REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cine a mai TRECUT pe la ȘEFIA DIRECȚIEI pentru CULTURĂ din Constanța

Cine a mai TRECUT pe la ȘEFIA DIRECȚIEI pentru CULTURĂ din Constanța

Replica API 16 noiembrie 2020 | 00:00 3935

Actuala Direcţie pentru Cultură Constanta a luat fiinţă prin Hotărârea Guvernului nr. 286/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, act normativ care certifică reorganizarea Inspectoratului Judeţean pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Național al Judeţului Constanța şi transformarea lui în Direcţie. Misiunea D.J.C. Constanța constă în protejarea patrimoniului cultural naţional la nivelul judeţului, stimularea dezvoltării culturale locale, echilibrate şi durabile, prin elaborarea de programe şi planuri de acţiuni menite să asigure implementarea strategiilor Ministerului Culturii la nivelul judeţului Constanta, în baza cadrului legal de referinţă.

În ultimii ani, Direcția a suferit mai multe schimbări la nivelul conducerii, unele dintre acestea lăsându-se cu scandal. Printre cei care s-au perindat pe la conducerea Direcției Județene pentru Cultură se numără și Virgil Lungu, dar și Magdalena Tiță, cea care este directorul instituției și în prezent.

Danielei Caruțiu

Demitere cu scandal

Virgil Lungu a fost numit director al DJC Constanța în nenumărate rânduri. Pe 25 mai 2009, Lungu a fost destituit din funcție și, cu toate acestea, a refuzat să părăsească postul în urma numirii, în cadrul Colegiului Prefectural de atunci, a Danielei Caruțiu în funcția de director al instituției. Jumătate de an mai târziu, în ianuarie 2010, Virgil Lungu a revenit la conducerea Direcției pentru Cultură, ocupând funcția până în 2012. Amintim că fostul director a fost condamnat, în 2016, la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie. În plus, Lungu a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică (14 acte materiale), în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp.

Gheorghe Balaban

Directori schimbați pe bandă rulantă

În perioada iunie-noiembrie 2009, la conducerea Direcției pentru Cultură s-a aflat Daniela Caruțiu, cea care a fost și șeful Catedrei de Arte Plastice și Decorative a Facultății de Arte din cadrul Universității "Ovidius" Constanța. La acea vreme, Caruțiu avea în plan editarea unui un ghid al monumentelor din județ. Începând cu luna noiembrie 2009, printr-un ordin de ministru, Gheorghe Balaban a fost numit în funcția de director. Acesta a profesat în unități școlare din Târgușor și din Constanța, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, dar și în sistemul privat, fiind, timp de patru ani, director al unor societăți de asigurări.Acesta a ocupat postul până în ianuarie 2010, atunci când la conducere a revenit Virgil Lungu.

Magdalena Tiță

Tiță, în funcție din anul 2012

Magdalena Tiță a fost numită în funcția de director în anul 2012. Tot ea este cea care coordonează instituția și în prezent. În perioada 2004-2012, Magdalena Tiță a fost inspector în cadrul aceleiași instituții subordonate Ministerului Culturii. De curând, Tiță a fost implicată într-un scandal care s-a soldat cu o plangere penală pe numele său. Firma 3D American Style Development SRL a formulat plângere penală la DNA București, pe numele Magdalenei Tiță, pentru abuz în serviciu.

Citește și:

SCANDAL URIAȘ în jurul unui PROIECT imobiliar: Magdalena Tiță, șefa Direcției de Cultură, în atenția DNA Constanța

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si care ofi fost abuzul in serviciu? Or fi vrut sa faca vreun bloc peste vreun monument si nu le-o fi dat avizul?
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272