REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ciucă forțează adoptarea OUG pentru Educație. Sindicaliștii au respins oferta

Ciucă forțează adoptarea OUG pentru Educație. Sindicaliștii au respins oferta

Virgil STOIAN 1 iunie 2023 | 08:06 2096

Guvernul se reuneşte, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţie din sistemul de învăţământ. Miercuri seară, însă, sindicaliştii au refuzat propunerea conţunută de actul normativ şi au anunţat că greva continuă.

Ciuca forteaza adoptarea OUG pentru Educatie. Sindicalistii au respins oferta

Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

 

”Sunt convins că, prin decizia de astăzi, vom reuși să redăm speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri. Atât noi, cât și ei, ne dorim să reușească în viață, să-și descopere menirea”, a spus Ciucă.

Ce au refuzat de fapt sindicaliștii din Educație

Sindicatele din Învățământ au refuzat ultima Ofertă a Guvernului României. Guvernul avertizase că este chiar ”Ultima ofertă” după ce altele fuseseră deja refuzate pe bază rulantă.

Pe scurt - Urma o Ordonanță de Urgență cu o creștere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ca avans pentru viitoarea Lege a salarizării. Legea salarizării va cuprinde un salariu pentru debutanți de aprox. 4000 lei net salariu mediu pe tara. Creștere în 2024 de 40%, si apoi etapizat 3 ani.

Cum arată oferta Guvernului și cum se reflectează această în veniturile celor care lucrează în zona educației: Oferta de majorare a salariilor cu 1000 de lei brut din luna iunie ar însemna o creștere de 25% pentru debutanții din preuniversitar. Net ar însemna un plus de 600 de lei/lună. La câștigul salarial mediu brut, care este astăzi de 7313 lei, un plus de 1000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, creșterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constantenii iti dau multa m o o i e tie si vc-ului pe care-l aperi!
2
0
Omul Chițac chiar iși doreste ca orașul să capete o nuanță civilizată principal ca cei din subordinea lui să aibă omenie și bun simț..Multi inaintea lui si-au insusit bunurile publice (locuri,etc )de care s-ar fi bucurat multe generatii in scopuri proprii .Dl Chițac caută să repare ,chiar orasul pare mai aerisit chiar daca momentan este in reabilitare .Ceea ce face dânsul acum ar fi trebuit făcut în urmă cu cel putin 15 ani pentru ca acele conducete sunt iesite din uz demult deoarece sunt vechi de cel putin 60 de ani ......dar ce stiu tinerii din ziua de azi decât să li se pună totul pe tavă si ei să nu ofere nici măcar respect
1
4
PNL tineti cu dintii de Pensiile Neaimtite ca javrele de oase. Rusine nenorocitilor, v-a votat lumea sa ne reprezentati nu sa va imbuibati cu Pensii Nemeritate. Chitac nu-ti mai face iluzii esti mortaciune politica ca si Ciuca
8
0
In urma oug minune de crestere salariala, surprizaaaa, scad salariile multora! Cu o mana dau, cu alta iau! Mincinosi
4
3
Sindicalisti , va ordon continuati greva , ALEGERI ANTICIPATE !
6
5
Profesorii sa faca greva generala atunci cand vine vorba de orele de meditatie pe care nu le declara la fisc. Sau la titularizare cand au nota 2.
12
4
De ce are o companie de stat cum e portul o vila la predeal ptr care mai si cheltuie o gramada de bani ? sefii mafiei politice care numesc directorii companiilor de stat si de care raspund isi bat joc de noi toti ptr ca compania este a statului, adica a noastra si ar trebui sa nu risipeasca banii statului, adica banii nostri, pe distractii ieftine ptr o mica clientela politica intr-o statiune de (super)lux cum e predealul; cate companii de stat mai au vile si hoteluri si cum le justifica ? o magarie intre multe altele
8
2
asta rezulta cand clasa politica este aleasa de pensionari cumparati cu un pui si un ulei ! tinerii nu ies la vot sau voteaza cu pantofii, apoi ne uitam cum avem x categorii speciale care luate la bani marunti nu aduc NICI un aport pozitiv poporului, tarii! Numai psd stie cum a gandit legile salarizarii, de ramai mut cand vezi salariile, sporurile, bonusurile, pensiile din magistratura, armata, sanatate! Cum si de ce sunt speciali personalul auxiliar din x domenii, cand ei mai mult freaca menta decat muncesc... de ce s a inventat o facultate pt asistente medicale, cand ele sunt la fel de incompetente, nesimtite, spagare, de ce se da 15000 euro spaga pt post de asistenta medicala, samd... pana nu se intelege ca de la educatie pleaca evolutia unui popor, tot prostii Europei vom ramane. De ce sa stea un profesor pt 3000 lei net, cand o grefiera, adica o dactlografa ridica mai mult de dublu si e si speciala la pensie?
10
5
Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a atribuit, pe 25 mai a.c., un contract privind „Lucrări de modernizare și reabilitare la Clădirea Pârâul Rece - Predeal”, lucrări care se ridică la valoarea de 1.469.996 lei, fără TVA.  Veche de zeci de ani, vila de la Pârâul Rece servește pentru perfecţionarea angajaţilor. !!!!rasa voastra de cohmunisti!
12
1
Multa mwe cu kkt pnl si tuturor sustinatorilor sai
11
2
Băi general făcut la apelul bocancilor,bă politrucule,noi poporul nu avem voie să ne cerem drepturile pentru un trai decent,numai voi aveți dreptul la pensii speciale, nenorocitule ai 18000 mii lei pensie specială imbuibatule,pe contributivitate aveți maxim 8000 de lei,nu vă e mă rușine că a-ți și sugeți în continuare din sângele conaționalilor voștri, nici o țară din lumea asta nu are atâți generali și doctoranzi câți are r*mânia
16
1
Numai magarie si bataie de joc din partea guvernului ca de obicei; profesorii au dreptate sa continue greva; nu cred ca a remarcat cineva dar reprezentantii alesi ai boborului, parlamentarii, nu au chiar nici o parere cu privire la criza si scandalul asta din invatamant ? macar un ba pa matii acolo; tacere mafiota sau pur si simplu nesimtire - nu e treaba lor, ei reprezinta boborul dar fara profesori si personalul auxiliar din invatamant si fara cadre medii medicale, etc, toti turbulentii astia; sa fie liniste
15
2
Ar fi momentul de alegeri anticipate si de schimbare a Presedintelui Romaniei, marele artizan al lucrurilor bine facute si a Romaniei educate!!!Sa-i mai platesc si lui Iohannis SPP,casa... nu mi-as dori!Sa economisim nu numai la energie ,ci si la salariile celor ce conduc tara!
17
1
sa traiasca ei pe banii astia!jeguri nenorocite care au vandut tara pe 2 lei!bravo cadrelor didactice!pana la capat!voi formati viitorii conducatori!
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218