REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cezar Preda: La Constanţa, de 20 şi ceva de ani, partidele politice se fofilează în jurul acestui PSD

Cezar Preda: La Constanţa, de 20 şi ceva de ani, partidele politice se fofilează în jurul acestui PSD

Replica API 10 august 2015 | 22:51 620

Responsabilul pe regiunea sud-est denunţă „blaturile”

Responsabilul pe regiunea sud-est denunţă „blaturile”

Cezar Preda

Agitaţie, alergături, „bisericuţe”, pauze de ţigară, hârtii, telefoane. Dacă la sediul de la judeţ al PNL e linişte, la sediul de la municipiu e o agitaţie de nedescris, de parcă ar fi în campanie electorală. Foştii PDL-işti bat judeţul în lung şi în lat, pentru a-i atrage pe constănţeni spre varianta liberală a guvernării locale. Din biroul de audienţe al senatorului Christian Gigi Chiru iese un miros puternic de trabuc. Responsabilul pe regiunea sud-est, Cezar Preda, se pregăteşte să îşi ia bocceluţa şi să plece acasă liniştit. „Sunt foarte mulţumit de echipa de aici. Foarte fericit după ce i-am văzut”, exclamă el, stingând satisfăcut chiştocul de trabuc. „Am un mesaj pentru constănţeni!”, susţine energic. Pe lângă mesaj, a vorbit despre Klaus Iohannis, Traian Băsescu, ce ne mai obligă Uniunea Europeană să facem sau să nu facem sau ce probleme de securitate naţională ne mai bat la uşă. Despre toate acestea, dar şi despre multe altele, Cezar Preda a fost amabil să ne spună mai multe într-un amplu interviu:

„Să nu spere nimeni că PNL, dacă are 44%, va transfera aceste procente şi în Constanţa! (...) Nu mai merge cu fofileala!”

Reporter: Aveţi un mesaj pentru constănţeni...

C.P.: Le spun următorul lucru: pentru noi, ceilalţi, nu cei din Constanţa, acest oraş contează enorm. Noi cunoaştem două oraşe puternice în ţara asta: Bucureşti şi Constanţa. Ca venituri şi ca importanţă. Pe aici se intră în ţară, aici au venit americanii. Pentru noi este atât de vital ceea ce se va întâmpla în Constanţa, încât vom face orice e legal posibil să schimbăm întreaga administraţie a PSD. Pentru acest lucru, eu ca vicepreşedinte responsabil de Constanţa voi veni aici chiar săptămânal, pentru că eu nu-mi pot permite, în numele PNL, nici o abatere de la acest obiectiv. Ca să-l realizăm, tot ce mişcă în PNL, nu mă interesează vechiul PNL, vechiul PDL, trebuie să fie calat pe schimbarea administraţiei PSD. Nu mai merge cu fofileala. Aici, de 20 şi ceva de ani, partidele politice se fofilează în jurul acestui PSD. Era „secretul lui Polichinelle”: toată lumea ştia, dar nimeni nu spunea! Toţi învârteau şi gravitau în jurul lui. Ieşiţi odată din această afiliere, din această tutelă! Eu cred că oamenii PNL au obligaţia să transmită constănţenilor că au o viziune nouă pentru acest oraş, rămas încremenit, în care pacheboturile de călători nu opresc pentru că nu au ce să vadă. Niciodată nu am negat sau am aruncat în desuetudine tot ce s-a făcut bine, dar sunt atât de puţine în Constanţa încât programul PNL trebuie să spună constănţeanului ce se va întâmpla cu oraşul. Trebuie să ştie constănţenii că vor avea un oraş curat, cu serviciile publice corespunzătoare şi în care va fi interzis prin lege orăşenească, municipală, de a mai strica spaţiile verzi, de a mai face blocuri printre blocuri, de a mai strica staţiuni, aşa cum au stricat Mamaia. Nimeni nu trebuia să permită în ţara asta ca Braşovul s-o ia înainte, ca Timişoara s-o ia înainte, ca Târgu-Mureş ş.a.m.d. Constanţa este al doilea oraş după Bucureşti. Atâtea funcţii de importanţă naţională unde constănţenii nu au pus niciodată oameni de-ai lor. Au pus propuneri de la Bucureşti. Întotdeauna din Bucureşti s-au luat decizii pentru constănţeni şi iată unde a ajuns Constanţa! PSD, care e rănit acum, nu e mort! Să ştiţi că un primar aflat în cercetare penală şi un preşedinte de CJ în aceeaşi situaţie, nu înseamnă că PSD e mort. PSD este puternic, dar este rănit, iar argumentele pe care să le aduci constănţenilor nu mai sunt cele de până în 2015: puiul şi coada pensionarilor la ajutoarele pe care Primăria le dă sistematic pentru a-i ţine captivi, ca votanţi. Fiecare pas pe care PNL îl face trebuie să fie public! Fiecare lucru pe care PSD l-a făcut prost, aici, trebuie spus de fiecare om al PNL! Să nu spere nimeni că PNL, dacă are 44%, va transfera aceste procente şi în Constanţa! Fără muncă nu se va face nimic!

Rep.: Al doilea oraş al ţării. Practic, din punct de vedere economic, se află pe locul 9! PSD a câştigat alegerile prin voturi. Ceva, pe undeva, nu a mers. Unde nu a mers pentru opoziţie de-a lungul acestor 15 ani?

C.P.: Blaturile! Blaturile! Constanţa e un municipiu în care trăiesc foarte mulţi oameni inteligenţi, puternici, foarte mulţi oameni cu bani, foarte mulţi escroci, pentru care interesul personal e mai presus de orice alt interes. Toate acestea au făcut un melanj în care PSD s-a simţit bine, toate aceste firimituri pe care administraţia judeţeană sau locală le primea de la cei interesaţi să îşi rezolve interesele personale au dus oraşul în imposibilitatea de a atrage investitori puternici, de a creşte oraşul în dimensiuni, de a atrage tot ceea ce înseamnă resursa din afară şi dinăuntru pentru a facilita intrarea în ţară, în cel mai frumos oraş al ţării...

„Iohannis e mai dur decât Băsescu!”

Reporter: Sesizez la dvs. și, evident, în tot partidul, dorința de a ajunge la guvernare. Ce părere aveți de declarația domnului Traian Băsescu, prin care a spus că, din toamnă, PSD va fi în opoziție, iar PNL la guvernare, cu UNPR?

C.P.: Eu am fost un om destul de aproape de președintele Traian Băsescu și, prin declarația pe care a făcut-o domnia sa, i-am recunoscut stilul.. ceea ce cred că nu înțelege domnia sa sau nu vrea să înțeleagă, este că stilul s-a schimbat. E drept, dacă dânsul era, în combinațiile pe care le făcea cu mare plăcere și cu mare dexteritate, ăsta era un scenariu! Semnalul pe care îl dă noul PNL, sub conducerea celor doi co-președinți și sub tutela președintelui Klaus Iohannis, este o altă abordare. Noi nu abordăm prin combinagii și prin combinații, noi vrem să ajungem la putere prin alegeri. Este cel mai solid vot de a guverna, înseamnă că ai o credibilitate pe care ți-o încredințează votul. E posibil să ajungi la guvernare din ceea ce înseamnă frământarea PSD, care se dezintegrează pe zi ce trece, cu aripi, cu anumite atitudini care, iată, dorința de a fi și de stânga și de dreapta în același timp, a fura un Cod Fiscal făcut de liberali și a-l pune în aplicare crezând că liberalii vor înghiți gălușca... ceea ce am și făcut, am votat că nu aveam ce să facem, era al nostru, dar imediat l-au dublat cu măsurile astea populiste, pe care le face stânga când împarte bunăstarea... iată, stilul ăsta, îi poate duce în colaps în toamna asta și e posibil să asistăm la o formare de o nouă majoritate. (...) Eu cred că ambele scenarii sunt posibile, nu le-a descoperit Traian Băsescu, dar nu cred că se va face în stilul Traian Băsescu.

Reporter: Vorbiți de un nou stil. Un nou stil al PNL, al lui Iohannis. Vedem că Iohannis nu se mai bucură de prestigiul pe care îl avea în toamna trecută. Ce înseamnă concret, exact, acest nou stil?

C.P.: Obligația de a te ține de cuvânt și a respecta ceea ce e pus pe hârtie. (...) Bine, nici un președinte nu speră să stea la 70 și ceva la sută, la a sta la peste 60 la sută timp de un an e încă foarte bine. Chestiunea nu ține de uzură, ci de trecerea emotivității a alegerii unui președinte. Domnul Iohannis, oricât ar încerca media și comentariile politicienilor, a-l duce în aceeași zonă de a face politică cu ce a fost domnul Traian Băsescu, domnul Ion Iliescu, este eronată, pentru că are alt stil. Întâlnirile mele personale cu domnia sa, dinainte de a fi președinte, erau foarte riguroase, în sensul că ce a spus că face, a făcut. La domnul Iohannis ați observat o chestiune destul de criticată și comentată, când a spus că vrea un guvern, nu al lui, ci cel care i-a spus lui când l-a sprijinit la președinție, că are un program. I-a convenit programul. Zice că acest program al nostru e bun pentru români. Va face orice e legal și constituțional ca PNL să ajungă la guvernare. Am să vă spun un lucru: toată lumea a avut senzația că cu Traian Băsescu nu te puteai juca. El era atotștiutor și atotdeținător de putere. Să știți că, din punctul acesta de vedere, mai dur este domnul Iohannis! La domnul Băsescu erau canale, oamenii care îl sfătuiau, la domnul Iohannis nu prea se simte. Adversarii politici îi atacă consilierii, ca și cum consilierii vin în numele domnul Iohannis. Nu e adevărat. Un președinte e președinte și eu cred că domnul Iohannis va fi așa cum l-am văzut noi. Vedem ce va demonstra viitorul.

Reporter: De ce trebuie constănțenii să voteze PNL? Până acum, am stabilit. Au fost blaturi...

C.P.: Pentru că nu au altă soluție. În România, nu vor exista decât trei partide: PSD, PNL și UDMR. Restul, ce vedeți dumneavoastră pe eșichierul politic sunt povești și fandări, cum să se lipească ăia mititei de cei mari. Lupta va fi în doi. Pentru că ungurii, știți cum e, doar să beat sau bolnav să votezi altceva decât UDMR. La președinte au votat Klaus Iohannis. PSD va face tot ce e posibil să păstreze și să scrie cu 3 în față, iar PNL va face orice ca să scrie cu 4 în față la nivel național. Gândiți-vă că, în Ardeal, PNL are peste 60%! 2016 vine pe înțelegerea cetățeanului, a votului util. Nimeni nu mai dă voturi aiurea. Voturile partidelor de buzunar la nivel național se închid pe partidele mari și te trezești că, la Constanța, ai făcut o administrație pe care nici nu știi cum să o rezolvi, nu știi cum să faci majoritate. I-am dat și lui ăla 2-3 consilieri, i-am dat și lui ăla 2 și lui ăla 2, iar constănțeanul când intră în cabina de vot știe așa: ori merg înainte cu PSD, transmit acestei țări că mie așa îmi place să fiu. Dacă vrea să schimbe, pune ștampila pe PNL. (...) Îi rog să nu dea un vot care nu este util pe partidulețe. O singură formațiune poate să se țină de cuvânt.

„Ne-a obligat Uniunea Europeană!”

Reporter: La anul, vor fi trei mari partide care vor conta. PSD, PNL și UDMR. La Constanța, două: PSD și PNL. Totuși, avem o lege, pe care PNL a votat-o, aceea a înființării partidelor cu minim trei persoane!

C.P.: Ne-a obligat Uniunea Europeană! Eram obligați de Uniunea Europeană, nu că ne doream și n-are nici un efect. Gândiți-vă că dacă nu trec pragul de 2% dau înapoi toți banii pe care i-au cheltuit în campanie! Degeaba ai luat niște consilieri în niște comune, care nu folosesc nimănui la nimic. Este o reprezentare democratică prin lege, a dorinței de a face politică. Dar, nu va afecta sub nici o formă!

„Lumea consideră că amenințarea trebuie să fie cu pistolul sau cu bomba. Nu!”

Reporter: Sunteți în comisia de control a SRI. Când a depus ultima dată SRI un raport de activitate?

C.P.: În 2014 și l-am discutat. Raportul este publicat în bilanț. Vreau să fac o precizare în exclusivitate pentru Replica de Constanța: dumneavoastră auziți pe toate canalele când e câte un mare mahăr de luat, cu o zi sau două înainte, intră fiecare slujbaș din presă sau din politică și încep să trimită săgeți către SRI. Ultima apreciere pe care aș vrea s-o comentez în fața dumneavoastră este aceea în care fostul președinte spune că una din marile nereușite ale mandatului domniei sale a fost că nu a existat destul control civil asupra serviciilor secrete. Și am să fac o declarație ca fost președinte al acestei comisii și ca membru actual în această comisie și ca fost președinte al comisiei SIE: să știe toți românii că toate aceste afirmații sunt fără valoare, jignitoare. Primul control civil al acestor servicii secrete îl are președintele fiecărui stat! Deci, primul control este al președintelui României, care, din câte știu, a fost civil în ultimele legislaturi. Al doilea, directorii serviciilor de informații sunt civili! Rolul comisiei parlamentare se exercită pentru asigurarea rezervelor bugetare și tot ceea ce înseamnă funcționare, preluarea sesizărilor cetățenilor asupra problemelor pe care le creează serviciul. În ceea ce privește reformarea serviciilor, nici un director și nici un președinte al țării, nu a cerut niciodată unei comisii de supraveghere și control a serviciilor secrete o modificare de legislație sau o acțiune pentru a întări controlul civil! Serviciile noastre sunt exact cum au vrut directorii civili și cum au vrut președinții României!

Reporter: În acest registru, care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă România?

C.P.: România nu este sub o amenințare directă, dar este o țară care este pregătită să facă față creșterii nivelului de alertă. Deci, nivelurile de alertă de la albastru până la roșu arată că România este la cel mai mic nivel, dar e pregătită întotdeauna să treacă la nivelul superior, iar din punct de vedere al ceea ce înseamnă amenințările foarte pregnante sunt cele cibernetice, pe care lumea nu le-a înțeles. Lumea consideră că amenințarea trebuie să fie cu pistolul sau cu bomba. Nu! Cea mai puternică armă ce poate amenința un stat este cea cibernetică, adică deturnarea tuturor sistemelor informaționale, care controlează tot ce funcționează în România, de la apa caldă, până la securitatea armatei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367