REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

CIMITIRELE din Constanţa, ARHIPLINE! Se mai poate obţine concesionarea?

CIMITIRELE din Constanţa, ARHIPLINE! Se mai poate obţine concesionarea?

Replica API 22 ianuarie 2020 | 00:00 716

Pe lângă suferința pricinuită de pierderea cuiva drag, principala problemă cu care se confruntă rudele celui dispărut este găsirea unui loc de veci. Cu toate că municipiul are 3 cimitire, acestea sunt arhipline astfel că nu mai poate fi vorba de concesionare, singura metodă prin care cineva poate intra în posesia unui loc de veci fiind cumpărarea.

Prețurile la care pot fi achiziționate sunt destul de piperate, un astfel de loc ajungând până la 2 000 de euro, în funcție de dotările solicitate. Totuși sunt oferite și facilități acestea putând fi cumpărate în rate. Odată cu noile prevederi din domeniul funerar, reglementate de Uniunea Europeană, au fost implementate unele modificări în ceea ce privește prezența unui preot la înmormântare, locul unde se depune persoana decedată și îngrijirea mormântului. Astfel, dacă un loc de veci este lăsat în paragină timp de doi ani, administrația are dreptul de a-l confisca. Totodată, înmormântarea poate avea caracter laic sau religios și poate fi precedată sau nu de incinerare. „Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art. 16 al Ligii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare din România. Mai mult decât atât, noile reglementări ale UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, ceea ce înseamnă că priveghiul în casă nu mai este permis.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cacaturi de cimitire de fa ut numa bani uaaa
1
0
Mizerie multa si mai ales pe langa gardurile interioare ale cimitirelor in dezacord total cu opulenta administratiei afisata prin masinile lor...audi , ww.... cu ce bani ....?
5
0
o solutie la criza locurilor de veci din cimitire ar fi incinerarea. exista crematorii la Bucuresti, Cluj si Oradea. dar BOR nu accepta.
3
0
cimitirele sunt full iar klaus tembelul care l ati votat cu doua maini vrea sa munciti pana la 70 de ani.minunata muie ati luat.
7
2
Un loc de veci are in jur 5mp.9800:5 , 1960lei mp.Da ce este cernoziom, ca nici cel agricol nu se vinde la pretul asta.Si ganditi-va ca este concesiune.Restul amenajarilor apartin familiei sau defunctului cat a fost in viata daca si- a achizitionat un loc de veci.Doar palma de pamant costa atat! Afaceri si cu mortii mai abitir decat cu viii.
2
0
Se mai gasesc locuri. Zice bine Jiji, 9800 lei, cu avans 5000, diferenta in 24 de rate de 200 lei. Problema e ca intr-adevar, intr-un an, doi, chiar n-o sa mai fie deloc si autoritatile locale tb sa faca altul...
2
0
Chiar 7 cu cele 2 musulmane Intim,Anadolchioi!De prosti credeti ca lasa vorba oamenii inteligenti pentru incinerare?Iesi mai ieftin ca nu mai trebuie sa cumperi garsoniera cu usa-n tavan.Pentru economie de teren o sa ne ingroape in pozitia drepti.
2
2
La cimitirul municipal de pe str. Baba Novac, gardul metalic din partea de sud este aproape ingropat in moloz. Primaria care este proprietara acestuia trebuie sa-l recupereze de pe fundul gropii care s-a creat, sa niveleze molozul din zona si sa repozitioneze gardul metalic. Putin respect fata de cei decedati se impune, pana nu este prea tarziu.
8
1
Chiar 5 este si cel din Viile noi
8
1
Locurile de veci se concesioneaza , nu se cumpara in nici un cimitir. La Municipal mai erau locuri , dar pretul concesionarii este de 9800 lei .
8
1
Sunt 4 cimitire, reporterilor de 2 bani!! Central, Municipal, Palas si Anadalchioi!!!
8
3
sa vanda mortii. "Daca doi ani a fost lasat in paragina, se va confisca". Si ce se intampla cu mortul din groapa? Il da statul ca material didactic la scoli? Il urca in pat cu Carmen al lui Ioahnis, ca aia e deja obisnuita cu un mort? Bai, statule, intr-o zi o sa punem mana pe furci. Nici Ceausescu nu ne-a crezut capabili de asta, dar i s-a intamplat!
15
11

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218