rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Licitație cu cântec!

CFR Călători, SABOTATĂ de fostul şi actualul director pentru a rămâne fără vagoane și automotoare

CFR, o companie fără stăpân, ”sugativă” de bani publici pentru băieţii deştepţi şi condiţii inumane pentru fraierii care călătoresc cu trenul! Bilete scumpe, trenuri infecte, condiții jalnice, întârzieri, șine stricate, prize care nu funcționează, aer condiționat lipsă, trenuri care circulă, de cele mai multe ori, având în compunere o capacitate medie de 4, 5 vagoane de călători, chiar şi în plin sezon estival, în perioadele de vârf de trafic. De ce?

Pentru că nu avem vagoane iar cele care există sunt nefuncţionale, pentru că mai marii şmecheri de la nivel înalt jonglează cu contractele de reparaţii după bunul plac, în schimbul unor sume cu foarte multe zerouri. CFR Călători a fost sabotată din interior, susţin surse bine informate, pentru a rămâne fără vagoane și automotoare în favoarea unor operatori privați de călători interesați direct ca această companie să fie oprită, băgată în insolvență și apoi în faliment.

Patronul Remarul 16 Februarie SA, Mitică Călin, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție clujeni în 2015 pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu în legătură cu reviziile ce urmau a fi făcute la trenurile tip „Săgeata Albastră“. Alături de el au fost trimis în judecată și Alexandru Teodor Gavriș, director în cadrul CFR Călători, acuzat de luare de mită și complicitate la spălare de bani, Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați.

Și alți funcționari ai statului și angajați ai companiei Transferoviar SA, firmă ce aparţine tot lui Călin, și Remarul 16 Februarie SA Cluj au fost trimiși în judecată în acest caz. Dosarul penal pe numele lui Mitică Călin nu a contat pentru conducerea CFR Călători care i-a mai atribuit un ontract, în 2018, de maximum 176 milioane lei pentru revizia capitală a 73 de automotoare Siemens, aflate în exploatarea CFR Călători, așa-numitele Săgeata Albastră.

În fapt, contractul fusese câștigat încă din luna august, dar competitorul de la licitație, societatea Electroputere VFU, deținută de un alt milionar celebru care a făcut avere din trenuri, Gruia Stoica, o contestase la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Pe 24 noiembrie, CNSC a respins contestația Electroputere, care cerea anularea licitației, iar contractul a intrat deja în vigoare.

Electroputere a formulat, în decembrie 2018, o adresă către CFR Călători, prin intermediul căreia aducea la cunoştinţă o serie de nereguli cu privire la oferta tehnică întocmită de societatea Remarul 16 Februarie SA. Cea din urmă nu avea experienţă şi capacitatea tehnică necesară executării unor lucrări de o asemenea complexitate, aspect care reieşea cu precădere, atât din oferta tehnică, cât şi din oferta financiară depusă la licitaţie.

De altfel, societatea face parte din grupul Transferoviar,fiind principalul concurrent pe piaţă al CFR Călători, de unde suspiciunile privind lipsa interesului pentru efectuarea conformă a lucrărilor. Societatea Electroputere spune că CFR Călători nu a efectuat acest verificări pentru a-şi constitui o minimă garanţie în ceea ce priveşte posibilitatea executării contractului şi a declarat câştigător al licitaţiei firma lui Mitică Călin.

“Această desemnare a fost posibilă tocmai din cauya relaxării condiţiilor prevăzute în documentaţia fe atribuire,a săpect care a determinat favoriyarea societăţii Remarul 16 Februarie SA şi prejudicierea subscirsei”, spun reprezentanţii Electroputere.

Contract semnat în februarie cu termen de livrare în august, neexecutat

Pe 20 februarie 2018 a fost semnat contractual cu firma din Cluj, a lui Mitică Călin, iar de atunci şi până în luna noiembrie a aceluiaşi an nu s-au efectuat lucrări, a fost livrat un singur vagon, şi acela stă în depou pentru că nu au curaj să-l pună pe şine. Mai mult, societatea nu deţine un cântar pentru un tren cu dimensiunea de 41,7 m, motiv pentru care nu-i poate stabili coordonatele, nu poate face reglajecorespunzătoare, determinând pericol de accidente, uzură prematură a roţilor etc.

“Primul tren trimis la reparație a fost un tren care era în perioada de funcționare și care mai avea aproape 300 de mii de km până urma să îi expire numărul de km necesari pentru a putea fi introdus la reparație. Responsabil de această decizie a fost fostul director Iosif Szentes care, imediat după plecarea de la CFR Călători, s-a angajat chiar la una din firmele lui Călin Mitică. Până în acest moment Remarul 16 Februarie a reușit performanță să livreze către CFR Călători un singur tren care nici măcar nu este folosit, tren care stă în depou pentru că angajații CFR nu au curaj să îl pună pe traseu.”, spun sursele noastre.

“Când s-a aflat de această nelegalitate contractuală nouă conducere, adică noul director Leon Bărbulescu, a reacționat promt: a muşamalizat tot! În loc să sesizeze organele competențe, DNA, DIICOT etc. a făcut tot posibilul că acest lucru să nu se afle solicitând returnarea trenului către regională Iași de unde fusese retras”, mai spun aceleași surse.

Cum şi-a motivat Remarul 16 Februarie SA neexecutarea contractului

În iulie 2018, cu mai puţin de o lună de termenul livrării, SC Remarul 16 Februarie SA a trimsi la CFR Călători SA Bucureşti, Serviciul Automotoare, o adresă prin intermediul căreia solicita prelungirea contractului cu 8 luni. Motivul?”După introducerea în societatea noastră a automotoarelor care fac obiectul contractului a fost identificată necesitatea efectuării unor lucrări care nu au fot cuprinse în nomenclatorul de lucrări obligatorii şi nici în anexa nr 3 la Acordul Cadru.

Pentru a cest lucrări trebuie transmise ofertele de preţ şi organizată procedura de negociere a lor. Ţinând cont de cele de mai sus, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a prelungi valabilitatea contractului, prin act adiţional, cu un termen de 8 luni în vederea finalizăriii serviciilor de Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR20D-Revizie Capitală” la automotoareale care fac obiectul contractului”. Și contractual fost prelungit.

Astfel, în august 208, părţile au semnat un act adiţional prin intermediul căruia au convenit prelungirea termenului de execuţie a lucrărilor până la data de 31 decembrie 2018. “Nelivrarea integral a numărului de automotoare contractate atrage rezilierea contractului şi implicit a acordului cadru, cu emiterea certificatul constatator”, au spus reprezentanţii CFR Călători, în răspunsul emis către SC Remarul 16 Februarie SA.

Societatea Electroputere spune că o nouă prelungire a contractului, în condiţiile în care CFR Călători s-a convins de lipsa capacităţii tehnice a Remarul 16 Februarie SA de a executa contractual, blochează activitatea CFR Călători, care se confruntă, deja, cu o criză a vagoanelor şi creează premisele unei pieţe libere pentru concurentul său principal, care nue ste nimeni altul decât Remarul 16 Februarie SA.

Electroputere este dipusă să sesizeze organele abilitate, inclusiv Ministerul Transporturilor, dacă CFR Călători nu reziliează contractul pentru neexecutarea acestuia, în vederea verificările necesare.

Leon Bărbulescu este directorul CFR Călători din martie 2018, a ocupat în trecut funcţia de director Revizii la CFR Călători. Bărbulescu l-a înlocuit pe Iosif Szentes, numit director general al companiei CFR Călători în 10 martie 2015.

M.P.

marţi, 5 martie 201928
Comentarii

03@Roman(5 mar 19:10)
deocamdata iesiti doar ca sa schimbati hotii cu alti hoti!
04in tara(5 mar 15:58)
nu merge nimic mai bine decat coruptia , furtisagurile,mancatoria si....curvasaria!
13Roman(5 mar 14:41)
Pana nu iesim in strada ca la revolutie sa i alungam cu pietre va fi din ce in ce mai rau
12Furaciosu(5 mar 13:00)
Peste tot se fura, in toata lumea se fura, furati ba si voi, sa fure toata lumea, de ce sa nu se fure, cuce ne alegem noi daca nu furam, le lasam la altii sa fure mai mult, la mult furat va urez! Nu va uitati in spate, ce a fost nu o sa mai vina, vapoare, nave, porturi, trenuri, fabrici, tractoare, nimic, ca le-ati furat pe toate dava deacu
011hotul(5 mar 09:06)
Scopul esta sa falimenteze transportul de calatori CFR pt.ca au firme de transport auto.
07Anonimus(5 mar 08:46)
Ca sa aiba pe unde circula vagoanele mult visate de toti traistarii in primul rand trebuie sa aiba sina. Pana nu veti intelege acest lucru, veti scrie numai prostii si calatoria pe CF va fi la fel sau din ce in ce mai rau! Vor deraia din ce in ce mai multe trenuri pt ca asa ca peste tot si CF Infrastructura este condusa de politruci habarnisti!
07Escu(5 mar 08:42)
Dupa1990 asa se face eu Director cu sprijinul FPSului de atunci fur intreprinderea la maxim pina si cea mai rentabila ajunge in faliment pt.ca apoi sa o cumpar moca pri licitatii aranjate.In cazul in cre fabrica are datorii la stat dupa ce o cumpar cu un leu fiindca preeau datoriile mi le sterge Adrian Nastase sau urmasi lui contra cost.
59pentru retardul 08.18(5 mar 08:32)
mai boule, linia bucuresti constanta a fost asa zis refacuta si a inghitit o gramada de bani pe vremea basaului si liberalilor de azi. si inca ceva de ce luluta voastra mult iubita nu i-a bagat pe astia in seama pe sefii de la cfr? pentru ce nu faceau politica si nu prezentau pericol pentru hastagi si ai lor!
37PSD,acest partid de cacat(5 mar 08:18)
Nimic nu este posibil fara complicitatea partidului aflat la guvernare si fara coruptia functionarilor de stat.Nu vedeti ca numai puscariasi si impostori ajung la guvernare si in functii publice ? Intrebati ce salariu are seful asta de la CFR.Ce dovezi mai vreti ?
28gogu(5 mar 08:14)
Asta se face de 30 de ani incoace , sabotarea si jefuirea CFR , ENEL , NAVROM ,etc . Toata industria romanesca a fost voit distrusa si vanduta pe bucati ! Exact cum spune cineva de aici , nu puscarie , executati ei si familia lor...sa nu mai ramana urma din ei !
018Justitia corupta a permis asta(5 mar 07:39)
Nu au fost in stare sa construiasca o linie de cale ferata in plus fata de 1989. Au furat si au distrus tot in complicitate cu procurorii si judecatorii corupti. Toti directorii de la sucursalele CFR trebuie sa fie la puscarie pe viata pt subminarea economiei si a transportului in RO. In frunte cu toti ministrii transporturilor din 90 pana azi.
022Baieti destepti(5 mar 06:37)
Din 2004 au inceput sa vanda pe nimic mijoacele fixe, rapoartele de audit nu scoteau adevarul la lumina, totul se facea pe fata Confiscarea bunurilor si aducerea in patrimoniul de unde au plecat apoi la parnae cu ei
127Baietii astia(5 mar 00:32)
Nu merita puscaria, ci trebuie executati in piata publica impreuna cu copiii si nepotii lor.
mai mult...Replica
29 oct 23:20ReplicaEXCLUSIV! Simona HALEP, EXECUTATĂ NELEGAL de STAT pentru contribuţia la CAS şi impozitul pe venit

Simona Halep, numărul 2 în clasamentul WTA, a avut probleme cu statul. Constănţeanca a contestat, la Judecătoria...1921

29 oct 00:14ReplicaInfractorii se FOLOSESC de OLX pentru a FURA datele CARDURILOR bancare1490
29 oct 23:21ReplicaLOVITURĂ DURĂ pentru Ionuț BUDI, din partea MAGISTRAŢILOR2253
29 oct 00:39ReplicaConsal Trade Carieră, a lui CHICHEANU, NU se ÎNŢELEGE cu ANAF

Constantin Chicheanu este printre primii milionari ai Constanţei, cu afaceri dintre cele mai controversate, care au...1587

29 oct 23:21ReplicaAncheta MILITARULUI care s-a MASTURBAT şi a PIPĂIT o MINORĂ pe PLAJĂ a ajuns la final1022
29 oct 23:22ReplicaULTIMA autorizaţie de CONSTRUIRE semnată de FĂGĂDĂU a fost pentru Virgil Lixandru de la Euro Vial Residence1953
29 oct 23:22ReplicaNICOLA doarme liniştit! Terenul pe care vrea să ridice un MASTODONT nu REVINE la Spitalul CFR

Terenul de 6000 metri pătraţi aflat în spatele Spitalului CFR Constanţa, situat pe bulevardul 1 Mai a făcut...1380

29 oct 00:19ReplicaBola zice că Nicuşor Constantinescu este cauza INUNDAŢIILOR de la Valu lui Traian1174
29 oct 00:20ReplicaA cumpărat două TELEFOANE de pe NET şi a primit CĂRĂMIZI944
29 oct 00:26ReplicaDNA versus DOI foști PRIMARI din CONSTANȚA, într-un dosar de CORUPŢIE

Întrucât magistrații Curții de Apel Constanța au decis, în septembrie, ca dosarul, în care doi foști primari din...1634

29 oct 00:00ReplicaProfesorii de la Carmen Sylva REFUZĂ să predea orele ONLINE733
29 oct 00:00ReplicaPe cine mai URMĂREŞTE Poliţia Română? Iată-i pe CONSTĂNŢENII care FUG de LEGE1144
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 oct 00:00SportRemiză între Petrolul Ploiești și CSM Slatina, scor 1-1 (Rezultatele zilei)

Petrolul Ploieşti și CSM Slatina au încheiat la egalitate, scor 1-1, restanţa din etapa a șaptea a Ligii a II-a....244

29 oct 00:00SportBarcelona, victorie pe terenul lui Juventus (2-0)

FC Barcelona s-a impus, cu scorul de 2-0, pe terenul echipei Juventus Torino (Cristiano Ronaldo nu a evoluat), în capul...279

29 oct 00:00SportChelsea, victorie categorică la Krasnodar: 4-0!

Chelsea și-a respectat statutul de favorită și a câștigat cu 4-0 în deplasarea de la Krasnodar, din etapa a 2-a a...195

29 oct 00:28SportNovak Djokovic s-a calificat în sferturi și va termina sezonul pe primul loc mondial - Sârbul a egalat recordul lui Pete Sampras

Novak Djokovic s-a calificat în sferturile turneului ATP de la Viena [a trecut de Borna Coric, scor 7-6(11), 6-3)] și...219

Local
29 oct 22:54LocalLiceul de Telecomunicații Constanța, sponsorizare în valoare de 6000 euro

La Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, a avut loc vineri, 23.10.2020, inaugurarea...620

29 oct 22:54LocalAtenție, șoferi! De joi încep lucrările de asfaltare pe strada Hatman Arbore

Carosabilul decopertat va fi recondiționat cu asfalt, circulația autovehiculelor fiind restricționată alternativ, pe...509

29 oct 22:55LocalBEȚI MORȚI, depistați la VOLAN de POLIȚIȘTI

546

29 oct 22:55LocalJudecătoria Hârșova s-a PRONUNȚAT în cazul unui ȘOFER!

Daniel Cintia a fost condamnat la 1 an și o lună pentru că a condus un autovehicul neînmatriculat și fără permis...962

29 oct 22:55LocalȘedință de constituire a Consiliului Județean Constanța: iată LISTA!

Prin Ordinul Prefectului Județului Constanța nr. 663/27.10.2020 se convoacă în ședința de constituire a...1859

29 oct 22:56LocalPoliția intră puternic în piața vânzării de tutun pe internet

597

Politică
29 oct 00:00PoliticăOprea (PSD): Solicităm Guvernului să publice bugetul pe anul următor şi să spună cu cât va creşte TVA

Senatorul PSD Radu Oprea a solicitat, miercuri, Guvernului să publice bugetul pe anul următor, susţinând că...212

29 oct 00:00PoliticăCameră: Vehiculele rutiere lente pot fi înmatriculate şi înregistrate la RAR

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede introducerea unei noi categorii de vehicule - şi...307

29 oct 00:00PoliticăCameră: Modificări în organizarea DSU; Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prim-ministru

218

29 oct 00:00PoliticăCameră: Tichete de 150 lei pe lună - acordate sportivilor de performanţă

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care prevede că Ministerul Tineretului şi Sportului acordă sportivilor de...220

29 oct 00:00PoliticăTomac: Numirea lui Dircă la Consiliul Legislativ - o înţelegere "evidentă" a PSD, ProPonta şi Tăriceanu

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, îl acuză pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, că "face un joc ieftin" când susţine...220

29 oct 20:44PoliticăPrimarul localității Valu lui Traian, Florin Mitroi a depus jurământul

691

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2808

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...7600

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

3076

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2973

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2578

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

3121

Monden
29 oct 00:00MondenKim Kardashian, criticată pentru o escapadă pe o insulă tropicală la împlinirea vârstei de 40 de ani

Vedeta de reality-show Kim Kardashian a stârnit marţi un val de reacţii negative pe reţelele de socializare după ce...256

29 oct 00:00MondenAncheta în care actorul Gerard Depardieu era acuzat de viol va fi redeschisă

Un judecător de instrucţie din Paris va redeschide ancheta ce vizează acuzaţiile de viol formulate împotriva...222

29 oct 00:00MondenCeline Dion îşi pregăteşte debutul ca actriţă alături de Priyanka Chopra în filmul „Text for You“

200

Mapamond
29 oct 00:00MapamondCoronavirus: Ucraina prelungeşte starea de urgenţă până la sfârşitul anului

Guvernul ucrainean a prelungit miercuri până la 31 decembrie starea de urgenţă impusă în luna martie pentru a face...196

29 oct 00:00MapamondExamene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha: Qatar-ul îşi face mea culpa; indignare în Australia

Qatar-ul a transmis miercuri că ''regretă'' examenele ginecologice forţate la care au fost supuse mai multe femei pe...290

29 oct 00:00MapamondRusia: Avionul Tupolev Tu-154, aflat la ultimul zbor comercial

207

29 oct 00:00MapamondCE îndeamnă statele UE să ia măsuri îndrăzneţe în faţa evoluţiei alarmante a pandemiei

Livrarea unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19 către statele UE ar putea începe în mod serios în aprilie...199

29 oct 00:00MapamondCoronavirus: Rusia raportează un număr record de decese zilnice cauzate de COVID-19

Rusia a raportat miercuri un număr record de decese provocate într-o singură zi de noul coronavirus, 346, ceea ce...213

29 oct 00:00MapamondKeith Raniere, fondatorul sectei sexuale NXIVM, a fost condamnat la 120 de ani de închisoare

235

Sănătate
29 oct 00:00SănătateKeratoconjunctivita atopică: simptome, factori de risc, tratament

Keratoconjunctivita atopică este o boală inflamatorie cronică a ochilor care afectează pacienții cu dermatită...207

29 oct 00:00SănătateCe este dispepsia și cum o deosebești de alte probleme stomacale

Dispepsia sau indigestia este o afecțiune care se manifestă prin arsuri gastrice (pirozis), eructații, senzație de...215

29 oct 00:00SănătateCe uleiuri poți să folosești acasă pentru masaj și hidratare

209

29 oct 00:00SănătatePoate o dietă vegană să îți afecteze inteligența?

Există voci care spun că o dietă vegană poate afecta inteligența unei persoane, în timp ce altele combat...209

29 oct 18:16SănătateChimionul: ce beneficii are pentru sănătate?

Chimionul a devenit în ultimii ani subiect de cercetări medicale, deoarece dovezile anecdotice susțin că are diverse...214

29 oct 00:00SănătateTotul despre terapia cu aerosoli: când se folosește și ce beneficii are

Terapia cu aerosoli este folosită pentru tratarea multor afecțiuni, în special a celor de natură respiratorie....203

29 oct 00:00SănătatePudra de argilă albă - beneficii pentru piele și dinți

Argila este un tip de rocă, de natură sedimentară, compusă dintr-un amestec de silicați, particule de cuarț și...188

29 oct 00:28SănătateDouă tratamente naturiste pentru părul subțire

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, putem observa cum părul începe să își piardă din volum și strălucire....288

29 oct 00:00SănătateDe ce este util să folosești lapte de corp

188

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT