REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

China: Elevi şi studenţi din Hong Kong protestează în prima zi de şcoală

China: Elevi şi studenţi din Hong Kong protestează în prima zi de şcoală

Replica API 3 septembrie 2019 | 00:00 417

foto EPA

O grevă la nivel municipal a început luni în şcolile şi universităţile din Hong Kong, chiar în prima zi a noului an şcolar, în contextul în care studenţii au participat la cel mai recent protest antiguvernamental din acest centru financiar al Asiei, informează luni dpa.

Numeroase efective de poliţie sunt prezente la metrou, după ciocniri care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute între protestatari şi poliţie peste tot în oraş, ducând la închiderea mai multor linii.

Operaţiuni de căutare ale poliţiei, în special împotriva unor studenţi, au fost anunţate pe reţelele sociale, după ce planurile de a perturba serviciul metroului din oraş au dat greş.

Cu toate acestea, numeroşi elevi şi studenţi s-au adunat în curţile şcolilor şi universităţilor lor, îmbrăcaţi în uniforme şcolare şi purtând măşti de gaz, ca parte a acţiunii greviste planificate în prima zi de şcoală.

La Universitatea Sun Yat-sen, care este considerat fondatorul Chinei moderne, studenţi i-au pus unei statui care îl înfăţişează pe Sun Yat-sen mască de gaz, cască şi ochelari de protecţie.

Alte câteva acţiuni de protest au avut loc luni, inclusiv o manifestaţie a unor elevi de gimnaziu, urmată de o demonstraţie la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Un marş de protest şi o grevă generală au fost de asemenea convocate luni de către protestatarii antiguvern, dar este încă neclar câţi oameni vor participa la ele, în condiţiile în care în oraş plouă torenţial.

Peste 60 de oameni au fost arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute la protestele antiguvernamentale, printre care un elev de 13 ani, potrivit postului public de radio RTHK.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat. Însă protestele au escaladat în cea mai mare criză politică din Hong Kong de la retrocedarea fostei colonii britanice către China. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272