REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Chiar dacă avea permisul suspendat, a făcut o plimbare cu mașina la bulgari să cumpere tutun

Chiar dacă avea permisul suspendat, a făcut o plimbare cu mașina la bulgari să cumpere tutun

Replica API 14 februarie 2022 | 13:06 1477

Cristian Andrei Persic, din Constanța, cu toate că avea permisul de conducere suspendat, s-a gândit să facă o plimbare până în Bulgaria, pentru a cumpăra tutun de la duty-free. Cu toate că a oprit în dreptul tonetei vameșilor, bărbatul nu a așteptat pentru a prezenta documentele la control și a continuat deplasarea, trecând frontiera de stat în Republica Bulgaria. Atât vameșii bulgari cât și cei români au plecat în urmărirea mașinii, fiind oprit la 400 de metri în interiorul Bulgariei, în dreptul unui magazin.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Mangalia au decis condamnarea inculpatului la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere dar și achitarea acestuia pentru comiterea infracțiunii de trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Sentința a fost dată pe 24 iunie 2021, iar parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a depus apel la această decizie, care a fost respins de Curtea de Apel Constanța la data de 21 ianuarie 2022. Decizia este definitivă.

Cum s-a întâmplat incidentul

Automobilul condus de Cristian Andrei Persic deși a oprit în dreptul tonetei vameșilor, nu a așteptat pentru a prezenta documentele la control și a continuat deplasarea, trecând frontiera de stat în Republica Bulgaria. Vameșii români ,împreună cu reprezentanții poliției de frontieră bulgare, au trecut la urmărirea autovehiculului și după aproximativ 400 metri, pe teritoriul Republicii Bulgaria, a fost ajuns autovehiculul urmărit, acesta fiind oprit în dreptul unui magazin.

Inculpatul a declarat că o persoană în uniformă i-ar fi făcut semn cu mâna pe care l-a interpretat că putea să își continue drumul; procurorul a arătat că această explicație nu poate fi acceptată întrucât este de notorietate publică, faptul că, la ieșirea din țară, persoanele care călătoresc trebuie să se supună unui control minim la care trebuie să-și prezinte documentele de identitate (cartea de identitate sau pașaport). Cristian Andrei Persic avea permisul suspendat întrucât a condus autovehiculul în timp ce avea o îmbibație alcoolică peste 0,80 gr./l.

Apelul a fost respins

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au constatat că inculpatul în mod evident cunoștea că există un control vamal, dar a interpretat greșit semnul unui lucrător vamal, considerând că un control vamal putea avea loc și după locul unde oprise inițial. În ceea ce privește susținerea acuzării că autoritățile române aveau competența de a permite ieșirea din țară, se impune precizarea că punctul de trecere a frontierei Vama Veche este comun cu autoritățile bulgare, reprezentanții celor două țări conlucrând în efectuarea formalităților vamale, astfel că nu era necesar un acord doar al lucrătorilor vamali români. Luând în considerare toate aceste circumstanțe factuale, întemeiat prima instanță a apreciat că inculpatul nu a acționat cu intenția de a trece fraudulos frontiera de stat a României, cu consecința pronunțării unei soluții de achitare pentru infracțiunea prev. de art. 262 alin. 1 Cod penal, motiv pentru care criticile din apel nu pot fi primite.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212