REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cine este noul ambasador român în Ucraina și care sunt prioritățile sale

Cine este noul ambasador român în Ucraina și care sunt prioritățile sale

Replica API 9 iunie 2022 | 23:52 891

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea lui Alexandru-Victor Micula în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, cu reședința la Kiev.

Originat din Oradea, Alexandru-Victor Micula (55 de ani) lucrează în MAE din 1996, a fost ambasador în Argentina şi Paraguay (2002-2007), în Danemarca și Islanda (2009 - 2011) și în Ungaria (2011-2016) și vorbește trei limbi străine (spaniolă, engleză și maghiară).

Noul ambasador român la Kiev îşi propune să ofere sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

"Îmi propun ca, pe dimensiunea politică, să reiterez sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să exprimăm solidaritate cu guvernul democratic ales al Ucrainei, evident, demersurile noastre trebuie să fie coordonate cu statele membre UE şi NATO şi să încercăm să sprijinim, să oferim ajutor umanitar Ucrainei, fie că vorbim despre ajutor umanitar acordat pe teritoriul Ucrainei, fie că vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor ucraineni care caută refugiul pe teritoriul României", a afirmat Micula, la audierea sa în comisiile parlamentare.

Este important ca România, a menţionat acesta, să fie implicată în procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

"Evident că, în contextul unui proces de reconstrucţie a Ucrainei care ar urma după conflictul de acolo, este important ca România să fie implicată în efortul comunităţii internaţionale de implementare a eventualelor pachete de sprijin. Avem know-how pe zona de reconstrucţii post conflict, avem expertiză în domeniu şi este important ca noi să fim implicaţi în implementarea proiectelor care vor fi finanţate de comunitatea internaţională pe teritoriul ucrainean. Evident că toate aceste proiecte pot fi scoase în evidenţă şi pot fi accelerate în contextul unui program de contacte politice la nivel înalt, pe linie parlamentară şi pe zonă sectorială, pe domenii unde potenţialul de cooperare între cele două ţări este cel mai ridicat", a mai spus diplomatul.

Potrivit lui Micula, una dintre priorităţile mandatului său este protecţia drepturilor românilor din Ucraina.

"Minorităţile naţionale au potenţialul de a deveni punţi de legătură şi culturală între cele două ţări şi trebuie valorificat acest potenţial. Vom insista mai ales pe zona respectării drepturilor minorităţilor române la educaţie publică în limba maternă, vom promova obiectivul de a consemna recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti, vom promova încheierea cu Ucraina a unui acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, voi căuta să promovez identificarea unei soluţii favorabile comunităţii româneşti din Cernăuţi cu privire la Casa memorială 'Aron Pumnul' şi voi căuta să sprijin reluarea activităţii comisiei interguvernamentale mixte privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale", a subliniat el, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212