REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Chițac zice că alegerea lui Ovanesian în funcția de city manager nu a fost inspirată. Video

Chițac zice că alegerea lui Ovanesian în funcția de city manager nu a fost inspirată. Video

Mirela PASCAL 1 februarie 2024 | 00:00 6102

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a aflat miercuri, 31 ianuarie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre lucrările din oraș. Chițac a vorbit și despre proiectele viitoare, dar și despre alegeri și o eventuală candidatură, pentru încă un mandat, la Primăria Constanța. Dacă va candida sau nu, Chițac nu spune, cu subiect și predicat, precizând că decizia se ia la nivelul partidului, însă a vorbit despre adversarii politici care au început, deja, campania... una agresivă, de altfel. Ce spune Chițac despre acest subiect, dar și multe alte subiecte de interes, urmăriți în interviul de mai jos.

Chitac zice ca alegerea lui Ovanesian in functia de city manager nu a fost inspirata. VideoVergil Chițac, Mirela Pascal

În debutul interviului, Vergil Chițac a vorbit despre lucrările din oraș și despre stadiul acestora. În șase luni, maxim, toate șantierele vor fi închise, spune edilul. „Am avut o abordare consistentă, poate prea consistentă, am intrat în toate problemele orașului, am adoptat o tactică ce a nemulțumit oamenii, pentru că au fost lucrări peste tot în orașul acesta. Știu că lucrurile astea au avut un cost politic, mi l-am asumat, am mizat pe faptul că nemulțumesc temporar cetățenii Constanței, evident că a fost așa, pentru că i-am scos pe oameni din confortul lor, i-am nemulțumit, dar nu cred că exista altă variantă. Ușor, ușor, constănțenii și-au dat seama că lucrurile astea erau necesare. La un moment dat, lumea m-a acuzat că nu am ieșit să comunic, eu detest să vorbesc înainte de a face ceva, știți cum se spune, „vorba tună, dar fapta răsună”. E bine să comunici, nu neg importanța comunicării, însă când ești într-o poziție de execuție de primar și trebuie să faci ceva, prima dată fă, și după aia vorbește. Eu sunt în momentul de față în situația în care cred că lucrurile prind contur, se vor mai face lucrări în Constanța, cele pe care le-am început și, în special, cele legate de bulevarde au prins contur și se vede lucrul acesta”, a declarat Vergil Chițac.

Chițac: „Nu subestimez capacitatea unora de a obține dividende politice stârnind nemulțumirea oamenilor cu bazaconii și teme false“

„De exemplu pe Lăpușneanu probabil că, într-o lună de zile, antreprenorul o să ne ceară să facem recepția lucrărilor, mai sunt chestiuni minore, sunt lucrări care nu sunt de calitate?! Domne... mai sunt unele care în timp s-au depreciat, însă avem posibilitatea să remediem atunci când facem recepția lucrărilor. Dacă sunt denivelări ale asfaltului vor freza și vor asfalta la loc. Sunt bani pe care oamenii ăștia îi au blocați la trezorerie în contul nostru și pe care noi putem să îi accesăm. Lumea nu trebuie să-și facă griji, sunt unii oameni politici care au început o campanie electorală, o precampanie. Mă aștept în perioada asta destul de mare ca oamenii politici aflați în criză, beneficiind și de media, de bloggeri nerelevanți, să stârnească sau să facă tot felul de minciuni și de manipulări. Nu dau nume, însă nu subestimez capacitatea lor de a obține dividende politice stârnind nemulțumirea oamenilor cu tot felul de bazaconii și teme false”, a completat Chițac.

Pentru Ștefan cel Mare recepția se va face în martie

Legat de bulevardul Ferdinand și zona centrală... „Ștefan cel Mare  a fost un proiect extrem de complex pentru că s-au suprapus trei proiecte simultan, proiectul acesta de reabilitare a zonei centrale, incluzând Ștefan cel Mare, vorbim de Mircea și străzile dintre ele, am avut și noi proiectul de termie și RAJA a avut un proiect,  deci au fost trei proiecte suprapuse cu trei antreprenori, cu trei bugete, trei surse de finanțare. Una peste alta am ajuns în faza asta când a prins contur, mai sunt chestiuni de reglat, să aducem stațiile, să punem în funcțiune fântânile, dar așteptăm să vină vremea mai frumoasă. Cred că pentru zona centrală, în martie, o să începem recepția. Și pe bulevardul 1 Mai cu Șoseaua Mangaliei mai trebuie făcut ceva, l-am notificat pe antreprenor să schimbe pomișorii, chestiuni mărunte”, a adăugat Chițac.

Nu se mai face parcare supraetajată la Casa de Cultură!

„E stagnată oarecum, nu este PUZ-ul acolo, pentru că PUZ-ul vechi nu permitea o extensie pe înălțime a parcării. Dar acolo problema este alta. Problema este că cetățenii nu vor acolo parcare. Cei care nu sunt de acord cu parcarea, parchează în parcarea de la sol care este destul de generoasă, ei nu vor să facem parcarea supraetajată pentru că, spun ei, le ia soarele”, spune edilul.

Mai multe despre lucrări și proiecte, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Chițac le regretă pe Mirabela Călin și Laura Bobeș

Legat de Mirabela Călin, aceeași care a vrut să ajungă secretarul municipiului prin fraudarea concursului, Vergil Chițac a făcut unele comentarii, precizând că regretă situația în care Călin și Laura Bobeș se află. „Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Cât timp au fost în cercetare, beneficiau de prezumția de nevinovăție. În momentul în care au făcut un acord de recunoaștere a vinovăției, din analizele făcute de noi, și am solicitat și părerea avocaților, a rezultat că acordul e mai mult decât o trimitere în judecată. La trimiterea în judecată, rămâi nevinovat, până la decizia instanței... și așa, instanța spune că trebuie suspendate raporturile de serviciu. Cu atât mai mult, când ai semnat un acord, suspendarea este necesară.  E dreptul lor să conteste, să vedem ce zice instanța”, a spus Chițac.

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Chițac: PUG-ul va fi gata în 2025

Legat de PUG-ul Constanței, care trebuie să fie gata în 2025, Chițac a declarat că au fost ceva întârzieri, din pricina unui litigiu deschis de firma care se ocupă de noul PUG. „Avem un PUG din 1999. Avem un contract cu o firmă, Synergetics Corporation, care trebuie să ne livreze PUG-ul în 2025. Ei au intrat cu noi în litigiu, au cerut să facem plata pe sub etape, noi am considerat că nu putem să facem plata pe sub etape, în baza contractului, ei n au fost de acord, ne-au livrat sub etape, noi n-am dat banii, au mers în instanță și au pierdut, acum s-au angajat să recupereze timpul pierdut și să ne livreze PUG-ul  în 2025. Noi avem 3.000 de PUZ uri în Constanța. Un lucrător de la Urbanism, când primește o cerere pentru o construcție, până descoperă care e ultima reglementare urbanistică valabilă îi ia ceva timp. Sunt parcele unde avem reglementările PUG, peste care s-a suprapus un PUZ de acum 5 ani sau 7 ani. Durează o săptămână. Dacă ar exista un PUG, ar fi mai ușor.”

Mai multe, urmăriți în VIDEO de mai jos:

 

Chițac: Nu pot să anunț că, da, voi fi candidatul PNL pentru Primăria Constanța

Întrebat dacă va mai candida pentru încă un mandat, Vergil Chițac spune că e devreme să se pronunțe și că această decizie o va lua partidul. „Nu știți că o să candidez pentru încă un mandat. Lucrurile astea trebuie discutate în partid. Nu pot să anunț: Da, voi fi candidatul PNL pentru Primăria Constanța. Este o organizație locală, se votează în Biroul Județean al PNL, apoi devine formal. Interesul pentru următorul mandat nu e unul principal. Sunt decis ca proiectele începute să le finalizez și să încep și altele”, spune primarul.

Chițac a vorbit și despre atitudinea unor adversari politici care au ales să facă o campanie, sau pre-campanie, agresivă, fără să dea, însă, nume. „A început, deja, campania la Constanța. Constat că există o agresivitate, iraționalitate. Sunt două tipuri de oameni politici: constructor, care lasă ceva benefic în urma lui, și om politic justițiar. Ce vedeți dumneavoastră îi încadrați aici, nu fac decât să înfierbânte mințile oamenilor, iar în final nu rămân decât dâre de fum. În ipoteza în care ar câștiga, se așază pe fotoliul de primar și se confruntă cu viața reală. Omenii nu trăiesc din iluzii.... temele orașului trebuie rezolvate rațional. Bun, ai luat votul oamenilor, i-ai păcălit, ajungi primar, ce faci din momentul ăla? Orașul trebuie să funcționeze. Cum faci? Până când în viață nu ai făcut ceva, nu da sfaturi altora. Critica nu te califică. Arată ce au făcut în viața ta, ce a rămas, apoi poți să critici. Altfel, e un mod grețos de a face politică”, a completat edilul.

Chițac: Ovanesian a încercat să-mi uzurpe puterea

Iar, dacă unul dintre contracandidați va fi chiar fostul său city manager, Felicia Ovanesian, care visează să ajungă prima femeie primar din Constanța, Chițac a declarat: ”M-am gândit puțin, că nu am timp să mă gândesc mai mult. Nu e vina mea că am pus în postul ăla un om nepotrivit. Plec de la prezumția de bună credință, nu pot să plec de la ideea că e de rea credință. Asta s-a întâmplat, nu a fost o alegere inspirată, nu e vina mea. Cred că a încercat să-mi uzurpe puterea, dar nu a reușit. Nu vreau și nu mă interesează să intru în dialog cu dumneaei”, a explicat Vergil Chițac.  

Mai multe declarații, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212