REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Chiru jubilează. Ce i-a transmis Avocatul Poporului legat de acţiunile municipalităţii în Port

Chiru jubilează. Ce i-a transmis Avocatul Poporului legat de acţiunile municipalităţii în Port

Replica API 11 septembrie 2014 | 00:00 193

Momente de glorie, cu şampanie şi pişcoturi la PDL Constanţa. "Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime - S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa", se arată într-o informare emisă de formaţiunea locală a PDL. În urma sesizării a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, Avocatul Poporului a arătat că "dorinţa primarului Radu Mazăre de a trece Portul în administrarea Primăriei nu se încadrează în litera legii supreme a ţării, Constituţia. Sunt mulţumit că Avocatul Poporului a luat decizia cea dreaptă şi nu a dat girul baronilor locali care vor să încătuşeze Portul Constanţa. Toate demersurile pe care le-am întreprins, atât în Parlamentul României, cât şi la instituţiile abilitate, dau roade. Autorităţile statului trebuie să le arate baronilor locali, printre care se află şi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, faptul că nu sunt pe tarlaua lor, că nu pot face orice doresc cu bunurile statului, mai ales când dorinţele lor au interese ascunse. Aştept cu încredere decizia Curţii Constituţionale care v-a clarifica aceasta încălcare a legii din partea slugilor lui Mazăre care fac orice să-şi mulţumească şeful. Dacă decizia Curţii va fi ună pozitivă mă aştept Mazăre şi supuşii lui să dea banii inapoi, bani luaţi cu japcă prin omisiune legislativă", a declarat Chiru.

Reamintim că, motivat de ideea că perseverenţa ar putea fi cheia succesului, liderul democrat-liberal constănţean, Christian Gigi Chiru, s-a dus cu problema Portului la Avocatul Poporului, nimeni altul decât rivalul ideologic, Victor Ciorbea. Senatorul a pus pe tapet tema referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.216/2008, privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni, către Consiliul Local al municipiului Constanţa.

Potrivit legii 216, Consiliul Local Constanţa primea 20% din acţiunile din Port şi, dacă-i dăm crezare lui Chiru, legea este neconstituţională. Liderul PDL susţine că a analizat pe toate părţile legea în cauză şi a descoperit faptul că un Consiliu Local, neavând drept de patrimoniu, nu poate primi şi, evident, administra dividende. Cu alte cuvinte, spune liderul PDL, Consiliul Local Constanţa deţine, din 2008, ilegal 20% din acţiunile Portului. Formaţiunea locală a PDL susţine că Primăria Constanţa a primit în baza acţiunilor pe care le deţine la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA 6.570.224 lei pentru 2011 şi 5.355.572 lei pentru 2012, în total 11.925.796 de lei. Potrivit liderului democrat-liberal, toate aceste sume ar trebui returnate de Consiliul Local Constanţa, în contextul în care CCR ar stabili neconstituţionalitatea prevederilor legii în cauză.

De asemenea, parlamentarii PDL şi PNL îi cer demisia lui Victor Ciorbea, întrucât "este în slujba, în interesul personal al lui Victor Ponta, nu satisface altceva decât interesele personale în aşa fel încât Victor Ponta să poată ajunge preşedintele României cu încălcarea a tot ceea ce înseamnă stat de drept". Demersul vine ca urmare a tărăgănării lui Ciorbea pe marginea ordonanţei 55, privind micraţia aleşilor locali. Chiar şi în contextul victoriei, Chiru nu se lasă mai prejos şi se alătură colegilor care îi solicită demisia Avocatului Poporului. "Personal, nu pot să îi cer nimic. În urma notificării, e clar că mă raliez deciziei politice luate de la centru şi susţin demersul colegilor de a-l determina pe Avocatul Poporului să ia o decizie, că nu am un răspuns din partea lui. Singura modalitate de a sesiza Curtea Constituţională este un demers întreprins de Avocatul Poporului", a precizat Chiru, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272