, în prezent finanţarea fiind aprobată a se angaja din bugetul UAT Judetul Constanţa.

Restaurarea cetății, umbrită de scandal

În urma lucrărilor de restaurare ce au avut fost desfăşurate în anul 2015, a fost afectată seminificativ cetatea. Comisia Națională Limes a constatat, în 2016, că situl arheologic de la Capidava nu mai corespundea criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Drept pentru care se impunea refacerea lucrărilor care au costat în jur de aproximativ 16 milioane de euro, fonduri europene. În plus, potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 18.05.2015 – 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, au fost falsificate mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Din cauza acestui fapt, în 2018 au fost reîncepute lucrările de restaurare și conservare a sitului arheologic, investiție de peste 14 milioane de lei. Firma desemnată pentru a se ocupa de reabiliatare a fost SC CORAL SRL.

Acuzații la adresa CJC

Tot în 2016, între Consiliul Județean Constanța și SC Stone Construct SRL din Medigidia, societatea care a executat lucrarea de turnare placă peste punct de informare, a izbucnit un scandal monstru. Vasile Ivanov, patronul societății, acuza CJ că a întocmit un proces verbal de finalizare a lucrărilor fără a fi respectate normele în vigoare. Pe 20 mai 2016 Consiliul Județean Constanța, în calitate de achizitor, a încheiat cu SC Stone Construct Medgidia în calitate de executant, contractul de execuție lucrări”Lucrări de turnare placă peste punct de informare, în cadrul proiectului –restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”. La data de 14.06.2016 a fost emis Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, act care în opinia societății a fost întocmit cu nerespectarea prevederilor.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce draq ii faceti atea lucruri
0
0
Restaurarea Capidava este o banala sifonare de bani catre PSD, realizata cu concursul unor sefi numiti politic si a unor functionari incompetenti din CJC.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218