REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cîţu: Deficitul bugetar pe primele nouă luni este de 6,36% din PIB

Cîţu: Deficitul bugetar pe primele nouă luni este de 6,36% din PIB

Replica API 28 octombrie 2020 | 00:00 1118

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat marţi că deficitul bugetar pe primele nouă luni ale acestui an este de 6,36% din PIB, sau 67,27 miliarde de lei.

Florin Cîţu

"România trece alături de economia globală prin cea mai mare criză din ultimii 100 de ani. Nu o spun eu, o spun toţi cei care se uită azi la economiile globale. Şi totuşi, tot ei spun, şi din ce în ce mai mulţi vin şi confirmă, România va trece peste această perioadă cu o situaţie mult mai bună decât o estimau toţi analiştii, Comisia Europeană şi alţii. Şi scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat şi este confirmat de date. După 9 luni de zile, execuţia bugetară arată un deficit de 6,36% din PIB, sau dacă vreţi în cifre 67,27 miliarde de lei", a declarat ministrul Finanţelor într-o conferinţă online, scrie Agerpres.

Conform datelor MFP, execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

În primele nouă luni din 2019, execuţia bugetului general consolidat a consemnat un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.

"De unde vine acest deficit bugetar? Păi jumătate, 3,51% din PIB sau 37,12 miliarde de lei sunt sume care au rămas la agenţii economici. Sunt sume pe care aceştia le-au folosit, vorbim de 37,12 miliarde de lei, care nu au ajuns la buget, dar sunt la companii să le folosească după cum doresc şi au rămas acolo prin facilităţi fiscale sau au ajuns prin investiţii, cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid 19. Şi avem 16,15 miliarde de lei ca urmare a amânării plăţilor pentru obligaţii fiscale, şi astea le ştiţi, care expirau pe 25 (octombrie, n.r.) şi bineînţeles că am prelungit o poarte din aceste facilităţi, 3,22 miliarde de lei sunt TVA restituiţi mai mult decât anul trecut pentru aceeaşi perioadă, ianuarie - septembrie 2019. Deci ca să fie şi pe înţelesul socialiştilor. Am eliminat toate acele taxe pe care le-aţi introdus voi, suntem în cea mai mare criză economică şi am reuşit să rambursăm mai mult decât aţi rambursat voi anul trecut TVA cu 3,22 miliarde de lei. Acesta înseamnă că firmele beneficiază de mai mulţi bani", a afirmat Florin Cîţu.

El a precizat că 570 de milioane de lei reprezintă sume aferente bonificaţiilor pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit. Ministrul Finanţelor a menţionat că s-a investit mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 6,83 miliarde de lei, iar 10,35 miliarde de lei reprezintă plăţi care au apărut cu caracter excepţional de pe urma crizei generate de coronavirus.

Veniturile totale în luna septembrie sunt cu 7,6% mai mari decât în septembrie anul trecut.

Pe partea de cheltuieli, ministrul a menţionat cel mai mare nivel de plăţi aferente unei luni din anul 2020, respectiv 38,9 miliarde de lei, faţă de o medie lunară de 32 miliarde de lei. În ce ceea ce priveşte plăţile, el a declarat că 1,1 miliarde de lei sunt sume suplimentare aferente majorării punctului de pensie cu 177 de lei începând de la 1 septembrie 2020. 840 de milioane de lei sunt sume pentru despăgubirea producătorilor agricoli pentru culturile afectate de secetă.

Plăţile cu caracter excepţional legate de covid se ridică la 10,4 miliarde de lei, din care 6,4 miliarde de lei sumă pentru măsuri active, precum şomaj tehnic şi plata a 41% din salariul brut al angajaţilor menţinuţi în muncă. Bunurile şi serviciile au totalizat 1,1 miliarde de lei constând în medicamente şi produse sanitare.

"Am păstrat la final cheltuielile pentru investiţii pentru că anul acesta este un an record pentru investiţii. Sunt deja 30 de miliarde de lei cheltuiţi la 9 luni de zile pentru investiţii. Este cea mai mare sumă din ultimii 10 ani şi mai am două informaţii importante. Este mai mult decât s-a cheltuit în tot anul 2016, adică 28,7 miliarde de lei", a spus Florin Cîţu.

Potrivit ministrului Finanţelor, administraţia locală a investit anul acesta cu 77,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că în 2020 a fost modificată structura investiţiilor, iar după nouă luni 19,2 miliarde de lei sunt investiţii finanţate din fonduri naţionale de la bugetul de stat şi 10,5 miliarde sunt fonduri externe nerambursabile.

Florin Cîţu a menţionat şi care sunt primii 10 ordonatori de credite care au avut performanţe foarte bune în ceea ce priveşte investiţiile. Pe primul loc se află Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor cu 3,98 miliarde de lei, dar aproape 3,6 miliarde de lei sunt din fonduri externe nerambursabile. El a mai nominalizat Ministerul Apărării Naţionale cu 2,5 miliarde de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei cu 900 de milioane, Ministerul Afacerilor Interne cu 335 de milioane de lei, Ministerul Sănătăţii cu 202 milioane de lei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu 98 de milioane.

Totodată el e menţionat şi câteva dintre proiectele care au fost finanţate: reabilitarea linei de cale ferată Curtici - Simeria, legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni, drumul expres Craiova - Piteşti, Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oricum Romania era in rahat pana peste cap,criza asta nu va face mare schimbare,...morala saracul lipit niciodata nu va sti ce e aia o criza economica,DAR criza asta va scoate la iveala marele rahat-asta in primavara lui 2021 Romania va cadea in genunchi si nu oricum,ci instantaneu,..anuntul va fi facut dimineata pe neasteptate...borfasii de la putere trag de timp,pana in ultimul moment,apoi fiecare cu mila..
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614