REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° ConstanÈ›a Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
8.4° ConstanÈ›a Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Ciucă: Am susţinut ca măsurile fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetare

Ciucă: Am susţinut ca măsurile fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetare

Victor ROTARU 3 noiembrie 2023 | 00:00 220

PreÅŸedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că a susÅ£inut ca măsurile fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetului de stat, adăugând că băncile din România trebuie să sprijine, să capitalizeze companiile româneÅŸti.

Ciuca: Am sustinut ca masurile fiscale sa fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetareNicolae Ciucă

Ciucă a menÅ£ionat că ÅŸi-a luat angajamentul, în nume personal ÅŸi al ministrului de FinanÅ£e, ca tot ceea ce va însemna modificarea fiscal-bugetară pentru viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare, de cel puÅ£in 6 luni.

"Ne aflăm faţă în faţă cu cei mai performanÅ£i oameni de afaceri din România care merită aprecierea noastră, merită consideraÅ£ia ÅŸi merită să fie promovaÅ£i ca model pentru tot ceea ce înseamnă creativitatea, inovaÅ£ia, ambiÅ£ia, munca, dăruirea, stăruinÅ£a, tenacitatea pentru a reuÅŸi în afaceri. Chestiunea aceasta s-a văzut ÅŸi a fost cât se poate de încurajatoare, dacă ne uităm la o cifră care spune totul despre ceea ce înseamnă consolidarea mediului de afaceri din România: anul trecut, 2022, nu că aÅŸ fi fost prim ministru, n-am niciun merit, dar numărul firmelor nou înfiinÅ£ate a ajuns la 152.000, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din istoria noastră post decembristă", a afirmat Ciucă, la cea de-a XXXI-a ediÅ£ie a Topului NaÅ£ional al Firmelor Private din România, organizată de Consiliul NaÅ£ional al IMM-urilor din România.

El a menÅ£ionat contextul internaÅ£ional "cât se poate de volatil ÅŸi de sensibil" în care se află Å£ara noastră, menÅ£ionând că "piaÅ£a economiei este foarte sensibilă la un cadru de securitate destul de efervescent".

"Suntem Å£ară de graniţă a Ucrainei, suntem nu departe de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, suntem într-o zonă, regiunea Mării Negre, cu tot ceea ce înseamnă zona Balcanilor de vest, zona conflictelor îngheÅ£ate din jurul Mării Negre ÅŸi vrem, nu vrem toate aceste chestiuni impactează, produc consecinÅ£e ÅŸi pentru mediul de afaceri. De aceea, spuneam de responsabilitatea oricărui lider, indiferent unde îÅŸi desfăşoară activitatea, trebuie să se concretizeze în a încuraja orice formă de dialog, orice formă de parteneriat", a mai spus Nicolae Ciucă.

Ciucă a afirmat că în perioada în care a fost premier a încercat să asigure cadrul necesar, încrederea pentru ca investiÅ£iile să continue, capitalul românesc să se consolideze, iar Guvernul a venit cu forme de sprijin - ajutoare de stat, facilităţi fiscale - pentru a da cât mai multă competitivitate întreprinzătorilor mediului de afaceri din România.

"Sigur, putem să discutăm despre cifre ÅŸi să aducem în discuÅ£ie faptul că anul trecut am reuÅŸit, ÅŸi am reuÅŸit cu dumneavoastră, prin tot ceea ce aÅ£i făcut dumneavoastră, prin dumneavoastră înÅŸivă ÅŸi împreună cu investitorii străini, să realizăm o creÅŸtere în valoare nominală a PIB-ului de 49 de miliarde de euro. Am reuÅŸit să realizăm un cadru, aÅŸa cum spuneam, de încredere pentru investitorii străini ÅŸi am beneficiat de aproximativ 11 miliarde de euro investiÅ£ii străine directe", a adăugat Ciucă.

El a mai spus că aproximativ 2 milioane ÅŸi jumătate de locuri de muncă sunt asigurate de IMM-uri ÅŸi că, în ansamblu, companiile româneÅŸti asigură o profitabilitate de 7,8%.

"Am găsit oameni de mare onoare ÅŸi oameni cu deschidere ÅŸi cu un apetit care a fost cât se poate de benefic în identificarea soluÅ£iilor. Avem nevoie de toate propunerile dumneavoastră în ceea ce priveÅŸte reducerea cheltuielilor bugetare. Aparatul sau instituÅ£iile guvernamentale trebuie să-ÅŸi calibreze foarte bine, atât structura, cât ÅŸi cheltuielile", a menÅ£ionat Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că a susÅ£inut, în calitate de lider al PNL, reducerea cheltuielilor de la nivelul bugetului de stat.

"Prima formă a OrdonanÅ£ei apărea doar cu presiune pe mediul de afaceri ÅŸi am susÅ£inut ca aceste măsuri fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor de la nivelul bugetului de stat. Este absolut nevoie să reducem ÅŸi să chibzuim toate aceste cheltuieli ÅŸi să vedem cum facem să sprijinim mediul de afaceri. Am menÅ£inut că tot ceea ce a Å£inut de impozitul pe venit, impozitul pe profit, impozitul pe dividende, este 8%, cel mai mic în Europa, pentru că am înÅ£eles foarte bine că aveÅ£i nevoie de capital pentru a putea să vă dezvoltaÅ£i în continuare investiÅ£iile", a afirmat preÅŸedintele Senatului.

El a transmis un mesaj băncilor să susÅ£ină companiile româneÅŸti.

"Totodată, (...) dincolo de ceea ce poate să facă Guvernul, ce pot să facă instituÅ£iile statului, băncile din România trebuie să vină ÅŸi să sprijine, să capitalizeze companiile româneÅŸti. Discutăm de un raport credite-depozite de 70%. Normal ar fi să depăşească 100%. Åži când spun toate acestea, am în vedere că am avut discuÅ£ii la fel de deschise ÅŸi cu AsociaÅ£ia Băncilor din România, rugându-i să înÅ£eleagă potenÅ£ialul de dezvoltare a României ÅŸi oportunităţile pe care le oferă cei care s-au angajat ÅŸi îÅŸi riscă propriul buget pentru investiÅ£ii, iar băncile de aceea sunt aici,să asigure finanÅ£area necesară, să capitalizeze afacerile din România", a adăugat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că modificările fiscal-bugetare pentru viitor trebuie să se petreacă după o perioadă suficient de mare.

"Sigur, acum o să spuneÅ£i: voi vorbiÅ£i de predictibilitate, când aÅ£i venit ÅŸi aÅ£i luat măsuri în derularea anului fiscal-bugetar ÅŸi v-a afectat planul de afaceri? Am căutat ca ÅŸi aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. TotuÅŸi trebuie să avem în vedere, ÅŸi am reÅ£inut foarte bine de la dumneavoastră, nevoia de primenire a politicilor fiscal-bugetare, motiv pentru care angajamentul meu personal, al ministrului de FinanÅ£e, am discutat ca tot ceea ce va însemna modificarea fiscal-bugetară pentru viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare. Eu m-am angajat în faÅ£a mediului asociativ de cel puÅ£in ÅŸase luni pentru dezbateri pe grupuri de lucru, pe sectoare de activitate, astfel încât să putem să asigurăm acea stabilitate ÅŸi predictibilitate fiscală pentru termen mediu ÅŸi lung", a mai spus Ciucă, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468