REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cheltuielile şefilor CJC în străinătate, într-un an de zile: motivele deplasărilor şi pe câţi bani

Cheltuielile şefilor CJC în străinătate, într-un an de zile: motivele deplasărilor şi pe câţi bani

Replica API 9 ianuarie 2018 | 19:23 1382

Delegaţii în China, Franţa sau Germania

Delegaţii în China, Franţa sau Germania

Horia Ţuţuianu

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au cheltuit peste 1,2 miliarde de lei vechi (123.740 ron, mai exact – cam cât o garsonieră) în cele 10 deplasări externe efectuate de reprezentanţii instituţiei în diferite ţări ale lumii. Că au fost justificate aceste delegaţii şi ce beneficii aduc ele judeţului Constanţa – vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluzii, evident, dacă veţi avea răbdare să parcurgeţi toată lista. În continuare, vă vom prezenta detaliile vizitelor aferente perioadei martie – decembrie 2017, sumele cheltuite, persoanele care au reprezentat CJC, cât şi scopul declarat al deplasărilor.

În perioada 07.03-13.03.2017, CJC a fost reprezentat de o delegaţie formată din Irina Elena Costescu şi Andra Dane (din cadrul Direcţiei de Turism), la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, în standul României închiriat de Ministerul Turismului. Au fost distribuite, cu această ocazie, materiale de promovare a judeţului Constanţa (realizate prin intermediul unor proiecte cu finanţare europeană). Suma alocată de CJC pentru deplasare şi cazare: 9.942 lei, la care s-a adăugat suma de 2.094 lei reprezentând diurnă, plus chletuieli neprevăzute de 396 lei.

În perioada 15.03-26.03 2017, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, şi directorul de cabinet (avansat între timp la statutul de administrator al judeţului Constanţa), Mirela Matichescu, s-au aflat în Republica Populară Chineză, la invitaţia preşedintelui companiei Chongqing Environmental Protection Industrial Group. Compania care a invitat partea română în vizită se ocupă de investiţii în domeniul protecţiei mediului şi infrastructurii urbane, dar şi activităţi de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate etc. De altfel, între compania chineză şi SC RAJA SA (operatorul de apă şi canalizare din judeţul Constanţa) a fost încheiat un memorandum de colaborare, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean au motivat, într-un răspuns adresat cotidianului Replica, faptul că şeful CJC şi directorul său de cabinet au răspuns invitaţiei preşedintelui Chongqing „ţinând cont de calitatea de acţionar majoritar al CJC în cadrul SC RAJA SA”. Suma alocată din bugetul CJC pentru această deplasare şi cazare s-a ridicat la 29.229 lei, diurna a fost de 4.203 lei, la care s-au adăugat cheltuieli neprevăzute în sumă de 720 de lei.

Se poate sesiza, din înşiruirea următoarelor deplasări, că un funcţionar important în cadrul CJC este Ivonne Saghiu din cadrul Direcţiei Generale de Proiecte. Ivonne Saghiu este soţia primarului din Murfatlar.

Aşa se face că, în perioada 19.09-23.09.2017, în cadrul proiectului VIOLET – „conservarea clădirilor de patrimoniu prin măsuri de reducere a consumului de energie”, CJC a fost invitat să participe la Vizita de Studiu organizată în Nicosia (Cipru), delegaţia CJC fiind alcătuită de Ivone Saghiu, aceasta făcând parte şi din echipa de implementare a proiectului. Evenimentul a fost organizat de către Agenţia de Energie din Cipru, partener în cadrul proiectului VIOLET şi a avut ca obiectiv „realizarea unor schimburi de experienţă şi de bune practici în domeniul conservării şi restaurării clădirilor de patrimoniu etc.”. Costuri aferente deplasării şi cazare: decontate din bugetul proiectului, CJC plătind doar diurna pentru reprezentantul instituţiei, respectiv 726 lei.

În perioada 24.09-28.09.2017, preşedintele CJC Horia Ţuţuianu, Carmen Stoica (şef Serviciu Analiză Strategică şi Creşterea Competitivităţii), Violeta Puşcaşu (Direcţia Generală de Administrare Publică şi Juridică din cadrul CJC) şi Oana Şerbu Popa (de la Direcţia de Turism) s-au aflat în Brest, Franţa, la invitaţia primarului Francois Cuillandre. Conform CJC, vizita a avut loc în baza colaborării şi cooperării transfrontaliere între Asociaţia de Prietenie Brest-Constanţa, Institutul de Ştiinţe Educative şi Sociale Brest, DGASPC Constanţa şi CJC, iar obiectivele deplasării au fost legate de „cunoaşterea sistemului administrativ de la nivel localdin Brest şi Finistere cu deprinderea bunelor practici franceze în amterie de administraţie, comunicare şi lobby, atragere de fonduri, cunoaşterea sistemului de asistenţă socială (...)”. Întrucât în 2018 se serbează 25 de ani de la semnarea Convenţiei de înfrăţire dintre Brest şi Constanţa, au fost discutate şi eventuale acţiuni comune de celebrare. În plus, au avut loc o serie de alte vizite, ca de exemplu la Asociaţia Les Papillons Blancs, care se ocupă cu identificarea persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea lor pe piaţa muncii. În urma vizitei de la Brest, reprezentanţii CJC susţin că intenţionează să dezvolte pe viitor colaborarea cu mai multe instituţii din Franţa şi să o extindă, iar pe de altă parte – „să sprijine crearea unui sistem de formare profesională continuă pentru profesioniştii din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului cu impact pozitiv asupra cetăţenilor defavorizaţi”. Suma aferentă acestei deplasări: 16.584 lei, iar diurna alocată: 3.703 lei.

În luna octombrie, mai exact 13.10-19.10. 2017, în urma invitaţiei Camerei de Comerţ şi Industrie din România, Ivonne Saghiu (de la Direcţia Generală de Proiecte din cadrul CJC) a fost reprezentant al CJC într-o deplasare de documentare şi informare reciprocă în municipiul Ningbo din Republica Populară Chineză. Conform CJC, participarea reprezentantului instituţiei a avut ca scop stabilirea unui mecanism de colaborare bilaterla, iar un subiect important abordat în cadrul discuţiilor s-a referit la înfiinţarea unui parc industrial în judeţul Constanţa. Dacă acest parc va deveni realitate, rămâne de văzut, cert este că, legat de cheltuielile de cazare, acestea au fost susţinute de municipalitatea Ningbo, în timp ce costul transportului a fost suportat de CJC – în valoare de 6.725 lei, la care s-a adăugat diurna de 891 lei, plus cheltuieli neprevăzute – 330 lei.

În perioada 21.11-14.11.2017, o delegaţie formată din: preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, Ivonne Saghiu (Direcţia Generală de Proiecte), Oana Popa Şerbu (Serviciul Turism) şi Cristian Bavela (Serviciul Control) a participat la sesiunile de lucru ale celor două Comisii din cadrul Comitetului European al Regiunilor (COR) de la Bruxelles, respectiv şedinţa Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie şi a Comisiei pentru cetăţenie, guvernare, afaceri externe şi instituţionale. Toate cheltuielile aferente acestei deplasări pentru preşedintele CJC, membru titular COR, au fost decontate de către Comitetul Regiunilor. Costul transportului şi cazării pentru celelalte trei persoane din delegaţie a fost suportat de la bugetul CJC, şi a fost în valoare de 15.262 lei şi dirună în cuantum de 1.461 lei.

În perioada 29.11-02.12.2017, o delegaţie formată din: Carmen Magdalena Stoica (Şef Serviciu Analiză Strategică şi Creşterea Competitivităţii), Vadim Ruse (Compartimentul Mediu de Afaceri) şi Ivonne Saghiu (Direcţia Generală de Proiecte) a participat la cea de-a 126-a sesiune plenară organizată de Comitetul European al Regiunilor, precum şi la o serie de evenimenmte organizate de reprezentantele României la Bruxelles (Liliana Mangeac şi Mădălina Trandafir), dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Au fost purtate discuţii şi pe tema programelor europene de cooperare în vigoare de genul: ESPON 2020, ORIZONT 2020, ERASMUS+, EUROPA CREATIVĂ 2014-2020 inovare în managementul patrimonial cultural etc. Trecem peste dezbaterile pe fiecare proiect în parte şi din comisiile la care au participat reprezentanţii CJC, şi prezentăm opinia instituţiei cu privire la necesitatea acestei deplasări: „Participarea constantă a reprezentanţilor CJC la întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai administraţiei locale din România şi ai instituţiilor europene ar putea fi benefică pentru schimbul de bune practici în domenii de interes prioritar precum: Politica de coeziune economică şi socială, cvetăţenie şi guvernanţă, educaţie, mediu, energie, managementul deşeurilor, turism (...). Folosirea reţelelor create la nivelul COR va permite regiunilor şi oraşelor din UE să facă schimb de experienţă şi să lucreze împreună (...)”. suma alocată din bugetul judeţului Constanţa pentru această deplasare şi cazare: 2.860 lei, plus diurnă de 1.713 lei.

Invitaţi la Viena să înveţe cum trebuie să explice populaţiei că va fi construit un depozit de deşeuri radioactive la Anghel Saligny

În perioada 03.12-05.12.2017, ca urmare a invitaţiei Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive din cadrul Ministerului Economiei din România, Carmen Magdalena Stoica şi Cristian Bavela au participat în cadrul delegaţiei României la reuniunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Invitaţia a fost lansată CJC întrucât pe teritoriul judeţului Constanţa, mai exact în localitatea Anghel Saligny, se va construi depozitul final de deşeuri de slabă şi medie activitate, unde se vor stoca atât deşeuri de la Nuclearelectrica, cât şi de la alţi titulari de autorizaţii în desfăşurarea de activităţi nucleare. Întâlnirea tehnică de la Viena a prilejuit, conform CJC, un schimb de practici între actualii jucători pe piaţa deşeurilor radioactive, în special cu evidenţierea problemelor întâlnite de aceştia pe tema acceptanţei publice şi a comunicării informaţiilor către cetăţeni. „Un punct important al întâlnirii de lucru l-a constituit prezentarea ţinută de delegaţia din România, prezentare având ca temă stadiul actual al implementării strategiei de comunicare, în condiţiile în care depozitele definitive de deşeuri stârnesc îngrijorarea şi uneori chiar opoziţia comunităţilor (...)”, se arată într-un răspuns furnizat de CJC la solicitarea cotidianului „Replica”. Beneficiile deplasării, în viziunea CJC, se referă, în principal, la o mai bună comunicare cu populaţia în ceea ce priveşte viitorul depozit de la Anghel Saligny. Costul transportului şi cazării: 5.678 lei, iar diurna a fost de 818 lei.

De asemenea, preşedintele CJC Horia Ţuţuianu a participat, în perioada 3.12-5.12.2017, în calitate de membru titular în cadrul COR, la cea de a 8-a Conferinţă a Subsidiarităţii cu tema „Transformarea subsidiarităţii în acţiune”, organizată la Viena de COR şi Consiliul Federal al Austriei. A participat şi Ivonne Saghiu, în calitate de asistent al preşedintelui CKC în cadrul Comitetului Regiunilor şi şef serviciu Protecţia Mediului, desemnată prin formularele transmise către Uniunea Naţională a Comisiilor Judeţene din România. „La această conferinţă au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, reprezentanţi ai guvernelor şi municipalităţilor regionale europene, precum şi membri COR, pentru a dezbate rolul parlamentelor naţionale şi regionale în monitorizarea subsidiarităţii, dar şi cele mai recente evoluţii ale Grupului operativ al Subsidiarităţii şi Proporţionalităţii. (...) Grupul urmează să identifice şi modalităţi de a implica suplimentar autorităţile (factori de decizie) locale, regionale şi naţionale în procesul elaborării şi aplicării politicilor UE”. Costul deplasării şi cazării: 8.517 lei, iar diurnal alocată – 1.059 lei.

În fine, în perioada 10.12-19.12.2017, ca urmare a invitaţiei din partea municipalităţii din Shanghai, o delegaţie din partea CJC s-a deplasat în China, cu ocazia marcării a 15 ani de la iniţierea relaţiilor de colaborare între Shanghai şi Judeţul Constanţa. din delegaţie au făcut parte: preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, Mirela Matichescu, administratorul public al judeţului Constanţa, Mihaela Anca Petrachi, director al Direcţiei de Dezvoltare Judeţeană şi Coordonarea Instituţiilor de Sănătate, Sport şi Învăţământ, Ivonne Saghiu, Direcţia Generală de Proiecte, Oana Popa Şerbu, Serviciul Turism, Cristian Bavela, Serviciu Control. Pe parcursul vizitei, delegaţia CJC a vizitat Administraţia de Turism a municipalităţii Shanghai, Administraţia de Cultură, Radio şi TV din Shanghai, Biroul Administrativ de peisagistică şi amenajare urbană, Muzeul din Shanghai, Liceul Jingye, Portul Shanghai, districtele Fengxian şi Jianding, Insula Eco Chongming.Costurile integrale aferente deplasării şi cazării au fost susţinute de către instituţia chineză. Diurnele alocate de la bugetul Judeţului Constanţa pentru cele 6 persoane s-a ridicat la suma de 8.849 lei, iar cheltuielile neprevăzute au fost în cuantum de 1.980 lei.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E buna de sculat si contrat! E f utila in toate pozitiile!
3
0
Toate institutiile au deplasari in strainatate, in special in contextul in care Romania este membra U.E. si se organizeaza conferinte la care participa reprezentantii autoritarilor locale.
2
7
Problema nu este relatia CJC cu alte tari . Problema este ca niciunul din cei deplasati nu are calificare in domeniul pentru care s-a facut deplasarea .
10
1
e adevarat ca aceste deplasari se fac de catre orice primarie sau consiliu judetean.. alte subiecte interesante nu aveti?
4
4
Cred ca astfel de deplasari face orice consiliu judetean. Nu vad rolul articolului dvs. Nu e bine sa avem o relatie buna si cu alte tari? Sau voi credeti ca relatiile dintre tari se mentin asa...de la sine
3
6
cica au fost la viena sa invete cum trebuie sa explice populatiei ca va fi construit un depozit de deseuri radioactive la Angel Saligny, vrajeala au fost recompensati ca sa dea avizul pentru acest depozit in judet.Atentie mare cetateni!!!
9
0
Pe Ruxandra de la SATU Nou cand il baga ti la parnaie??
6
2
Si in tot acest timp Cazinoul se prabuseste pentru ca nu au bani, nu au idei, nu-i invata nimeni pe nicaieri ce si cum sa procedeze cu aceasta cladire. Poate ca viitorul depozit de deseuri radioactive va fi chiar acolo si va fi noua imagine emblematica a Constantei.
9
0
Cine mai este si Carmen Magdalena Stoica asta , ca e nelipsita de Langa Dl Presedinte Tutuianu ? Unde merge el , hop top si ea ! O fi un ajutor indispensabil?
14
1
Siiiiii.....s-au mai intors!!!! Daca da inseamna ca au salarii mai mari ca pe unde au umblat cu sorcove....
12
0
Buna Ivonne asta.Ea a fost in aproape toate deplasarile. Dar cum e nevasta de primar tot PSD iata ca s-a gasit explicatia.Pam pam
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218