REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
23.6° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Ciolacu, despre importurile de cereale din Ucraina: Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României

Ciolacu, despre importurile de cereale din Ucraina: Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României

Andreea CONDURACHE 18 septembrie 2023 | 12:42 707

Premierul Marcel Ciolacu i-a asigurat, luni, pe fermierii români că nu au existat cereri de export de cereale din Ucraina în România, fiind o înțelegere între cele două guverne că Kievul nu va solicita acest lucru. Totodată, premierul României a afirmat că, în cadrul acestei înțelegeri, omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, îi va trimite o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, cu patru produse agricole care au avut până acum interdicție.

Ciolacu, despre importurile de cereale din Ucraina: intelegerea a fost ca nu vor exista cereri de export pe teritoriul Romaniei

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei. Pe aceeași logică a venit și prim-ministrul al Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea și astăzi. Nu că ar fi interzis Ciolacu, sau a băgat Guvernul o interdicție la vamă. A fost un «gentleman’s agreement» între mine și prim-ministrul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare în nicio vamă ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment.

Astăzi așteptăm, așa a spus premierul Ucrainei, o propunere de licențiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului agriculturii, economiei, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricția prelungită.

Vreau să-i asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva.

Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României și a doua înțelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm și cu Comisia. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicție”, a declarat Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Ciolacu a menţionat că până acum „am ajuns cu eforturile deosebite făcute de ministrul Transporturilor, la un 2,5 milioane de tone de cereale să tranziteze pe lună România”.

„Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a fost nişte investiţii rapide, prin Ministerul Trandporturilor, atât pe câi ferate cât şi pe tranzitul pe Dunăre”, a arătat Ciolacu.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat sâmbătă guvernului Ciolacu să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României. Mai exact reprezentanții Alianței au cerut adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina.

Și fermierii din Bulgaria protestează față de ridicarea restricțiilor pentru cerealele ucrainene, iar traficul este blocat între România și Bulgaria, pe podurile peste Dunăre Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
TAIATI PENSIILE SPECIALE PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510