REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.9° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Cineastul disident Jafar Panahi, arestat în Iran

Cineastul disident Jafar Panahi, arestat în Iran

Replica API 13 iulie 2022 | 00:00 628

Regizorul disident Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, a fost arestat luni în Iran, conform agenţiei iraniene de presă Mehr, informează AFP.

Jafar Panahi, sursa foto: variety.com

În vârstă de 62 de ani, Jafar Panahi este unul dintre cei mai premiaţi cineaşti iranieni, fiind recompensat cu premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2018 pentru "3 Faces", la trei ani după ce a câştigat Ursul de Aur pentru "Taxi Teheran".

Artist dizident, el a fost condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi a primit o interdicţie timp de 20 de ani de a realiza filme, de a călători sau de a se exprima în media, pentru "propagandă împotriva regimului", după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 contra realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad ca preşedinte al Republicii Islamice, citează Agerpres.

Cu toate acestea, el a continuat să trăiască şi să lucreze în Iran.

"Jafar Panahi a fost arestat astăzi (luni) la sosirea sa la parchetul din Teheran pentru a urmări cazul altui regizor, Mohammad Rasoulof", reţinut vineri, potrivit Mehr.

Rasoulof şi colegul său Mostafa Aleahmad au fost arestaţi pentru "tulburarea ordinii publice". Ei sunt acuzaţi că au încurajat protestele care au avut loc după prăbuşirea unei clădiri care a provocat moartea a 43 de persoane, în luna mai, în sud-vestul ţării, potrivit agenţiei oficiale Irna.

"Nu există deocamdată informaţii cu privire la motivul arestării lui Panahi, la legătura sa cu cazul Rasoulof sau cu alte persoane arestate săptămâna trecută", a precizat Mehr.

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, inclusiv a unei personalităţi a mişcării reformatoare, Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de "activităţi contra securităţii statului".

Condus de Rasoulof, un grup de cineaşti iranieni, printre care şi Panahi, a publicat la sfârşitul lunii mai o scrisoare deschisă prin care solicita forţelor de securitate "să lase jos armele" în faţa furiei contra "corupţiei" şi "incompetenţei" oficialilor, după tragedia prăbuşirii clădirii.

Organizatorii Berlinalei au făcut apel sâmbătă la eliberarea câştigătorului premiului Ursul de Aur din 2020 pentru cel mai bun film, Mohammad Rasoulof şi a colegului său, Mostafa Aleahmad.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212