REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Chindii cu manele şi lăutari în cimitirul central din Constanţa! Video

Chindii cu manele şi lăutari în cimitirul central din Constanţa! Video

Replica API 3 mai 2022 | 23:46 4007

Lăutarii nu s-au lăsat așteptați nici anul acesta de Paștele Blajinilor, pretext numai bun pentru un dezmăț culinar şi... audio, în interiorul cimitirelor. Grătarele au fost nelipsite, astfel că micii, pulpele de pui și carnea de porc au sfârâit, iar fumul a înconjurat mormintele din zonă. Astfel, pe ritmuri de hep - heei, familiile îndoliate au chefuit în stilul caracteristic.

Paștele Blajinilor, denumit și Paștele Morților, a fost bifat la o săptămână după Învierea Domnului, având la bază pomenirea celor decedați, credincioșii vizitându-și apropiații și rudele ce au trecut în neființă.

Conform obiceiurilor din anii trecuți, unele persoane din Constanța au luat cu asalt cimitirul Central și în 2022, adunându-se cu mic, cu mare împrejurul meselor pline cu bunătăți. Ouăle roșii, pasca, cozonacul, dar și micii, sarmalele, cârnații, pulpele de pui și carnea de porc au fost câteva dintre bucatele acestora, fiind completate de sticlele de suc și vinul așezat pe colțul meselor.

”La noi așa este tradiția, aducem de toate aici pentru a cinsti persoana decedată”, a declarat o femeie pentru Replica Constanța. Umbrela a fost de asemenea nelipsită de la locul cu pricina… oamenii s-au ferit de soarele puternic și au încercat să mențină băutura rece și mâncarea proaspătă.

Sufletele decedaților, alinate de lăutari

După ce s-au bucurat de mesele bogate, cetățeni ai orașului Constanța au pornit un ”ospăț lăutăresc” lângă defuncți, menit să bucure sufletele acestora prin interpretarea pieselor îndrăgite până la momentul stingerii lor din viață. Manelele au răsunat în tot cartierul, de mai aveau puţin şi te sculau din... morţi.

Însă, aşa cum e precizat mai sus, cei în cauză au declarat, pentru Replica, faptul că aşa e tradiţia. Şi... cum oare să se lipsească de tradiţie? Şi lângă asemenea acorduri fine ce gâdilau timpanele, grătarele sfârâiau de mama focului. Tot ca la tradiţie, bineînţeles. Cum altfel? Un dans mai lipsea şi atmosfera era completă. Însă... cine ştie?

În ciuda aglomerației de pe străzile orașului și a îmbulzelii din curțile și din interiorul cimitirelor, pare că persoanele adunate în scopul de a cinsti decedații s-au mai liniștit față de anii trecuți, când se strângeau în număr mult mai mare.

”Pe ici colo ce îi mai vezi… este o diferență mare față de cum era înainte. Și mai puțini, și mai liniștiți. Măcar nu sunt certuri și scandaluri”, a declarat o altă femeie pentru Replica Constanța.

Video:

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jandarmii si Politistii au fost pe LITORAL !!
0
0
Mai cautati-i la gingii si pe aia de la primarie !
0
0
Tzigani boratzi, nu ai ce sa le ceri. Poate invie Antonescu sa-i mai plimbe cu vaporul de carton. Mandru ca sunt alb.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108