REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cine vrea să PUNĂ MÂNA pe reabilitarea ZONEI COSTIERE din sudul litoralului!

Cine vrea să PUNĂ MÂNA pe reabilitarea ZONEI COSTIERE din sudul litoralului!

Replica API 3 iunie 2020 | 00:36 6685

Zece firme şi asocieri se bat pe contractul de 1,67 miliarde de lei pus la bătaie de ABADL pentru lucrarea „Proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție“.

Anunțul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice în data de 25 decembrie 2019 şi vizează zona de sud a litoralului, contractul fiind împărţit pe şase loturi. Trebuie totuşi să punctăm faptul că termenul de execuţie al lucrărilor este 2023 şi specialiştii îşi pun semne de întrebare cu privire la finalizarea acestui proiect.

Există riscul să pierdem banii europeni

Dacă analiza documentaţiilor va dura 2 ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul loturilor 1 -5, există riscul să pierdem banii. Şi nu sunt puţini: aproape 800 de milioane de euro. Aşa că, ABADL trebuie să se mobilizeze şi să concretizeze proiectul atât de important pentru litoralul românesc.

Proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere și asigurării unui grad corespunzător de protecție implică executarea lucrări de înnisipări artificială a plajelor şi lucrări de demolare/construcţie/reabilitare a structurilor costiere pentru toate loturile, fiind vorba despre perimetrul Costinești - 2 Mai. Firmele interesate de proiect şi-au depus ofertele, acestea fiind deschise pe 26 mai. Replica a intrat în posesia declaraţiei de participare a firmelor şi a socierelor la licitaţie, declaraţie ce nu a fost dată încă publicului larg.

Ervin Molnar - director general Apele Române

Iată firmele care şi-au anunţat participarea la licitaţie:

Baggerwerken Decloedt en Zoon NV,Loturile:10,11,6,7,8,9

Jan de Nul NV,Loturile:7

Van Oord Dredging and Marine Contractors BV,Loturile:8,9,7

Jan de Nul NV,Loturile:9

Asocierea Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:8,9

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:10,

Asociere : CCCC DREDGING (GROUP) CO., LTD. (Leader),SAGA LOGISTICS MANAGEMENT,CDR INTERNATIONALBV, Loturile:11,6,7,9,

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,BESIX, Loturile:7

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Loturile:6,

Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,SIX CONSTRUCT AL DUQMLLC, Loturile:11

Valoarea estimate a loturilor 6-11

Victor Sandu - fost director general Apele Române, sursa foto: Cotidianul.info

Procedura include: „LOT 6 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești; LOT 7 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Olimp; LOT 8 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Jupiter-Neptun; LOT 9 Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Balta Mangalia-Venus-Aurora; LOT 10 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mangalia-Saturn; LOT 11 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona 2 MAI“. Licitația se înscrie în proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020)“. Pentru Lotul 6, suma estimată pusă la bătaie de ABADL este de 296.189.808,50 de lei. Pentru Lotul 7, valoarea estimată este de 314.082.136,58 de lei, pentru Lotul 8, valoarea este aproximată la 220.037..596,56 de lei, pentru Lotul 9, valoarea estimate este de 426.472.118,02 lei, pentru Lotul 10, valoarea este de de 270.746..038,75 de lei pentru Lotul 11, valoare totală estimată este 145.891.015,79 de lei.

Acestea au ca estimare de semnare a contractelor perioada cuprinsă între decembrie 2020 – martie 2021.

Hristu Uzun, fost director ABADL

Doar 3% din valoarea totală a loturilor atribuite în aproape 2 ani de zile!

Însă, specialiştii sunt sunt sceptici cu privire la data finalizării acestui proiect. Dacă analiza documentaţiilor va dura 2 ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul loturilor 1 -5, există riscul să pierdem banii. Ca să nu mai vorbim de faptul că banii de la Uniunea Europeană au fost atribuiţi în 2016, timp în care leul s-a devalorizat destul de tare, ceea ce reduce profitul sau pentru unele loturi nu vor ajunge banii.

De ce câştigătoarea lotului ce vizează Mamaia n-a mai participat şi la loturile 6-11?!

Câştigătoarea lotului ce cuprinde zona Mamaia, grupul de firme Boskalis, nu s-a mai arătat interesat de loturile 6-11, deşi ar fi avut mari şanse de câştig, Potrivit unor surse, s-a retras din această cursă din pricina faptului că procedura este de durată. Mai mult, se vehiculează că se pregăteşte să participe la înnisiparea plajelor bulgăreşti. Bulgarii au început demersurile pentru obţinerea fondurilor de la bani UE de mai bine de un an şi s-ar putea ca, la annul, să finalizeze şi licitaţiile. Iar Boskalis vrea sa fie acolo ca să ia “caimacul”.

Bogdan Bola, actual director ABADL

Loturile Mamaia, Cazino, Eforie, Agigea, semnate anul trecut

Licitaţia pentru „Reducerea eroziunii costiere Faza II” – pentru primele cinci loturi a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, deşi procedura a început undeva prin 2018. Vorbim de loturile: zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina; lotul 2, zona Mamaia; firma câştigătoarea-grupul Boskalis, cu 207.094.915 lei, lotul 3-zona Tomis(Casino), câştigată de Franco Giussepe SRL, cu sediul în Italia. Valoarea contractului este de aproximativ 30 milioane lei, lotul 5, zona Eforie, câştigătoare este Van Oord Dredging and Marine Contrcators BV, valoare contractului-407.224.285 de lei.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Cine s-a perindat la conducerea Apelelor Române din 2016 până în prezent

Actualul director al Administraţiei Naţionale Apele Române este Ervin Molnar. Numirea lui Molnar a avut loc pe 21 ianuarie a.c, prin ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Anterior numirii, Molnar ocupa funcţia de director executive la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ‘’AQUA INVEST MURES’. În perioada 2012-2013, a fost director la Administraţia Bazinală de Apă din Mureş. În perioada 10/03/2006-20/07/2007, a fost consilierul prefectului judeţului Mureş.

Anterior, funcția de director general al ANAR a fost deținută de către Victor Sandu, respectiv din data de 20 iulie 2017. Sandu a mai fost director şi în 2016. În iulie acelaşi an, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de atunci, Cristiana Pașca Palmer, a dispus eliberarea lui Victor Sandu din funcția de director general al Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR). Şi înlocuit cu Nicolae Bărbieru, care a fost sancționat disciplinar pentru că folosea activele și angajații instituției în interesul fiului său. Câteva luni mai târziu, judecătorii Curţii de Apel Bucureşri l-au repus în funcţie, mai exact în octombrie 2016.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ADELUTZA? CUM PUTETI SPUNE ASA CEVA! NU EXISTA BUNACIUNE CA EA IN APELE AROMANE, DOAR ESTE OLEACA MACHIDOANCA SI EA. FEATA MUSATA!!! O PANARAMA DE OM. VEDETI CA VA VANEAZA, DACA AFLA CARE SUNTETI II PUNE PE ANTONARU SI FAGADICA SA VA HARTUIASCA, DOAR ASTA FACE SI LA MUNCA, UNDUITOAREA CE ESTE!!!
5
0
sa plece odata de la ape, sa plece dracului ca suntem satui de abuzurile ei, suntem satui de nemernicia ei. cgiar nu vede nimeni ce jeg de om este? este directoare, ai spune ca stie sa fie OM. in istoria apelor nu a existat om mai...josnic este putin spus. ADELA MIHALCEA - RUSINEEE!!!
7
0
nu ati vrut voi democratie, capitalism? nici macar GSP nu apare pe lista aia. Luati democratie cu firme olandeze, profituri exportate si taxe neplatite. Dar e ok, trebuie democratie zic desteptii de la peneleu si usereu.
2
0
Nici o schimbare cu noua conducere de la Apele Romane. Aceeasi pungasi pun stapanire pe plaja! Iar ca primarii si mai trist. Statiunile arata deplorabil. Santiere si lucrari foarte proaste cu proiecte facute pe genunchi doar pentru a cheltui banii europeni.
3
0
Pana se va face plaja aceea frumoasa, o sa cada faleza de jos , de langa pietre la Costinesti in zona Epavei pana la Famagusta . Nu trebuie decat sa introduceti ceva pietre sub aleea de beton, ca e pacat de ea sa cada. Si asa constructoru placilor de beton, a uitat sa puna bare de fier sau plasa de Buzau cand a turnat betonul .
3
0
Olandezii sa pupe vreun ban cand vom intra noi in Schengen, adica cand ne vom vedea ceafa. Reciprocitate! Doar atat!
9
2
Si ce sa faca firmele romanesti,sa puna nisip in saci de rafie si apoi sa-i ia cu excavatorul pus pe o barja si sa-i tranteasca in apa rupand mai mult de trei sferturi din saci,cum au facut la Olimp,unde apoi toata vara apareau pe plaja saci de rafie,si indiguire 0?Asta vreti sa faca firmele "romanesti"?
9
0
Numai firme romanesti au fost inscrise la licitatie- bravo!!! Bani din 2016 , suntem 2020 , deci 4 ani somn usor , consider ca ne meritam soarta .
5
0
Daca Bola nu-i pune la treaba precis se pierd banii europeni fiindca pe functionarii ABDL nu vor decat salarii, munca mai tarziu.
6
1
Cu Bola la conducerea ABADL cu siguranta se vor pierde banii. Actuala putere lucreaza pentru UE nu pentru ROMANIA.
4
5
Cum dracu sa dureze 2 ani analiza ofertelor, mai mult decat intocmirea ofertelor si realizarea lucrarilor? Daca banii astia se pierd, pentru ca by the way 99 % sunt nerambursabili, adica moca pen intelesul idiotilor gen astuia de la 10:07 care are un neuron obosit dar nationalist, deci daca acesti bani se pierd ar trebui recuperati de la toti incomopetentii responsabili, care se duc la serviciu si nu stiu la sfarsitul zilei de ce au fost dar vor salarii de ii fac invidiopsi si pe capitalistii care rezolva intr-o zi cat rezolva astia intr-un an, in cel mai bun caz!!!!
11
0
Vine covrigarul de Ciobanu. Asa se lauda ca a trecut la galbejori.
0
4
Fratilor, schimbati legislatia, in Romania sa aiba prioritate la executie firmele romanesti. Controlate la sange sa faca lucrari de calitate, fara comisioane, dar sa aiba prioritate. Altfel disparem de tot si specialisti si muncitori.
13
0
Romaniei ca sa si faca plajele si digurile. Dar banii intra in buzunarul unor firme straine deci se intorc tot in Europa. Aici nu raman decat de platit datoriile. Frumoasa suveica.
5
5
si cu plaja din eforie sud ce aveti de gand sa faceti, nu au mai ajuns banii, ati terminat banii la plaja din eforie nord
7
0
Pentru o roata de rezerva furata- 3 ani executare , in cazul in care se va pierde finantarea de 800 milioane euro din cauza unor motive inventate cine va face puscarie si pentru cati ani ?
14
0
Ca realizarea lucrarilor se va face in cel putin 50 de ani.
6
3
ba ziaristii melcilor,mergeti in vamavechesa vedeti cum un bouar a blocat drumul de coasta,in zona cherhana,la 100 m de alt ydiot,care a facut la fel.Ba autoritatile spagii,drumul ala este strategic,cum i.a permis armata sa.l blocheze,pe acolo se deplaseaza in caz de ceva rusi paza de coasta,apararea tarii ba! ce spaga a dat ala sa blocheze drumul,ba! dupa ce o sa betonati si ingraditi toata vama cu garduri de 2m,sa vedem cinemaivne sa va umple buzunarele,va drogalaii Nu au bani,iar boschetarii rulotisti si cortisti nici atit!
9
4
Suntem foarte interesati de realizarea acestui proiect noi romanii fiindca se vede cu ochiul liber cum arata acum plajele Constantei si din Eforie Nod fata de situatia anterioara cand marea ajungea in faleza. Am fi idioti sa pierdem o asemenea sansa.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614