rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CEZARIANĂ sau NAȘTERE NATURALĂ? Cât e propagandă și cât e decizie bazată pe informații medicale

Cezariană sau naștere naturală? Aceasta este prima întrebare adresată viitoarelor și proaspetelor mămici, după cea privind sexul bebelușului. Iar în mai bine de jumătate din cazuri – statisticile „bat” spre un procent de 70%! – răspunsul este „cezariană”. Sunt de blamat mămicile care nasc prin operație de cezariană? Sunt mai „sănătoase”, atât pentru mămici cât și pentru bebeluși, nașterile vaginale? Părerile sunt împărțite, inclusiv în rândul medicilor. Ba chiar sunt specialiști care atrag atenția asupra faptului că în spatele acestei promovări a nașterii vaginale, atât de intensă în țările vestice, sunt interese financiare și nu bunăstarea mămicii sau a bebelușului.

În acest moment, România se află pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă” privind numărul operațiilor de cezariană. A afirmat-o chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ca o explicație pentru faptul că este greu să se mențină igiena în sălile de operație, când se fac operații de cezariană pe bandă rulantă.

„Noi suntem pe primul loc într-o statistică deloc onorantă referitoare la numărul de cezariene, adică avem foarte multe, între 60 și 70%. Cu siguranță este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă și în același timp să menții igiena în sala de operație Și asta este o problemă. Și nu mă feresc să o recunosc public”, afirma Sorina Pintea în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la un post de televiziune, în contextul descoperirii de infecții nosocomiale la Maternitatea Giulești.

Este știut deja faptul că româncele preferă cezariana. Dar este de condamnat acest fapt? Este „rușinos” sau de „condamnat”, în vreme de nașterea naturală este mai sănătoasă?

Și nașterea naturală are riscuri de complicații!

Adepții nașterii naturale arată că, într-adevăr, operația de cezariană este calea mai ușoară, dar nașterea naturală rămâne calea mai sănătoasă. Căci, așa cum subliniază de fiecare dată cei care promovează nașterea naturală, teama de durere, de travaliu îndelungat sau de „cordon ombilical înfășurat în jurul gâtului bebelușului” sunt motivele care le fac pe femei să se îndrepte către cezariană.

Se impune făcută o precizare: deși medicii pun egal între nașterea naturală și nașterea vaginală, adepții nașterii naturale fac o diferență: nașterea vaginală este cea în care femeia este ajutată cu terapie medicamentoasă, iar nașterea naturală este cea în care nu se intervine în niciun fel, femeia fiind doar asistată și sprijinită emoțional.

Atât în nașterea vaginală, cât și în cea naturală, refacerea mamei este mult mai rapidă, iar aceasta este reunită cu nou-născutul într-un timp mai scurt. Dar complicații medicale pot să apară și cazuri acestor tipuri de naștere.

Dr. Lucian Șerbănescu, medic primar obstetrică – ginecologie, a explicat pentru „Replica de Constanța”: „O naștere pe cale vaginală poate avea o evoluție imprevizibilă, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut. În cazul mamei, vorbim despre prolaps genital, despre rupturi vaginale, rupturi de col, hemoragii, iar pentru copii, de suferință fetală, sechele neurologice, mortalitate fetală”. Altfel spus, nașterea pe cale vaginală nu este ferită de apariția de complicații.

Cezariana și nașterea pe cale vaginală implică riscuri, ÎN EGALĂ MĂSURĂ!

Auzim frecvent, în zilele noastre, despre faptul că „și mamele noastre, și bunicile noastre au născut natural, atunci nu erau atâtea cezariene”. E drept. Dar, la fel de corect este și faptul că regimul comunist era împotriva operației de cezariană. „Pe vremea lui Ceaușescu, femeile care făceau două cezariene își legau trompele și nu mai rămâneau însărcinate. Dar regimul voia cât mai mulți copii, câte patru – cinci și chiar mai mulți, per familie, astfel că nu erau de acord cu operațiile de cezariană”, a amintit dr. Lucian Șerbănescu.

În prezent, însă, această interdicție nu mai există, ceea ce oferă una dintre justificări pentru „explozia” de cezariene. Pe de altă parte, intervenția chirurgicală elimină o parte din imprevizibilul nașterii naturale. Există ghiduri în domeniu care arată pașii ce trebuie urmați, astfel că riscul de malpraxis este mai mic.

Cezariana nu elimină riscul apariției de complicații medicale. Până la urmă, este vorba despre o intervenție chirurgicală. Dar, așa cum a subliniat dr. Lucian Șerbănescu, riscurile nu sunt mai mari în cazul cezarienelor decât al nașterilor naturale. Din contră, riscul apariției de complicații este egal între cezariană și nașterea naturală.

„Am realizat un studiu, pe o durată de aproximativ 20 de ani, privind complicațiile în cazul cezarienelor și al nașterilor naturale. Și din acest studiu, precum în majoritatea studiilor pe România, se arată că numărul de complicații nu este mai mare în cazul cezarienelor decât la nașterile pe cale vaginală. Riscurile sunt cvasiegale, incluzând și nașteriile cu complicații din start, realizate prin cezariană”, a arătat dr. Șerbănescu.

Altfel spus, o modalitate de naștere nu este mai riscantă sau mai puțin riscantă decât cealaltă.

Principalele criterii pentru alegerea nașterii prin cezariană rămân starea de sănătate a viitorei mămici și a bebelușului și, bineînțeles, opțiunea mămicii.

„Sunt cazuri care nu au indicație certă de cezariană dar în care, totuși, această intervenție este de preferat. De exemplu, un copil dee 3,950 kilograme, pentru o femeie cu predispoziție de a dezvolta un prolaps genital; dacă nașterea va fi pe cale vaginală, sigur va dezvolta un prolaps genital, o incontinență urinară, care va fi mult mai greu de tratat pe viitor. Iată de ce nașterea naturală este indicată la femeile tinere, cu copii cu o greutate în limite normale, de aproximativ 3,3 kilograme, cu bazin bun și la care travaliul evoluează normal, fără să apară alți factori cu potențial periculos pentru naștere”, a precizat dr. Lucian Șerbănescu.

Totodată, a mai arătat medicul specialist, se impune precizat că și în cazul cezarienelor tehnicile au evoluat extrem de mult, atât în ceea ce privește anestezia cât și suturile ulterioare.

Intenționat sau din neglijență, factorul financiar este „omis” din discuții!

În multe situații se pune accent, atât de către adepții nașterii naturale, cât și de către autorități, asupra faptul că în străinătate numărul femeilor care nasc natural este mult mai mare decât în țara noastră. Dar în niciuna dintre situații nu este adus în discuție factorul financiar, arată specialistul ginecolog. Și anume faptul că în țările vestice, firmele de asigurări de sănătate sunt nevoite să deconteze dublu și chiar mai bine o naștere prin cezariană decât o naștere naturală, motiv pentru care au tot interesul să se alinieze cu promotorii nașterilor naturale.

„Fiecare pacientă trebuie să aibă dreptul să decidă asupra corpului său, asupra modalității de naștere. Dar acest lucru nu se întâmpă în unele țări vestice, unde sistemele de asigurări de sănătate încearcă să impună nașterea naturală. Firmele de asigurări de sănătate decontează mult mai mult pentru o cezariană, în aceste condiții și aceste firme ajung să fie promotori ai nașterii pe cale vaginală și să spună că este cea mai bună naștere!”, a subliniat dr. Lucian Șerbănescu.

În aceste condiții, se ridică întrebarea dacă operația de cezariană este incriminată, într-adevăr, pentru motivele corecte.

Tipul nașterii ar avea influență asupra dezvoltării ulterioare a copilului

Pe de altă parte, se impune precizat și faptul că sunt specialiști care afirmă că tipul nașterii are influență asupra dezvoltării ulterioare a copilului. De exemplu, dr. Marin Burlea, medic pediatru apreciat în țara noastră, trecut în neființă în 2018, a publicat o lucrare științifică intitulată „Nutriția, microbiota și rolul esențial în prevenția ADHD, autismului și demența senilă”, în care făcea legătura între aceste afecțiuni și tipul de naștere.

„Creșterea și dezvoltarea copiilor este influențată de factori multipli: naștere naturală/prin cezariană”, subliniază Prof. Burlea. Și a militat pentru nașterea naturală, având următoarele considerente. Copiii născuți pe cale vaginală au niveluri mult mai ridicate de bifidobacterii, grup de bacterii intestinale benefice care contribuie la maturizarea mai rapidă a mucoasei intestinale.

Dezavantaje ale nașterii prin cezariană: crește de 5 ori riscul de alergii, triplarea riscului de ADHD, dublarea riscului de autism, sporește cu 80% riscul de a suferi de boală celiacă, mărește cu 50% riscul de obezitate la vârsta adultă, crește cu 70% riscul de diabet de tip I”, se arată în lucrarea semnată de dr. Marian Burlea.

Cezariana extraperitoneală – o nouă găselniță?

Pe de altă parte, în rândul mămicilor a apărut ideea de „cezariană extraperitoneală”, ca fiind un tip de intervenție chirurgicală mult mai facil de suportat pentru pacientă, cu o recuperare mai rapidă. Prof. dr. Vlad Tica, șeful Secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, spune însă că acest tip de intervenție este folosit doar în cazurile grave și, până în prezent, nu a fost utilizat în cadrul spitalului din Constanța.

„Cezariana extraperitoneală înseamnă o cezariană în care nu intră în cavitatea abdominală normal, ci cumva printr-un lateral, fiind o indicație extrem de rară, pe care noi nu o practicăm. Ea fiind indicată în condițiile unei infecții intrabdominale, de exemplu. Sau în condițiile în care nu se poate intra în cavitatea abdominală. Dar este caz excepțional, nu se practică în mod uzual în niciun caz. Ghidurile internaționale nu o operează ca o operație preferată. Totodată, această cezariană implică o dificultate operatorie mai mare și astfel și riscurile, eventual de sângerare, de expunere a câmpului operator”, a afirmat prof. dr. Vlad Tica.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 1 ianuarie 20191768
Comentarii

00@afg(1 ian 01:29)
cine e ala?
010Afg(1 ian 01:04)
Usama el naggar este un incompetent
mai mult...Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...427

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa826
18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”449
18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...447

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!487
11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța3769
10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1846

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia871
4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia1043
3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...949

29 apr 01:20SănătateINVESTIGAȚII MODERNE pentru bolnavii cardiaci, la Spitalul Județean Constanța1716
29 apr 20:32SănătateALARMANT! MAME DIN COPILĂRIE! Din ce în ce mai multe minore aduc pe lume prunci! Iată care este situația la Constanța!2138
Vremea
17.1°12.7° - 17.1° marţi, 21 mai 2019
ploaieUmiditate: 53%
Vânt: 2.23 m/s din SSV
Presiune: 1010.39 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 00:00SportAstra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 3-2

Astra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe teren propriu, în...251

21 mai 00:00SportLazio - Bologna 3-3. Spectacol pe "Olimpico". Oaspeții s-au salvat de la retrogradare

Bologna va juca în Serie A şi în sezonul viitor. Echipa lui Sinisa Mihajlovic a făcut 3-3 cu Lazio în deplasare şI...221

20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...2523

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...619

Local
21 mai 00:00LocalRESTRICŢII DE TRAFIC şi PROGRAMUL evenimentelor de Ziua Constanţei

Orașul nostru este în sărbătoare. „Ziua Constanței” va fi marcată și prin o paradă cu caracter civil și...976

21 mai 02:40LocalȚigări de contrabandă descoperite la bordul unei nave din Portul Constanța

În Portul Constanța Sud Agigea, în data de 19.05.2019, o echipă comună de control, formată din poliţişti de...1109

21 mai 02:40LocalBunuri contrafăcute și nedeclarate în valoare de peste 136.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...401

21 mai 01:09LocalPieton accidentat în stațiunea Mamaia

Un accident rutier a avut loc în stațiunea Mamaia, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, un pieton a fost lovit...2389

20 mai 02:54LocalAccident rutier în Tuzla

Un accident rutier a avut loc în Tuzla, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, a fost implicată o motocicletă....1278

21 mai 02:36LocalPolițiștii din Eforie și Valu lui Traian, controale în trafic

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 8.30, au depistat...882

21 mai 01:14LocalAmenzi de aproape 50.000 de lei, aplicate de Poliția Locală! Mașini pe iarbă, cerșetori și alcoolici, sancționați!

Polițiștii locali au acționat, în sfârșitul de săptămână, care a trecut, în scopul creşterii eficienței...505

21 mai 01:11LocalUn tânăr fără permis, PRINS MORT de BEAT la volan în Palazu!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 00.10, au depistat un bărbat, în...1179

21 mai 01:13LocalSărbătoare la Școala nr. 8 Constanța, cu târg de prăjituri și concursuri sportive

Marți, 21 mai a.c., Şcoala Gimnazială Nr. 8 Constanţa sărbătoreşte cea de a 55-a aniversare ca instituţie de...316

21 mai 01:13LocalGAIȚELE vă așteaptă joi și vineri, la Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Constanței, Teatrul de Stat a programat pentru această saptămână două reprezentații ale...355

Politică
21 mai 01:10PoliticăSURPRIZĂ! CÂND AFLĂM DECIZIA INSTANŢEI ÎN CAZUL LUI DRAGNEA

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă apelul lui Liviu Dragnea în...680

21 mai 02:50PoliticăLia Olguța Vasilescu, mesaj ciudat înainte de aducerea lui Radu Mazăre: „Credeți că PSD îl aduce? Seamănă cu rețeta din 2016“

Radu Mazăre urmează să fie repatriat, luni seara, după ce a fost prins și arestat în Madagascar. Fostul primar PSD...1265

21 mai 02:41PoliticăMAE: Peste 4 milioane de buletine de vot, trimise în străinătate pentru cele două scrutine de duminică

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a finalizat luni expedierea materialelor necesare votării către misiunile...231

21 mai 02:41PoliticăMinisterul Justiţiei: Birchall a dispus la începutul mandatului formarea unei comisii de dialog în urma protestelor din penitenciare

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a dispus, "încă din prima zi de mandat", formarea unei comisii de...342

21 mai 02:39PoliticăPrimăria Municipiului Constanța a început acțiunile de dezinsecție

Mai multe echipe specializate împrăștie în municipiul Constanţa substanțe care au rolul de a menține un nivel...341

21 mai 01:07PoliticăBOMBĂ în alegeri! Mesaj intern atribuit USR: 'Trebuie să creați un incident la vot până la ora 10.00'

Social-democrații au transmis, luni, că au făcut rost de un mesaj intern al USR în care membrii partidului sunt...2817

21 mai 02:38PoliticăConstanţa. Buletinele se pot elibera şi în duminica alegerilor!

Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța va elibera acte de identitate inclusiv în...370

21 mai 01:07PoliticăAlexandru Mazăre: 'Să aibă și ei parte de dreptatea pe care a avut-o Radu'

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, s-a aflat, în dimineața de luni, 20 mai, la Înalta Curte...4241

21 mai 02:52PoliticăLeancă, omul lui Ponta, laude incredibile pentru Băsescu: Ne-a ajutat foarte mult

Fostul Prim-ministru moldovean Iurie Leancă, locul patru pe lista Pro-România pentru alegerile europarlamentare, l-a...316

21 mai 02:43PoliticăTeodorovici arată spre contractele cu statul ale 'deontologilor ipocriţi': Lideri ai opoziţiei luaţi în vizor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, lansează acuzaţii grele după ce a participat la sărbătoarea...826

Monden
21 mai 00:00MondenSmiley lansează piesa „Song about nothing“ cu un clip filmat în Los Angeles, alături de versiunea sa 2D

După o carieră de 12 ani plini de lansări de piese despre cele mai profunde teme cu putință, de la dragoste,...212

21 mai 00:00Monden9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

Jean Constantin este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de...232

21 mai 00:00MondenElena Gheorghe își antrenează vocea la fel ca Elvis Presley pentru concertul de la Sala Palatului

Elena Gheorghe se pregătește de show-ul pe care l-a pregătit la Sala Palatului și ne-a dezvăluit care sunt...189

21 mai 00:00MondenMormântul lui Răzvan Ciobanu a devenit loc de pelerinaj

Locul de veci al creatorului de modă Răzvan Ciobanu, aflat în Cimitirul Progresul 1 din Capitală, a devenit loc de...266

21 mai 00:00MondenAlex Velea, schimbare completă de look. Artistul s-a vopsit blond. Iat-o blondă și pe Antonia

De-a lungul timpului, Alex Velea și-a creat câteva tușe personale atunci când vine vorba de aparițiile sale, fanii...334

21 mai 00:00MondenPrinţul William, preşedintele BAFTA, în centrul unor controverse legate de un interviu oferit de tatăl lui Meghan

Interviul pe care tatăl lui Meghan, Thomas Markle, l-a oferit ziaristului Piers Morgan - unul dintre cei mai critici la...211

21 mai 00:00MondenCannes 2019 - Tarantino solicită să nu fie dezvăluit conţinutul filmului său, inclus în competiţia oficială

Cineastul american Quentin Tarantino a adresat o scrisoare deschisă tuturor persoanelor care vor viziona ''Once upon a...186

21 mai 00:00MondenSerialul „Game of Thrones“ s-a încheiat. Ultimul episod, întâmpinat de fani cu bucurie, lacrimi, isterie şi aplauze

Fanii serialului "Game of Thrones" au trăit intens şi cu multă pasiune - strigăte de bucurie, lacrimi, scene de...223

21 mai 00:00Monden„John Wick: Chapter 3 - Parabellum“ înlocuieşte „Avengers“ pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

După săptămâni de staţionare pe prima poziţie a box-office-ului nord-american, "Avengers: Endgame" a cedat primul...200

21 mai 00:00MondenAlain Delon, monstru sacru al cinematografiei, premiat şi omagiat la Festivalul de la Cannes

Actorul francez Alain Delon, un monstru sacru al cinematografiei, a fost deosebit de emoţionat duminică în momentul...247

Mapamond
21 mai 00:00MapamondIgor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte...191

21 mai 00:00MapamondSpania: Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din...175

21 mai 18:47MapamondSUA: Mii de manifestanţi în Alabama împotriva interzicerii avorturilor

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile mai multor oraşe din statul Alabama (sudul Statelor Unite)...167

21 mai 00:00MapamondRusia/Ucraina: Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcţie

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe noul preşedinte...190

21 mai 00:00MapamondOSDO: Cel puţin 10 civili, inclusiv copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib

Cel puţin 10 civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în raiduri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib...166

21 mai 00:00MapamondBrazilia: 11 persoane au fost ucise într-un masacru comis într-un bar

Unsprezece persoane au fost împuşcate mortal într-un bar din nordul Braziliei duminică după-amiază când mai...170

21 mai 00:00MapamondArmata rusă: Forţele siriene au încetat focul în provincia Idleb

Armata rusă a anunţat duminică că forţele siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au încetat focul ''într-o...169

21 mai 00:00MapamondMii de persoane au manifestat împotriva naţionalismului în mai multe oraşe germane

Mii de persoane au manifestat duminică în mai multe oraşe germane, între care Berlin şi Frankfurt, împotriva...172

21 mai 00:00MapamondEgipt: Cel puţin 17 răniţi, într-o explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat...175

21 mai 18:34MapamondTurnul Eiffel, evacuat din cauza unei persoane care a încercat să escaladeze edificiul

Turnul Eiffel şi spaţiul din jurul său au fost evacuate luni după-amiază din cauza unei persoane care a escaladat...168