rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cine vrea să PUNĂ MÂNA pe reabilitarea ZONEI COSTIERE din sudul litoralului!

Zece firme şi asocieri se bat pe contractul de 1,67 miliarde de lei pus la bătaie de ABADL pentru lucrarea „Proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție“.

Anunțul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice în data de 25 decembrie 2019 şi vizează zona de sud a litoralului, contractul fiind împărţit pe şase loturi. Trebuie totuşi să punctăm faptul că termenul de execuţie al lucrărilor este 2023 şi specialiştii îşi pun semne de întrebare cu privire la finalizarea acestui proiect.

Există riscul să pierdem banii europeni

Dacă analiza documentaţiilor va dura 2 ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul loturilor 1 -5, există riscul să pierdem banii. Şi nu sunt puţini: aproape 800 de milioane de euro. Aşa că, ABADL trebuie să se mobilizeze şi să concretizeze proiectul atât de important pentru litoralul românesc.

Proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție implică executarea lucrări de înnisipări artificială a plajelor şi lucrări de demolare/construcţie/reabilitare a structurilor costiere pentru toate loturile, fiind vorba despre perimetrul Costinești - 2 Mai. Firmele interesate de proiect şi-au depus ofertele, acestea fiind deschise pe 26 mai. Replica a intrat în posesia declaraţiei de participare a firmelor şi a socierelor la licitaţie, declaraţie ce nu a fost dată încă publicului larg.

Ervin Molnar - director general Apele Române

Iată firmele care şi-au anunţat participarea la licitaţie:

Baggerwerken Decloedt en Zoon NV,Loturile:10,11,6,7,8,9

Jan de Nul NV,Loturile:7

Van Oord Dredging and Marine Contractors BV,Loturile:8,9,7

Jan de Nul NV,Loturile:9

Asocierea Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:8,9

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:10,

Asociere : CCCC DREDGING (GROUP) CO., LTD. (Leader),SAGA LOGISTICS MANAGEMENT,CDR INTERNATIONALBV, Loturile:11,6,7,9,

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,BESIX, Loturile:7

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Loturile:6,

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,SIX CONSTRUCT AL DUQMLLC, Loturile:11

Valoarea estimate a loturilor 6-11

Victor Sandu - fost director general Apele Române, sursa foto: Cotidianul.info

Procedura include: „LOT 6 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești; LOT 7 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Olimp; LOT 8 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Jupiter-Neptun; LOT 9 Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Balta Mangalia-Venus-Aurora; LOT 10 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mangalia-Saturn; LOT 11 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona 2 MAI“. Licitația se înscrie în proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020)“. Pentru Lotul 6, suma estimată pusă la bătaie de ABADL este de 296.189.808,50 de lei. Pentru Lotul 7, valoarea estimată este de 314.082.136,58 de lei, pentru Lotul 8, valoarea este aproximată la 220.037..596,56 de lei, pentru Lotul 9, valoarea estimate este de 426.472.118,02 lei, pentru Lotul 10, valoarea este de de 270.746..038,75 de lei pentru Lotul 11, valoare totală estimată este 145.891.015,79 de lei.

Acestea au ca estimare de semnare a contractelor perioada cuprinsă între decembrie 2020 – martie 2021.

Hristu Uzun, fost director ABADL

Doar 3% din valoarea totală a loturilor atribuite în aproape 2 ani de zile!

Însă, specialiştii sunt sunt sceptici cu privire la data finalizării acestui proiect. Dacă analiza documentaţiilor va dura 2 ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul loturilor 1 -5, există riscul să pierdem banii. Ca să nu mai vorbim de faptul că banii de la Uniunea Europeană au fost atribuiţi în 2016, timp în care leul s-a devalorizat destul de tare, ceea ce reduce profitul sau pentru unele loturi nu vor ajunge banii.

De ce câştigătoarea lotului ce vizează Mamaia n-a mai participat şi la loturile 6-11?!

Câştigătoarea lotului ce cuprinde zona Mamaia, grupul de firme Boskalis, nu s-a mai arătat interesat de loturile 6-11, deşi ar fi avut mari şanse de câştig, Potrivit unor surse, s-a retras din această cursă din pricina faptului că procedura este de durată. Mai mult, se vehiculează că se pregăteşte să participe la înnisiparea plajelor bulgăreşti. Bulgarii au început demersurile pentru obţinerea fondurilor de la bani UE de mai bine de un an şi s-ar putea ca, la annul, să finalizeze şi licitaţiile. Iar Boskalis vrea sa fie acolo ca să ia “caimacul”.

Bogdan Bola, actual director ABADL

Loturile Mamaia, Cazino, Eforie, Agigea, semnate anul trecut

Licitaţia pentru „Reducerea eroziunii costiere Faza II” – pentru primele cinci loturi a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, deşi procedura a început undeva prin 2018. Vorbim de loturile: zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina; lotul 2, zona Mamaia; firma câştigătoarea-grupul Boskalis, cu 207.094.915 lei, lotul 3-zona Tomis(Casino), câştigată de Franco Giussepe SRL, cu sediul în Italia. Valoarea contractului este de aproximativ 30 milioane lei, lotul 5, zona Eforie, câştigătoare este Van Oord Dredging and Marine Contrcators BV, valoare contractului-407.224.285 de lei.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Cine s-a perindat la conducerea Apelelor Române din 2016 până în prezent

Actualul director al Administraţiei Naţionale Apele Române este Ervin Molnar. Numirea lui Molnar a avut loc pe 21 ianuarie a.c, prin ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Anterior numirii, Molnar ocupa funcţia de director executive la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ‘’AQUA INVEST MURES’. În perioada 2012-2013, a fost director la Administraţia Bazinală de Apă din Mureş. În perioada 10/03/2006-20/07/2007, a fost consilierul prefectului judeţului Mureş.

Anterior, funcția de director general al ANAR a fost deținută de către Victor Sandu, respectiv din data de 20 iulie 2017. Sandu a mai fost director şi în 2016. În iulie acelaşi an, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de atunci, Cristiana Pașca Palmer, a dispus eliberarea lui Victor Sandu din funcția de director general al Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR). Şi înlocuit cu Nicolae Bărbieru, care a fost sancționat disciplinar pentru că folosea activele și angajații instituției în interesul fiului său. Câteva luni mai târziu, judecătorii Curţii de Apel Bucureşri l-au repus în funcţie, mai exact în octombrie 2016.

Mirela PASCAL

miercuri, 3 iunie 20204559
Comentarii

05ADELUTZA........(12 iun 12:18)
ADELUTZA? CUM PUTETI SPUNE ASA CEVA! NU EXISTA BUNACIUNE CA EA IN APELE AROMANE, DOAR ESTE OLEACA MACHIDOANCA SI EA. FEATA MUSATA!!! O PANARAMA DE OM. VEDETI CA VA VANEAZA, DACA AFLA CARE SUNTETI II PUNE PE ANTONARU SI FAGADICA SA VA HARTUIASCA, DOAR ASTA FACE SI LA MUNCA, UNDUITOAREA CE ESTE!!!
07pentru ECONOMICA(12 iun 09:50)
sa plece odata de la ape, sa plece dracului ca suntem satui de abuzurile ei, suntem satui de nemernicia ei. cgiar nu vede nimeni ce jeg de om este? este directoare, ai spune ca stie sa fie OM. in istoria apelor nu a existat om mai...josnic este putin spus. ADELA MIHALCEA - RUSINEEE!!!
02ce amuzant(11 iun 08:15)
nu ati vrut voi democratie, capitalism? nici macar GSP nu apare pe lista aia. Luati democratie cu firme olandeze, profituri exportate si taxe neplatite. Dar e ok, trebuie democratie zic desteptii de la peneleu si usereu.
03Pacat(9 iun 00:45)
Nici o schimbare cu noua conducere de la Apele Romane. Aceeasi pungasi pun stapanire pe plaja! Iar ca primarii si mai trist. Statiunile arata deplorabil. Santiere si lucrari foarte proaste cu proiecte facute pe genunchi doar pentru a cheltui banii europeni.
03Rugaminte ABADL(6 iun 03:17)
Pana se va face plaja aceea frumoasa, o sa cada faleza de jos , de langa pietre la Costinesti in zona Epavei pana la Famagusta . Nu trebuie decat sa introduceti ceva pietre sub aleea de beton, ca e pacat de ea sa cada. Si asa constructoru placilor de beton, a uitat sa puna bare de fier sau plasa de Buzau cand a turnat betonul .
28Ion(3 iun 23:51)
Olandezii sa pupe vreun ban cand vom intra noi in Schengen, adica cand ne vom vedea ceafa. Reciprocitate! Doar atat!
08Gogule(3 iun 20:03)
Si ce sa faca firmele romanesti,sa puna nisip in saci de rafie si apoi sa-i ia cu excavatorul pus pe o barja si sa-i tranteasca in apa rupand mai mult de trei sferturi din saci,cum au facut la Olimp,unde apoi toata vara apareau pe plaja saci de rafie,si indiguire 0?Asta vreti sa faca firmele "romanesti"?
05claudiu(3 iun 17:15)
Numai firme romanesti au fost inscrise la licitatie- bravo!!! Bani din 2016 , suntem 2020 , deci 4 ani somn usor , consider ca ne meritam soarta .
16Incotmat(3 iun 16:49)
Daca Bola nu-i pune la treaba precis se pierd banii europeni fiindca pe functionarii ABDL nu vor decat salarii, munca mai tarziu.
54BOALA(3 iun 14:43)
Cu Bola la conducerea ABADL cu siguranta se vor pierde banii. Actuala putere lucreaza pentru UE nu pentru ROMANIA.
011FAQ(3 iun 12:29)
Cum dracu sa dureze 2 ani analiza ofertelor, mai mult decat intocmirea ofertelor si realizarea lucrarilor? Daca banii astia se pierd, pentru ca by the way 99 % sunt nerambursabili, adica moca pen intelesul idiotilor gen astuia de la 10:07 care are un neuron obosit dar nationalist, deci daca acesti bani se pierd ar trebui recuperati de la toti incomopetentii responsabili, care se duc la serviciu si nu stiu la sfarsitul zilei de ce au fost dar vor salarii de ii fac invidiopsi si pe capitalistii care rezolva intr-o zi cat rezolva astia intr-un an, in cel mai bun caz!!!!
40Din nou(3 iun 12:18)
Vine covrigarul de Ciobanu. Asa se lauda ca a trecut la galbejori.
013ionel(3 iun 10:39)
Fratilor, schimbati legislatia, in Romania sa aiba prioritate la executie firmele romanesti. Controlate la sange sa faca lucrari de calitate, fara comisioane, dar sa aiba prioritate. Altfel disparem de tot si specialisti si muncitori.
55Deci Europa da niste bani(3 iun 10:07)
Romaniei ca sa si faca plajele si digurile. Dar banii intra in buzunarul unor firme straine deci se intorc tot in Europa. Aici nu raman decat de platit datoriile. Frumoasa suveica.
07eforie sud(3 iun 08:59)
si cu plaja din eforie sud ce aveti de gand sa faceti, nu au mai ajuns banii, ati terminat banii la plaja din eforie nord
014Ion(3 iun 08:24)
Pentru o roata de rezerva furata- 3 ani executare , in cazul in care se va pierde finantarea de 800 milioane euro din cauza unor motive inventate cine va face puscarie si pentru cati ani ?
36CRED(3 iun 08:07)
Ca realizarea lucrarilor se va face in cel putin 50 de ani.
49gigi(3 iun 07:30)
ba ziaristii melcilor,mergeti in vamavechesa vedeti cum un bouar a blocat drumul de coasta,in zona cherhana,la 100 m de alt ydiot,care a facut la fel.Ba autoritatile spagii,drumul ala este strategic,cum i.a permis armata sa.l blocheze,pe acolo se deplaseaza in caz de ceva rusi paza de coasta,apararea tarii ba! ce spaga a dat ala sa blocheze drumul,ba! dupa ce o sa betonati si ingraditi toata vama cu garduri de 2m,sa vedem cinemaivne sa va umple buzunarele,va drogalaii Nu au bani,iar boschetarii rulotisti si cortisti nici atit!
115Constantean(3 iun 01:24)
Suntem foarte interesati de realizarea acestui proiect noi romanii fiindca se vede cu ochiul liber cum arata acum plajele Constantei si din Eforie Nod fata de situatia anterioara cand marea ajungea in faleza. Am fi idioti sa pierdem o asemenea sansa.
mai mult...Anchete
24 iun 00:04AncheteDANSATOAREA Pamela ACUZĂ: Am fost STRÂNSĂ de GÂT și a vrut să mă OMOARE, în Satul de Vacanță! VIDEO

Un scandal monstru s-a iscat în Satul de Vacanță, zona Vilei Verde. Numeroase forțe de ordine s-au deplasat la fața...5658

2 iul 00:15AncheteDe ce a fost DANCU 'SCOS' la PENSIE!5476
28 iun 00:46AncheteCINE este copilul găsit MORT în Mamaia!5623
7 iul 00:01AncheteEXCLUSIV! 3.000 de lei COSTĂ OBȚINEREA unui PERMIS de CONDUCERE FALS, în Constanța!

Țara noastră nu stă deloc bine la capitolul accidente rutiere și nici în privința persoanelor care își pierd...5381

28 iun 00:46AncheteVIDEO! SCANDAL la terasa lui ORESTE din Vama Veche25674
2 iul 00:15AncheteSE ÎNGROAȘĂ GLUMA! ILIESCU, RECTORUL ales la OVIDIUS, va fi VERIFICAT de ANI!4283
23 iun 00:05AncheteEXCLUSIV! STILA SARAFU, ‘ARS’ de CĂMĂTARI!

Recent, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, suspecţi fiind nişte indivizi întorşi din...7721

11 iul 00:45AncheteMetoda ”FOTOMODELUL” face iar VICTIME pe LITORAL5863
6 iul 00:17AncheteSorin Strutinsky, DE NEGĂSIT. A FOST DAT ÎN URMĂRIRE NAȚIONALĂ!4109
2 iul 16:28AnchetePartenerul de SCANDAL al „campionului“ de la Costinești, CĂUTAT de polițiști!

Cristian Lupu a fost încătușat în urma scandalului de la Costinești, pe când partenerul său, un bărbat de 42 de...3729

29 iun 00:12AncheteBOMBĂ! Dan Iliescu, noul RECTOR de la Ovidius, NU va fi VALIDAT de MINISTERUL EDUCAŢIEI?6067
25 iun 00:12AncheteINTERVENȚIE la CLANUL BĂNCUȚĂ: PARANGHELIE cu GRĂTARE pe STRADĂ! VIDEO21614
Vremea
27.6°26.2° - 27.6° duminică, 12 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 50%
Vânt: 3.93 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 iul 21:05SportFormaţia Liverpool, campioana Angliei, a remizat cu Burnley, scor 1-1, în Premier League

Formaţia Liverpool, campioana Angliei, a remizat, sâmbătă, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa Burnley, într-un...226

12 iul 00:00SportFormaţia Hermannstadt a învins FC Voluntari, scor 2-1, în Liga I

Formaţia Hermannstadt a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-0), echipa FC Voluntari, într-un...241

12 iul 00:00SportBritanicul Lewis Hamilton, în pole position în a doua etapă a sezonului de Formula 1

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Stiriei, a doua etapă...251

12 iul 00:00SportNorwich City a fost învinsă cu 4-0 de West Ham, în Premier League, şi a retrogradat

Formaţia Norwich City a retrogradat, sâmbătă, din Premier League, după ce a fost învinsă în etapa a XXXV-a de...220

Local
11 iul 00:43LocalÎncă un pas spre BULETINELE cu semnătură ELECTRONICĂ!

Viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și o semnătură electronică, potrivit unui proiect de lege....900

11 iul 00:43LocalVAL de AMENZI, pe litoral, pentru munca la NEGRU

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor...1263

11 iul 00:42LocalUnitățile de turism și alimentaţie publică de pe litoral, fără AUTORIZAȚIE de SECURITATE la INCENDIU

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului...747

11 iul 00:41LocalCONDAMNAȚI de judecători, INTRODUȘI în penitenciar

Trei indivizi au fost săltați de polițiști și introduși în penitenciar, după ce au fost condamnați definitiv....769

11 iul 00:41LocalNoi inspectori școlari la ISJ Constanța. Iată lista avizată de Ministerul Educației

În cursul acestei săptămâni au expirat mandatele inspectorilor școlari din cadrul Inspectoratului Școlar Județean...1616

11 iul 00:41LocalBiciclist LOVIT de mașină în Mamaia, zona Butoaie. Video!

1242

Politică
11 iul 00:00PoliticăPonta: Proiectul privind carantinarea şi izolarea a fost votat la Cameră de PSD şi PNL, fără să îl citească

Liderul Pro România Victor Ponta susţine că proiectul privind carantinarea şi izolarea, care a ajuns în dezbaterea...466

11 iul 00:00PoliticăSenat - Comisia juridică - Mircea Toma: Relaxarea a încurajat discursuri care promovează scepticismul

Relaxarea măsurilor impuse în contextul epidemiei de COVID-19 a încurajat discursuri care promovează scepticismul...465

10 iul 00:00PoliticăIohannis: Am fost nevoiţi să gestionăm pandemia cu legi slabe şi sumar croite

652

Interviuri
6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4574

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5824

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3812

Monden
11 iul 00:00MondenBrad Pitt și Angelina Jolie, un nou pas spre împăcare? Actorul, fotografiat acasă la fosta nevastă

Deși o perioadă bună s-au aflat „la cuțite”, având în vedere trecutul pe care îl au împreună și fiind...525

11 iul 00:00MondenCelebrităţile care au recunoscut că au avut probleme cu drogurile şi alcoolul

Poate că celebritatea are şi ea un preţ. Multe celebrităţi cunoscute la nivel internaţional au recunoscut că s-au...488

11 iul 00:00MondenRobbie Williams a mărturisit că nu dorea copii cu Ayda Field

454

11 iul 00:00MondenAutobiografia cântăreţei Mariah Carey va fi lansată pe 29 septembrie

Volumul de memorii al cântăreţei Mariah Carey, intitulat "The Meaning of Mariah Carey", va fi lansat în toamna...417

11 iul 00:00MondenAsociaţia care organizează premiile Grammy invită 2.300 de noi votanţi, în căutarea diversităţii

Peste 2.000 de persoane din industria muzicală - jumătate femei şi jumătate cu vârste sub 40 de ani - au fost...409

11 iul 00:00MondenMeghan Markle vrea să interzică publicarea numelor prietenilor care au susţinut-o în lupta cu tabloidele britanice

446

Mapamond
11 iul 00:00MapamondUn francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Jakarta

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat...445

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Hong Kong va suspenda cursurile şcolare din cauza creşterii numărului de noi cazuri

Autorităţile din Hong Kong sunt decise să anunţe suspendarea cursurilor instituţiilor de învăţământ din cauza...421

11 iul 00:00MapamondSerbia: Manifestaţii paşnice la Belgrad după două nopţi de violenţe

414

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Preşedinta Boliviei anunţă că a fost testată pozitiv

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat joi că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se...435

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Un nou record de peste 65.000 de cazuri în 24 de ore în SUA

Statele Unite au înregistrat joi un nou record de număr de contaminări cu coronavirusul în 24 de ore, cu peste...442

11 iul 00:00MapamondCoronavirus: Italia interzice accesul persoanelor care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova

453

Sănătate
11 iul 17:54SănătateMituri despre apa minerală - sunt sau nu adevărate?

Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu? Ne balonează, ne provoacă aciditate sau este mai nutritivă...555

11 iul 17:51SănătateSurse de grăsimi care par sănătoase, dar nu sunt

Grăsimile din alimentația noastră au o reputație proastă, însă este important să învățăm să facem...478

11 iul 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

439

11 iul 00:00SănătatePoziții de dormit: avantaje și dezavantaje

Poziția de dormit e importantă mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. Iată care sunt cele mai bune și cele mai...475

11 iul 00:00SănătateTransplantul de cornee: când este recomandat și ce presupune

Corneea este stratul limpede din fața ochiului care ajută la focalizarea luminii, astfel încât să putem vedea clar....440

11 iul 00:00SănătateUntura de rață este benefică sau periculoasă?

Untura de rață este folosită la prepararea multor delicatese – este însă această untură benefică sau,...453

11 iul 00:00SănătateCartofii au doar beneficii, dacă știi cum să îi consumi

Cartofii sunt asociați în special cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă, iar timp de secole au avut...471

11 iul 17:45SănătateCum să nu te îngrași în concediu la all inclusive

Este foarte dificil, dacă nu aproape imposibil, să te abții de la mâncare atunci când toate simțurile îți sunt...435

11 iul 00:00SănătateMedicamente pentru prostată: cum se alege tratamentul, în funcție de afecțiune

457

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT