REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
9.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

CICR a avut acces recent la prizonieri de război ucraineni şi ruşi

CICR a avut acces recent la prizonieri de război ucraineni şi ruşi

A.F. 10 decembrie 2022 | 00:00 214

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că a avut recent acces la prizonieri de război ucraineni şi ruşi, vizite care până acum au fost extrem de limitate şi sporadice, transmite AFP.

Sursa foto: www.icrc.org

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat frecvent şi dur CICR pentru că, în opinia sa, această organizaţie nu face suficiente eforturi pentru a avea acces la soldaţii ucraineni luaţi prizonieri de forţele ruse. Chiar CICR şi-a exprimat nemulţumirea de a nu-şi putea îndeplini misiunea, care este înscrisă în Convenţiile de la Geneva ce definesc legile războiului, aminteşte France Presse.

"Săptămâna trecută, CICR a efectuat o vizită de două zile la prizonieri de război ucraineni. O altă vizită are loc săptămâna aceasta. În aceeaşi perioadă s-au făcut şi vizite la prizonieri de război ruşi. Sunt planificate vizite suplimentare până la sfârşitul lunii", se arată într-un comunicat al CICR, citează Agerpres.

Delegaţii au putut evalua condiţiile de viaţă şi tratamentul la care sunt supuşi deţinuţii şi să le transmită veşti familiilor lor, mai arată organizaţia.

De asemenea, au distribuit cărţi, produse de igienă personală, pături şi haine călduroase.

CICR nu a oferit detalii despre condiţiile de viaţă ale prizonierilor de război.

Întrebat de AFP, CICR nu a precizat pentru moment numărul de prizonieri vizitaţi şi nici locurile în care au putut merge echipele Crucii Roşii.

"Aceste vizite reprezintă un pas important înainte, deoarece contribuie la menţinerea umanităţii în brutalitatea conflictului armat internaţional", a declarat preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, citată în comunicatul de presă.

"Suntem în măsură să evaluăm modul în care sunt trataţi prizonierii de război şi să ne asigurăm că familiile lor sunt informate. Sper că după aceste vizite ni se va acorda un acces mai regulat la toţi prizonierii de război", a adăugat ea.

Totuşi, organizaţia nu este mulţumită de aceste vizite.

"Vizitele care au avut loc recent sunt un pas important înainte. Cu toate acestea, CICR trebuie să aibă acces nestingherit la toţi prizonierii de război, pe care trebuie să-i poată vedea în mod repetat şi fără martori, oriunde sunt internaţi", subliniază comunicatul de presă.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina a detaliat recent relele tratamente la care sunt supuşi prizonierii de război de către supraveghetorii lor, ruşi sau ucraineni, vorbind în special cazuri de tortură.

Dacă autorităţile ucrainene au acordat acces nestingherit în taberele de prizonieri ruşi, misiunea a fost nevoită să se bazeze pe mărturiile prizonierilor ucraineni eliberaţi, întrucât nu a putut intra în taberele controlate de ruşi.

"Marea majoritate" a persoanelor intervievate capturate de forţele ruse şi de grupurile armate aliate ale acesteia "ne-au spus că au fost torturate şi maltratate în timpul arestului", a menţionat şefa misiunii, Matilda Bogner.

Nu doar pentru a le stoarce de informaţii, ci şi pentru a le "intimida şi umili" zilnic, a afirmat ea la mijlocul lunii noiembrie.

Aceasta a raportat, de asemenea, "acuzaţii credibile" de execuţii sumare ale prizonierilor de război ruşi capturaţi de forţele ucrainene şi privind mai multe cazuri de tortură şi maltratare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218