REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Chiru s-a întâlnit cu Ciorbea: "Nu poţi să judeci pe cineva după două întâlniri, sper să nu tragă de timp"

Chiru s-a întâlnit cu Ciorbea: "Nu poţi să judeci pe cineva după două întâlniri, sper să nu tragă de timp"

Replica API 19 iulie 2014 | 00:00 199

Bătaie pe acţiunile din Portul Constanţa

Bătaie pe acţiunile din Portul Constanţa

Motivat de ideea că perseverenţa ar putea fi cheia succesului, liderul democrat-liberal constănţean, Christian Gigi Chiru, s-a dus cu problema Portului la Avocatul Poporului, nimeni altul decât rivalul ideologic, Victor Ciorbea. Senatorul a pus pe tapet tema referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.216/2008, privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Tensiunea momentului, evident, n-a lipsit din cadrul celei de-a doua întâlniri pe acest subiect, iar Ciorbea a explicat că, în practică, instituţia Avocatului Poporului are ca interes libertăţile şi drepturile individuale ale persoanelor fizice. În acest context, Chiru speră ca Avocatul Poporului să "nu tragă de timp" sau "să scape de responsabilitatea soluţionării sesizării". În caz contrar, Chiru susţine că va apela şi la calea instanţelor.

"Nu îl pot suspecta încă, nu poţi să judeci pe cineva după numai două întâlniri, dacă încearcă să tragă de timp sau încearcă să se debaraseze de o problemă. Eu am să aştept în perioada următoare răspunsul şi punctul de vedere al instituţiei, după care am să vin cu argumentele juridice. Mai departe, sper ca Avocatul Poporului să îşi exercite atribuţiile şi să sesizeze Curtea Constituţională. Nu exclud să merg până la capăt cu acest demers, adică în instanţă, perfect juridic, legal. (...) Domnul Ciorbea a invocat rigoarea unor practici, pe care instituţia pe care o conduce în acest moment le uzează, iar eu am datoria să furnizez argumente juridice care să includă şi lezarea unor drepturi şi libertăţi prin această lege", a precizat Chiru, pentru "Replica". La sfârşitul lunii mai, Chiru anunţa triada entuziastă la care apelează, pentru a-i pune primarului Radu Mazăre, pofta-n cui în privinţa creşterii acţiunilor Consiliului Local în Portul Constanţa: Avocatul Poporului, Curtea de Conturi şi Curtea Constituţională. "Un draft de proiect de lege, făcut de nişte agiamii din Primăria Constanţa, preluat de colegii noştri parlamentari de la acea vreme de la PSD, l-au trecut prin Parlament şi Parlamentul care, bineînţeles în comisiile de filtru, i-au dat drumul pentru că era presiunea pe Tăriceanu. (...) Am vorbit cu avocaţii noştri. Este neconstituţională, pentru că dă dreptul consiliului local, pe care nu-l are prin Constituţie, să deţină patrimoniu, să fie titularul unor drepturi patrimoniale. (...) Vă asigur că e neconstituţională legea asta. De la sesizarea noastră, toate deconturile pe care le vor face de aici încolo stăm sub semnul ilegalităţii", preciza atunci, Chiru. Reamintim că, în 2008, potrivit legii 216, Consiliul Local Constanţa primea 20% din acţiunile din Port şi, dacă-i dăm crezare lui Chiru, legea este neconstituţională. Liderul PDL susţine că a analizat pe toate părţile legea în cauză şi a descoperit faptul că un Consiliu Local, neavând drept de patrimoniu, nu poate primi şi, evident, administra dividende. Cu alte cuvinte, spune liderul PDL, Consiliul Local Constanţa deţine, din 2008, ilegal 20% din acţiunile Portului. Formaţiunea locală a PDL susţine că Primăria Constanţa a primit în baza acţiunilor pe care le deţine la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA 6.570.224 lei pentru 2011 şi 5.355.572 lei pentru 2012, în total 11.925.796 de lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272