REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
13.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Cineastul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, a murit la vârsta de 63 de ani

Cineastul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, a murit la vârsta de 63 de ani

A.F. 27 aprilie 2024 | 00:00 75

Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul său, citat de AFP.

Cineastul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, a murit la varsta de 63 de aniLaurent Cantet, sursa foto: cineuropa.org

"A murit în această dimineaţă la Paris din cauza unei maladii", a precizat Isabelle de la Patelliere, confirmând o informaţie publicată în cotidianul Liberation.

Regizorul francez, în vârstă de 63 de ani, autor al nouă lungmetraje, lucra la un proiect de film intitulat "L'apprenti", care trebuia să fie lansat în 2025.

Regizor discret şi cu o puternică conştiinţă socială, Laurent Cantet a intrat în istoria Festivalului de la Cannes în 2008, când a câştigat cu lungmetrajul "Entre les murs" prestigiosul trofeu Palme d'Or, ce i-a fost decernat în unanimitate de juriul competiţiei, prezidat de Sean Penn.

Jumătate documentar, jumătate ficţiune, acest film cu un buget de 2,4 milioane de euro prezintă povestea unui profesor de franceză, Francois Begaudeau (autorul romanului "Entre les murs" din care s-a inspirat pelicula), şi unor elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, cu origini geografice şi sociale diverse, dintr-un liceu parizian.

Organizatorii Festivalului de la Cannes au reacţionat joi, salutând memoria "unui umanist neobosit, care a căutat lumina în pofida violenţei sociale, care a găsit speranţa în ciuda durităţii realităţii".

Laurent Cantet a fost un cineast şi scenarist "a cărui operă coerentă şi umanistă desenează o cinematografie sensibilă, atât la nivel individual cât şi la nivelul societăţii". Iar "Entre les murs" este un film "de un naturalism deconcertant", au adăugat ei.

Cineastul francez a revenit la Cannes în 2017 cu "L'Atelier", un film despre un grup de tineri din cadrul programelor de integrare socială care participă la un curs de scriere.

Cel mai recent film al său, "Arthur Rambo", lansat în 2021, a prezentat distrugerea unei reputaţii pe reţelele de socializare. Pelicula s-a inspirat din povestea reală a lui Mehdi Meklat, un tânăr scriitor care dobândise o anumită notorietate realizând cronici despre cartierele defavorizate, înainte să renunţe la tot după descoperirea, în 2017, a unor mesaje antisemite, homofobe, rasiste şi sexiste publicate pe Twitter.

"Cineast fin, discret şi plin de umanitate, nicidecum orbit de trofeul său Palme d'Or, Laurent Cantet a reuşit cu precizie şi un simţ al ritmului ceea ce este cel mai dificil lucru în cinematografie: să filmeze conversaţii, cu alte cuvinte viaţa", a declarat fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.

În 2015, Laurent Cantet a fost cofondator al La Cinetek, o platformă VOD pentru filme editate de cineaşti, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212