REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cine este constănțeanca Ligia Deca, noul ministru al Educației! Video

Cine este constănțeanca Ligia Deca, noul ministru al Educației! Video

Andreea VREJOIU 4 octombrie 2022 | 00:00 7740

Ligia Deca este propunerea Biroului Politic Național al PNL pentru preluarea mandatului de ministru al Educației, funcție lăsată vacantă după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Ligia Deca este născută în 1982, în Constanța, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În prezent, Deca este consilier prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare. În cursul zilei de luni, 3 octombrie a.c., fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni.

Ligia Deca a fost propunerea PNL pentru preluarea funcției de ministrul al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu. La doar câteva ore de la anunțul Biroului Politic Național al PNL, Ligia Deca a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Educației.

Cine este Ligia Deca?

Născută în anul 1982, la Constanța, Ligia Deca a studiat la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” și la Facultatea de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime din Constanța. În anul 2008, a obținut și diploma de master management maritim și portuar din cadrul aceleiași universități.

Ligia Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Cîmpeanu: Ligia Deca este singura persoană care cunoaște în profunzime legile Educației

Ministrul demisionar, Sorin Cîmpeanu, spunea despre Ligia Deca este cea care cunoaşte tot parcursul construcţiei legilor Educaţiei, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei care cunoaşte în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educaţiei. ,,Ligia Deca este cea care a gestionat proiectul România educată în procesul de consultare la nivel de viziune. Ligia Deca este cea care cunoaşte tot parcursul construcţiei legilor Educaţiei, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei pe care l-am condus şi care a scris legile Educaţiei care cunoaşte în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educaţiei”, spunea Sorin Câmpeanu.

Deca: Am contribuit la proiectul România educată!

„În primul rând aș dori să mulțumesc membrilor Biroului politic al Partidului Național liberal pentru încrederea cu care m-au învestit astăzi, pentru faptul că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al Educației. De altfel, Partidul Național Liberal și-a asumat încă de la început proiectul România educată și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit. Interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc, în continuare, să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea proiectului România educată.”, a spus Ligia Deca. 

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, președinta Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, președinta Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Citeşte întreaga ştire: Ligia Deca este noul ministru al Educației după ce a depus jurământul la Palatul Cotroceni

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, președinta Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Citeşte întreaga ştire: Ligia Deca este noul ministru al Educației după ce a depus jurământul la Palatul Cotroceni

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, președinta Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Citeşte întreaga ştire: Ligia Deca este noul ministru al Educației după ce a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dece este un secret etnia unui ministru si detalii despre printzi.
0
0
e profesoara in facut clanta la iohanus
2
0
A absolvit UMC-ul. Trebuia sa navigheze. A navigat? Cu ce a ajutat-o facultatea de marina civila??? Sa inteleg ca este un rebut in calitate de inginer in marina. Asa ca a intrat in politica, a facut un doctorat care nu are legatura cu facultatea absolvita. Pentru mine, cineva care nu profeseaza in domeniul profilului studiat in facultate, e un rebut. Studiile urmatoare trebuie sa-l perfectioneze in domeniul studiat in facultate. Vor sa ne ia ochii cu un rebut feminin, tanar.
12
0
Poate n-ati remarcat dar fatuca a fost lidera in sindicatul studentilor. A avut grija sa nu creeze probleme guvernantilor, asa ca drept rasplata a fost primita in sistem. Acum i-a intrat bonusul.
17
1
Cine sa fie, sluga perfecta asta e
15
2
ce frumos. acum sa vezi transferuri la mircea
13
2
Doctor in stiinte politice? De ce nu pleaca afara precum medicii? Aaaam inteleeees,e bineee la noi. Dam tare cu educatia ...din gura iar banutii de la buget ii papam cum ai zice peshte.Lasa ca vedeti voi educatie...la olandezi,englezi,nemti iar la noi cei mai buni o tund peste,oare de ce? De educati ce sunt,nu?
15
1
Un absolvent de UMC care nu stie cu ce se mananca invatamantul preuniversitar si prescolar!
22
1
Ministru la 40 de ani???...Experiență ?...Doar tras muzica la snspa?...Doctorate a la Coldea,Kovesi,Despescu,Ciuca și alți papagali ajunși mari dottore.
25
4
E makkedoancă ? Un inginer navalist Ministru Educației !? Și asta e dottore ? Puțintică răbdare că Emilia Șercan va avea de lucru. Țara e plină de Dottore, Generali, Biserici, Pochi, Farmacii, Interlopi, Cocalari, Hoți, Suplimente Alimentare și bineânțeles pproșști care votează.
32
6
Cum cine este .. una care a dat unde trebuie cu pasaruna E simplu.
22
4
era si la Mangalia facultate. Dar mai aflam noi chestiutze despre constanteanca noastra
17
3
educatia in romania a fost si va fi pe tot felul de ...maini bune, incercati si pe ...creere luminate cu ...economie!
17
1
zero taiat in patru,asta este.macar daca facea o facultate,dar asa.esti p***t,mergi in politica!
22
1
Romania plagiata ...
26
0
Daca vine cu gir de la sorin cimpeanu e limpede.aceeasi marie,alta palarie.de fapt,cum ne am obisnuit de 30 de ani,nicio schimbare.
26
1
Am si eu o colega experta ,habar nu avea de nimic,la examene ,cand avea rezultatele lua note bune cand nu ...,s-a maritat cu un director a unei mari companii si a devenit superexperta tabularasa sau alta care a intrat cu 5 la facultate si acum e doctor la universotate ....Lasati-ne cu CV bogat in diplome ....daca diplomele erau obtinute pe vremea lui Ceausescu mai intelegeam .Atunci ca sa se intre o dată la o facultate chiar daca era copil de medic dadea examene de vreo cinci ori la rand pentru ca se intra pe merit si foarte gteu medicină si la toate facultatile iar oamenii erau caracterizati de modestie si bun simt .
37
3
Facultatea din luxemburg e cat un dulap ? nu de alta dar tara e mica. .... E frumos sa vezi un inginer ministru al educatiei. UMC za biest !!!
27
1
Coane,ba sa crezi ca e posibil.Poate nu stiai ca in Romania e posibil orice.Daca ai de ex o diploma de facultate in ingineria de masini poti sa faci foarte bine si inginer in domeniile sudura,sau ekonomist,contabil,arhitectura.Poti sa fii si parlamentar daca vrei.Referitor la marina....ce vorbiti de marinarii romani?La noi un contract cmd este pe post de cmd iar al doilea contract acelasi cmd este pe post de sef mecanic.Iar seful mecanic la fel.Asa e in marina romaneasca.Multifrectionali
17
0
A rezolvat multe cereri de transfer la Mircea. Cereri venite de la neamuri si prietene din Constanta si Tulcea. Bucovala Gabi stie foarte bine tot cu nume si prenume. In curand vor apatea toate.
26
4
Bravo PNL in sfarsit orasul de la malul marii are un ministru in guvernul tarii. Labagii de PSDisti se dau mari dar nu pot sa promoveze niciodata la nivel de ministru pe nimeni.
10
29
ca stie meserie ea terminand institutul de marina. Si cand vad ce somitati au fost prezente la cotroceni imi vine sa borasc. Pentru ca e vorba de educatie !!!
38
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102