rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CEZARIANĂ sau NAȘTERE NATURALĂ? Cât e propagandă și cât e decizie bazată pe informații medicale

Cezariană sau naștere naturală? Aceasta este prima întrebare adresată viitoarelor și proaspetelor mămici, după cea privind sexul bebelușului. Iar în mai bine de jumătate din cazuri – statisticile „bat” spre un procent de 70%! – răspunsul este „cezariană”. Sunt de blamat mămicile care nasc prin operație de cezariană? Sunt mai „sănătoase”, atât pentru mămici cât și pentru bebeluși, nașterile vaginale? Părerile sunt împărțite, inclusiv în rândul medicilor. Ba chiar sunt specialiști care atrag atenția asupra faptului că în spatele acestei promovări a nașterii vaginale, atât de intensă în țările vestice, sunt interese financiare și nu bunăstarea mămicii sau a bebelușului.

În acest moment, România se află pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă” privind numărul operațiilor de cezariană. A afirmat-o chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ca o explicație pentru faptul că este greu să se mențină igiena în sălile de operație, când se fac operații de cezariană pe bandă rulantă.

„Noi suntem pe primul loc într-o statistică deloc onorantă referitoare la numărul de cezariene, adică avem foarte multe, între 60 și 70%. Cu siguranță este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă și în același timp să menții igiena în sala de operație Și asta este o problemă. Și nu mă feresc să o recunosc public”, afirma Sorina Pintea în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la un post de televiziune, în contextul descoperirii de infecții nosocomiale la Maternitatea Giulești.

Este știut deja faptul că româncele preferă cezariana. Dar este de condamnat acest fapt? Este „rușinos” sau de „condamnat”, în vreme de nașterea naturală este mai sănătoasă?

Și nașterea naturală are riscuri de complicații!

Adepții nașterii naturale arată că, într-adevăr, operația de cezariană este calea mai ușoară, dar nașterea naturală rămâne calea mai sănătoasă. Căci, așa cum subliniază de fiecare dată cei care promovează nașterea naturală, teama de durere, de travaliu îndelungat sau de „cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului bebelușului” sunt motivele care le fac pe femei să se îndrepte către cezariană.

Se impune făcută o precizare: deși medicii pun egal între nașterea naturală și nașterea vaginală, adepții nașterii naturale fac o diferență: nașterea vaginală este cea în care femeia este ajutată cu terapie medicamentoasă, iar nașterea naturală este cea în care nu se intervine în niciun fel, femeia fiind doar asistată și sprijinită emoțional.

Atât în nașterea vaginală, cât și în cea naturală, refacerea mamei este mult mai rapidă, iar aceasta este reunită cu nou-născutul într-un timp mai scurt. Dar complicații medicale pot să apară și cazuri acestor tipuri de naștere.

Dr. Lucian Șerbănescu, medic primar obstetrică – ginecologie, a explicat pentru „Replica de Constanța”: „O naștere pe cale vaginală poate avea o evoluție imprevizibilă, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În cazul mamei, vorbim despre prolaps genital, despre rupturi vaginale, rupturi de col, hemoragii, iar pentru copii, de suferință fetală, sechele neurologice, mortalitate fetală”. Altfel spus, nașterea pe cale vaginală nu este ferită de apariția de complicații.

Cezariana și nașterea pe cale vaginală implică riscuri, ÎN EGALĂ MĂSURĂ!

Auzim frecvent, în zilele noastre, despre faptul că „și mamele noastre, și bunicile noastre au născut natural, atunci nu erau atâtea cezariene”. E drept. Dar, la fel de corect este și faptul că regimul comunist era împotriva operației de cezariană. „Pe vremea lui Ceaușescu, femeile care făceau două cezariene își legau trompele și nu mai rămâneau însărcinate. Dar regimul voia cât mai mulți copii, câte patru – cinci și chiar mai mulți, per familie, astfel că nu erau de acord cu operațiile de cezariană”, a amintit dr. Lucian Șerbănescu.

În prezent, însă, această interdicție nu mai există, ceea ce oferă una dintre justificări pentru „explozia” de cezariene. Pe de altă parte, intervenția chirurgicală elimină o parte din imprevizibilul nașterii naturale. Există ghiduri în domeniu care arată pașii ce trebuie urmați, astfel că riscul de malpraxis este mai mic.

Cezariana nu elimină riscul apariției de complicații medicale. Până la urmă, este vorba despre o intervenție chirurgicală. Dar, așa cum a subliniat dr. Lucian Șerbănescu, riscurile nu sunt mai mari în cazul cezarienelor decât al nașterilor naturale. Din contră, riscul apariției de complicații este egal între cezariană și nașterea naturală.

„Am realizat un studiu, pe o durată de aproximativ 20 de ani, privind complicațiile în cazul cezarienelor și al nașterilor naturale. Și din acest studiu, precum în majoritatea studiilor pe România, se arată că numărul de complicații nu este mai mare în cazul cezarienelor decât la nașterile pe cale vaginală. Riscurile sunt cvasiegale, incluzând și nașteriile cu complicații din start, realizate prin cezariană”, a arătat dr. Șerbănescu.

Altfel spus, o modalitate de naștere nu este mai riscantă sau mai puțin riscantă decât cealaltă.

Principalele criterii pentru alegerea nașterii prin cezariană rămân starea de sănătate a viitorei mămici și a bebelușului și, bineînțeles, opțiunea mămicii.

„Sunt cazuri care nu au indicație certă de cezariană dar în care, totuși, această intervenție este de preferat. De exemplu, un copil dee 3,950 kilograme, pentru o femeie cu predispoziție de a dezvolta un prolaps genital; dacă nașterea va fi pe cale vaginală, sigur va dezvolta un prolaps genital, o incontinență urinară, care va fi mult mai greu de tratat pe viitor. Iată de ce nașterea naturală este indicată la femeile tinere, cu copii cu o greutate în limite normale, de aproximativ 3,3 kilograme, cu bazin bun și la care travaliul evoluează normal, fără să apară alți factori cu potențial periculos pentru naștere”, a precizat dr. Lucian Șerbănescu.

Totodată, a mai arătat medicul specialist, se impune precizat că și în cazul cezarienelor tehnicile au evoluat extrem de mult, atât în ceea ce privește anestezia cât și suturile ulterioare.

Intenționat sau din neglijență, factorul financiar este „omis” din discuții!

În multe situații se pune accent, atât de către adepții nașterii naturale, cât și de către autorități, asupra faptul că în străinătate numărul femeilor care nasc natural este mult mai mare decât în țara noastră. Dar în niciuna dintre situații nu este adus în discuție factorul financiar, arată specialistul ginecolog. Și anume faptul că în țările vestice, firmele de asigurări de sănătate sunt nevoite să deconteze dublu și chiar mai bine o naștere prin cezariană decât o naștere naturală, motiv pentru care au tot interesul să se alinieze cu promotorii nașterilor naturale.

„Fiecare pacientă trebuie să aibă dreptul să decidă asupra corpului său, asupra modalității de naștere. Dar acest lucru nu se întâmpă în unele țări vestice, unde sistemele de asigurări de sănătate încearcă să impună nașterea naturală. Firmele de asigurări de sănătate decontează mult mai mult pentru o cezariană, în aceste condiții și aceste firme ajung să fie promotori ai nașterii pe cale vaginală și să spună că este cea mai bună naștere!”, a subliniat dr. Lucian Șerbănescu.

În aceste condiții, se ridică întrebarea dacă operația de cezariană este incriminată, într-adevăr, pentru motivele corecte.

Tipul nașterii ar avea influență asupra dezvoltării ulterioare a copilului

Pe de altă parte, se impune precizat și faptul că sunt specialiști care afirmă că tipul nașterii are influență asupra dezvoltării ulterioare a copilului. De exemplu, dr. Marin Burlea, medic pediatru apreciat în țara noastră, trecut în neființă în 2018, a publicat o lucrare științifică intitulată „Nutriția, microbiota și rolul esențial în prevenția ADHD, autismului și demența senilă”, în care făcea legătura între aceste afecțiuni și tipul de naștere.

„Creșterea și dezvoltarea copiilor este influențată de factori multipli: naștere naturală/prin cezariană”, subliniază Prof. Burlea. Și a militat pentru nașterea naturală, având următoarele considerente. Copiii născuți pe cale vaginală au niveluri mult mai ridicate de bifidobacterii, grup de bacterii intestinale benefice care contribuie la maturizarea mai rapidă a mucoasei intestinale.

Dezavantaje ale nașterii prin cezariană: crește de 5 ori riscul de alergii, triplarea riscului de ADHD, dublarea riscului de autism, sporește cu 80% riscul de a suferi de boală celiacă, mărește cu 50% riscul de obezitate la vârsta adultă, crește cu 70% riscul de diabet de tip I”, se arată în lucrarea semnată de dr. Marian Burlea.

Cezariana extraperitoneală – o nouă găselniță?

Pe de altă parte, în rândul mămicilor a apărut ideea de „cezariană extraperitoneală”, ca fiind un tip de intervenție chirurgicală mult mai facil de suportat pentru pacientă, cu o recuperare mai rapidă. Prof. dr. Vlad Tica, șeful Secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, spune însă că acest tip de intervenție este folosit doar în cazurile grave și, până în prezent, nu a fost utilizat în cadrul spitalului din Constanța.

„Cezariana extraperitoneală înseamnă o cezariană în care nu intră în cavitatea abdominală normal, ci cumva printr-un lateral, fiind o indicație extrem de rară, pe care noi nu o practicăm. Ea fiind indicată în condițiile unei infecții intrabdominale, de exemplu. Sau în condițiile în care nu se poate intra în cavitatea abdominală. Dar este caz excepțional, nu se practică în mod uzual în niciun caz. Ghidurile internaționale nu o operează ca o operație preferată. Totodată, această cezariană implică o dificultate operatorie mai mare și astfel și riscurile, eventual de sângerare, de expunere a câmpului operator”, a afirmat prof. dr. Vlad Tica.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 1 ianuarie 20191605
Comentarii

00@afg(1 ian 01:29)
cine e ala?
010Afg(1 ian 01:04)
Usama el naggar este un incompetent
mai mult...Sănătate
17 ian 00:27SănătateMai mulți pediatri în Spitalul Județean Tulcea!

Vești îmbucurătoare pentru părinții din județul Tulcea: conducerea Spitalului Județean a anunțat că se...412

16 ian 00:48SănătateMinisterul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică privind funcţionarea farmaciilor415
14 ian 01:36SănătateSorina Pintea a semnat ordinul: Începe cel mai mare CONTROL din ultimii ani, în spitale613
14 ian 01:36SănătateINSP: 7 persoane decedate din cauza gripei

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din judeţul Prahova şi un copil de 10 luni din Ilfov au murit, duminică, din...338

12 ian 23:01SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie cumpără un sistem de imagistică de la un politician declarat incompatibil1443
11 ian 02:13SănătateA crescut numărul de infecţii respiratorii acute cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent442
10 ian 00:00SănătateÎNGRIJIRI la DOMICILIU pentru vârstnicii din Năvodari

Direcția de Asistență Socială Năvodari acordă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din...569

10 ian 00:00SănătateProiecte de 12 milioane de euro pentru Spitalul Județean Tulcea. Licitația începe în februarie!487
9 ian 03:33SănătateMinistrul Sănătăţii a vorbit despre şpaga în spitale: Fenomenul este încă de mare amploare. Ce măsuri vor fi luate în continuare932
9 ian 03:19SănătateTrei copii din comunitatea horahai din Castelu au avut nevoie de operații! „Avem ajutorul unui chirurg minunat din Spitalul Județean!”

Patru copii din comunitatea horahai din localitatea constănțeană Castelu au fost supuși unor intervenții...1340

9 ian 03:26SănătateȘansă în plus pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale sau Parkinson813
8 ian 00:59SănătateGRIPA face ravagii la Constanța! Județul de la malul mării, în top la numărul de îmbolnăviri!856
Vremea
7.5°-2.3° - 7.5° joi, 17 ianuarie 2019
cer seninUmiditate: 0%
Vânt: 4.19 m/s din SSV
Presiune: 1023.01 milibari

Loto
6/4971534364045
5/404919272814
joker3273032393
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 ian 00:00SportBarcelona, în sferturile Cupei, dar ar putea fi exclusă! Dublă Dembele, gol Messi

Barcelona s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Spaniei, după ce s-a impus cu 3-0 în duelul cu Levante....109

18 ian 00:35SportViitorul, învinsă cu 5-0 de o echipă de liga a treia, în al 6-lea amical din Antalya

FC Viitorul Constanţa a fost surclasată de formaţia germană de liga a treia VfR Aalen cu scorul de 5-0 (2-0), joi,...149

18 ian 00:00SportScurtcircuit! Viitorul a pierdut la scor al treilea său amical, 0-5 cu o echipă din liga a treia germană

După două meciuri bune, 2-1 cu Ferencvaros și 2-2 în amicalul de ieri cu Rubin Kazan, Viitorul a pierdut categoric...111

18 ian 00:00SportNu ştiu cum am câştigat, a declarat Simona Halep după victoria cu Sofia Kenin

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat că nu are nicio idee cum a reuşit să...123

Local
18 ian 01:24LocalEste nevoie de sprijin pentru un tânăr care va merge la chimioterapie!

Un tânăr în vârstă de 21 de ani are nevoie de ajutorul nostru! Bogdan Marghiol este din Dorobanțu, județul...787

18 ian 01:46LocalAutobuz nou, rămas de căruță: șoferul n-a mai știut cum să-l pornească!

Șoferii RATC încă nu s-au obișnuit cu noile autobuze ISUZU achiziționate de Primăria Constanța! Deși...1917

18 ian 01:46LocalUn constănțean care a ȘANTAJAT doi bărbați, AMENINȚÂNDU-I inclusiv pe Facebook, a fost ARESTAT

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, la data de 17 ianuarie a.c., au...1683

18 ian 01:46LocalPrins băut la volan pe un drum din județul Constanța

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Siliștea, la data de 17 ianuarie a.c., ora 9.30, au identificat un...370

18 ian 01:25LocalDosarul penal în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, retrimis la DNA

Dosarul penal în care Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat de DNA Constanța pentru abuz în...536

18 ian 01:47LocalPolițiștii au efectuat RAZII în localitatea Valu lui Traian

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, împreună cu polițiști locali, la data de 17 ianuarie...1065

18 ian 01:50LocalOamenii legii solicită ajutorul cetățenilor cu privire la o minoră dispărută din Medgidia

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei minore în vârstă de 15 ani, Maria Andreea Ionescu, în...1411

18 ian 01:53LocalServiciul de Imigrări Constanța a depistat 240 de străini ilegali, în 2018

Pe parcursul anului 2018, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța au depistat 240 de străini...260

18 ian 01:49LocalTrei tineri au furat o bicicletă dintr-un imobil din Constanța

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Secției 1...197

18 ian 02:00LocalO minoră a rămas fără portofel în timp ce călătorea cu autobuzul, la Constanța!

În urma comiterii unei infracțiuni de furt, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției...334

Politică
18 ian 00:00PoliticăCrețu: Sunt puțin dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat programele cu fonduri UE

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, s-a declarat ''puţin dezamăgită'' de ritmul lent în...90

18 ian 00:00PoliticăCodrin Ștefănescu confirmă că SUSPENDAREA lui Klaus Iohannis NU va avea loc

PSD este, la ora actuală, partidul cel mai vânat din România, după ce 1.187 de primari, viceprimari şi consilieri...93

18 ian 01:57PoliticăLia Olguța Vasilescu a prezentat DOCUMENTELE cerute de Klaus Iohannis: Pasul DECISIV pe care îl va face vineri

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a...249

18 ian 01:57PoliticăSHOW TOTAL Maria Grapini, scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis: Maturizați-vă, puneți punct răfuielilor politice

Europarlamentarul Maria Grapini i-a scris o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis. Umanista îl somează pe...253

18 ian 01:56PoliticăToni Greblă, REACȚIE-FULGER la respingerea miniștrilor și ATAC la Klaus Iohannis

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, la Antena 3, că „probabil” Executivul va retrimite...222

18 ian 01:55PoliticăComisarul european Corina Creţu a anunţat că va candida la europarlamentare din partea Pro România

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, a anunţat, joi, că va candida din partea Pro România...197

18 ian 01:54PoliticăIohannis: Propunerile pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporurilor, în continuare, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care argumentează că...196

18 ian 01:48PoliticăConsilierul județean Bogdan Bola: „Cabinetele medicale școlare sunt vitale, mai ales în mediul rural”

Consilierul județean Bogdan Bola a transmis o interpelare Inspectoratului Școlar Județean Constanța și urmează să...157

18 ian 02:00PoliticăINVESTIȚIE. Un nou DEBARCADER la Techirghiol, în valoare de 1,6 milioane de lei. FOTO

Debarcaderul de pe lacul Techirghiol urmează să fie modernizat cu fonduri din bugetul local al orașului Techirghiol,...808

18 ian 01:58PoliticăRaluca Prună explică de ce şi cum a ajuns să se gândească la măsura recursului compensatoriu

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la măsura recursului compensatoriu,...501

Monden
18 ian 00:00MondenIulia Albu, atac dur la adresa Andreei Marin. “Nu prea ştie ea cum să pună mâna“

Iulia Albu a postat pe blogul personal o imagine, alături de care a scris un comentariu la adresa Andreei Marin, pe...92

18 ian 00:00MondenDJ Wanda face cursuri de desen la Londra

Mutată de curând la Londra împreună cu iubitul ei, Karl, DJ Wanda a început anul dând curs unei pasiuni mai vechi:...93

18 ian 00:00MondenVica Blochina, dată în judecată pentru datoriile de la întreținere. Despre ce sumă e vorba

Este al treilea proces pe care Asociaţia de Proprietari a blocului în care locuieşte Vica Blochină îl deschide...97

18 ian 00:00MondenMadonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani

Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani, care va debuta spre sfârşitul lui 2019 şi...88

18 ian 00:00MondenMariah Carey, dată în judecată de fosta asistentă. Cântăreaţa este acuzată de abuzuri fizice

O fostă asistentă a lui Mariah Carey a dat-o în judecată pe aceasta, acuzând-o de abuzuri fizice, verbale şi...85

18 ian 00:00MondenDupă o relaţie tumultoasă, Justin Bieber şi Hailey Baldwin şi-au anunţat nunta. Ceremonia va avea loc în curând

Cântăreţul canadian Justin Bieber şi modelul american Hailey Baldwin, care s-au căsătorit în secret, în...85

18 ian 00:00MondenCarlos Santana va marca 50 de ani de la prezenţa sa la Woodstock cu un turneu nord-american

Celebrul chitarist Carlos Santana va marca cinci decenii de la prezenţa sa la festivalul Woodstock din 1969 şi 20 de...85

18 ian 00:00MondenRobert Zemeckis şi Anne Hathaway pregătesc o nouă versiune a filmului 'The Witches'

Regizorul Robert Zemeckis şi actriţa Anne Hathaway au semnat un acord cu studioul Warner Bros. pentru a filma o nouă...89

18 ian 00:00MondenStudioul Disney pregăteşte o nouă versiune a filmului 'Cocoşatul de la Notre Dame'

Gigantul Disney, care a obţinut mari succese de casă cu versiuni noi ale unor filme ca 'The Jungle Book' ('Cartea...86

18 ian 00:00MondenThe Rolling Stones, cap de afiş la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Jazz de la New Orleans

Trupa britanică The Rolling Stones se numără printre artiştii care vor deţine titulatura de headliner la cea de-a...86

Mapamond
18 ian 00:00MapamondO misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri...94

18 ian 00:00Mapamond''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma în parlamentul de la Londra

Parlamentul britanic se află într-un impas după ce a respins marţi acordul privind Brexitul convenit împreună cu...95

18 ian 00:00MapamondAvocatul Rudy Giuliani nu infirmă existenţa unor legături între echipa lui Trump şi Moscova

Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui american, a susţinut că el "nu a spus niciodată că nu au existat legături"...93

18 ian 00:00MapamondAl doilea summit Trump - Kim va avea loc în martie sau aprilie la Danang, în Vietnam

A doua întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un va avea loc probabil...88

18 ian 00:00MapamondSenatul SUA nu susţine continuarea sancţiunilor împotriva unor firme ruseşti

Senatul Statelor Unite a respins miercuri un proiect de lege care prevedea continuarea sancţiunilor împotriva firmelor...96

18 ian 00:00MapamondGrecia: Premierul Alexis Tsipras a obţinut votul de încredere al Parlamentului

Premierul Alexis Tsipras a obţinut miercuri un vot de încredere din partea Parlamentului Greciei, deschizând astfel...92

18 ian 00:00MapamondMai mult de 12.000 de tineri au mărşăluit la Bruxelles în favoarea unei politici climatice mai ambiţioase

Un marş pentru climă a reunit joi 12.500 de tineri pe străzile din Bruxelles, potrivit poliţiei locale, pentru a...100

18 ian 00:00MapamondGrecia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unui grup de profesori care a încercat să intre în Parlament

Poliţia greacă a folosit gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a îndepărta un grup de profesori care a...89

18 ian 00:00MapamondReprimarea manifestaţiilor în Franţa alimentează resentimentele împotriva poliţiei şi guvernului

"Veste galbene" lovite în ochi, cu mandibule rupte, în comă... Numeroasele răni grave cauzate, în decurs de două...94

18 ian 00:00MapamondNumărul atacurilor comise de piraţi pe mare a crescut în 2018

Atacurile piraţilor pe mare s-au înmulţit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în...97