REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.9° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cine îl regretă şi cine îl votează pe "prezidenţiabilul" Tăriceanu

Cine îl regretă şi cine îl votează pe "prezidenţiabilul" Tăriceanu

Replica API 1 martie 2014 | 00:00 113

Fostul liberal tulbură apele

Fostul liberal tulbură apele

Şansele ca fostul liberal, Călin Popescu Tăriceanu, să "pună umărul" la mini-USL în viitorul Guvern scad de la o zi la alta. Pentru că valul de parlamentari şi consilieri judeţeni şi municipali care să i se alăture încă se lasă aşteptat, foştii liberali sunt stupefiaţi de acţiunea fostului lor coleg. Printr-un gest de clemenţă politică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară că se va pronunţa pentru reprimirea în partid a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dacă acesta va face o cerere în acest sens. Mai mult, lovitura a venit chiar din partea PSD, prin vocea vicepremierului Liviu Dragnea, care a declarat vineri că a fost sunat de Antonescu: "M-a întrebat ce facem, dacă facem alianţă cu domnul Tăriceanu. I-am spus că nu. Nu facem alianţă cu domnul Tăriceanu. PSD nu poate face alianţă cu o persoană fizică. Nu există nici o înţelegere pentru a-l susţine pe domnul Tăriceanu la preşedinţie. Nici vorbă de aşa ceva", a menţionat Dragnea.

Astfel, "fiul risipitor" al PNL, Tăriceanu, a rămas cu "buza umflată" într-un circ politic pe care l-a creat, din motive greu de înţeles de foştii să colegi, printre care şi unul dintre cei mai apropiaţi ai domniei sale, liberalul constănţean, Victor Manea. "Nu mă aşteptam la treaba asta. Era ultima persoană la care mă aşteptam. Tot partidul l-a sprijinit şi, în special eu, chiar şi atunci la ultimul congres, când s-a stabilit altceva. Nu ştiu ce l-a determinat să recurgă la un astfel de gest şi nu aş dori să dezvolt mult acest subiect, ţinând cont că este un coleg vechi şi cum n-am făcut nici cu colegii din Constanţa, Culeţu sau alţii care au plecat în altă parte, nu dezbat mult nici acum. Nu îl văd competitor serios la prezidenţiale, nu îl văd nici măcar competitor", a declarat Manea, pentru "Replica". Aproximativ de aceeaşi părere este şi preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, care a declarat pentru Replica de Constanţa că Tăriceanu ar fi un candidat serios la prezidenţiale "doar dacă PSD, neavând candidat, îl susţine. PSD nu are candidat şi atunci s-au gândit să-l inventeze. Dacă va fi susţinut de toată aripa de stânga, Tăriceanu devine un competitor puternic. Dacă nu va fi susţinut, va trebui să renunţe, altfel ar putea lua scor atât de mic, care i-ar putea închide cariera politică", a concluzionat Dragomir.

"Bomba" de la IRES: Tăriceanu îl bate pe Antonescu!

Agitaţia declanşată de Călin Popescu Tăriceanu nu a rămas netaxată de foştii colegi. PNL-iştii de la centru şi din teritoriu au criticat în termeni duri poziţia lui Tăriceanu, considerând-o ba plină de ridicol, ba plină de orgolii. În orice caz, concluzia foştilor colegi poate fi simplu interpretată: Tăriceanu vrea să se sinucidă politic şi nu ştie cum.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj IRES, realizat în perioada 24-28 februarie, Tăriceanu ar câştiga detaşat în faţa lui Antonescu! Astfel, la întrebarea: "Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale ar intra Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu cu cine aţi vota?", rezultatele sunt cutremurătoare: 71% dintre respondenţi au afirmat Tăriceanu şi doar 29% Antonescu. Potrivit aceluiaşi sondaj, Tăriceanu ar fi preferat şi în cazul în care ar intra în turul II cu actualul premier, Victor Ponta: 52% au răspuns că l-ar vota pe Tăriceanu şi 48% pe Ponta.

Dezamăgit de ieşirea PNL de la guvernare, Tăriceanu a declarat că doreşte ca USL să continue şi, după demisia din partid înaintată miercuri, a anunţat că va înfiinţa Partidul Reformator Liberal şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu. Premierul Victor Ponta a declarat că este dispus să le ofere posturi în Guvern celor care se vor alătura proiectului politic al lui Tăriceanu, pe care îl consideră "un candidat puternic la prezidenţiale". Până în prezent, "partidul" lui Tăriceanu este format din doi membri: senatorul Sorin Ilieşiu şi... Călin Popescu Tăriceanu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272