REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.3° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

China/coronavirus: Manifestaţie neobişnuită împotriva unui nou lockdown, la Shenzen

China/coronavirus: Manifestaţie neobişnuită împotriva unui nou lockdown, la Shenzen

Redacție 28 septembrie 2022 | 00:00 327

Câteva zeci de persoane au manifestat într-un cartier din Shenzhen, din China, împotriva unui nou lockdown anunţat după depistarea a câteva cazuri de COVID-19, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare verificate de AFP.

Oraşul cu peste 18 milioane de locuitori situat în sudul Chinei a raportat marţi 10 noi contaminări, determinând autorităţile, aflate sub presiune cu câteva săptămâni înaintea importantului Congres al Partidului Comunist Chinez de la Beijing, să reacţioneze pentru a evita o înmulţire a cazurilor, citează Agerpres.

Videoclipuri verificate de France Presse difuzate pe site-urile Weibo şi Instagram din China arată zeci de oameni care strigă "Ridicaţi lockdown-ul!", sub privirile efectivelor de poliţişti îmbrăcaţi în echipament medical albastru, în cartierul Shawei, în apropiere de sediul administraţiei locale.

Staţia de metrou Shawei a fost închisă până la noi ordine începând de la ora 22:00 (14:00 GMT), luni, "în cadrul prevenţiei şi controlului pandemiei", a anunţat într-un comunicat operatorul metroului din oraş.

Locuitorii din 14 "zone cu risc ridicat" din trei districte au fost forţaţi să rămână acasă de marţi, au indicat autorităţile sanitare, fără a preciza numărul de persoane afectate.

În alte cincisprezece cartiere considerate cu risc moderat, rezidenţilor li se permite doar să se deplaseze în interiorul complexelor rezidenţiale.

Shenzhen, un centru tehnologic vast învecinat cu Hong Kong, tocmai atenuase restricţiile sanitare impuse timp de câteva săptămâni, şcolile şi locurile de divertisment fiind închise la începutul lunii septembrie.

Locuitorii pot folosi mijloacele de transport în comun, pot intra într-un restaurant sau pot accesa servicii publice, inclusiv spitale, doar cu un test PCR negativ, vechi de mai puţin de 24 de ore.

China este singura economie majoră care menţine o strategie "zero COVID-19", bazată pe lockdown-uri ţintite şi limitate în timp, perioade lungi de carantină şi testare în masă.

Aceste măsuri îşi pun amprenta asupra economiei. La începutul acestui an, un lockdown de două luni instituit în Shanghai, unul dintre cele mai populate oraşe de pe planetă, cu peste 25 de milioane de locuitori, a determinat penurie de alimente, decese din lipsa accesului la îngrijiri medicale şi proteste izolate.

În august, peste 80.000 de turişti au fost blocaţi în staţiunea balneară Sanya, din cauza unui val de coronavirus. Mulţi oameni au ieşit în stradă, cerând să fie primiţi de liderii locali pentru a-şi exprima nemulţumirile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389