REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

CJC cumpără echipamente IT de la fost firmă a lui Georgescu

CJC cumpără echipamente IT de la fost firmă a lui Georgescu

Replica API 29 octombrie 2019 | 00:00 323

Negocieri la sânge: au lăsat din preț 7 lei și 5 bani:

Negocieri la sânge: au lăsat din preț 7 lei și 5 bani:

Consiliul Județean Constanța (CJC) cumpără echipamente IT de la una din firmele celebre ale urbei, atât prin notorietatea patronilor săi, cât și prin miile de contracte primite de la stat. De data aceasta, banii vor veni de la Uniunea Europeană, iar negocierile au fost la sânge: societatea a coborât prețul final cu doar 7 lei și 5 bani față de valoarea maximă estimată a contractului.

Consiliul Județean Constanța a atribuit ieri un contract pentru ”Furnizare echipamente IT în cadrul proiectului ”Patrimoniul Cultural Comun - Sursă pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”- TREASURE, cod eMS, BSB371”. Înțelegerea a fost semnată în urma unei proceduri simplificate de achiziție inițiată pe 9 iulie 2019.

Potrivit documentației de atribuire, ”Obiectul achiziției publice îl reprezintă achiziția de echipamente de IT:

Lotul nr. 1 - multifuncționale A3 color (3 buc.),

Lotul nr. 2 - notebook 14 inch (2 buc.)

necesare activităților specifice ce se vor desfășura pe toată durata de implementare a proiectului „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” -TREASURE, cod eMS BSB-371 finantat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2010, Prioritatea 1 – Promovarea mediului de afaceri și a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 1.1 – Promovarea în comun a mediului de afaceri și a antreprenoriatului în sectoarele turism și cultură.

Conform prevederilor proiectului achiziția echipamentelor IT este necesară pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin beneficiarului în baza contractului de finanțare nerambursabilă nr. 103382/11.09.2018.

Astfel, multifuncționalele (3 buc.) vor fi folosite de către membrii echipei de implementare din cadrul Consiliului Județean Constanța iar notebook-urile 14 inch (2 buc.) vor fi folosite de către specialiștii în arheologie submersă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Cine a depus oferte

Doar două firme au depus oferte pentru contractul oferit de CJC. Este vorba despre Expertissa Constanța SRL, reprezentată de Ionel Pop Doncilă și Global Solutions SRL, reprezentată de Valentin Cabuz. Câștigătoare a fost desemnată Expertissa Constanța SRL, care a venit cu cea mai bună ofertă de preț, respectiv 66.999 lei, fără TVA. Negocierile trebuie să fi decurs la sânge sau oferta celeilate firme să fi fost complet deplasată, din moment ce Expertissa Constanța SRL a ofertat cu 7 lei și 5 bani mai puțin decât valoarea maximă estimate a contractului, care era de 67.006,05 lei.

Expertissa Constanța SRL a raportat pentru anul 2018 afaceri de 3,8 milioane de lei și un profit net de numai 34.000 lei, cu 19 angajați. Firma care a vândut trei imprimante și două notebook-uri cu 67.000 lei consiliului județean face parte dintr-un grup de firme din care mai fac parte Expertissa București SRL și Expertissa Timișoara SRL. Grupul Expertissa este controlat de Ion Colțan, fratele lui Nicolae Colțan, consilierul lui Nicușor Constantinescu pe când acesta era președintele Consiliului Județean Constanța.

Consilierul care aproba contractele pentru propria firmă

Fostul manager al Expertissa Constanța a fost Daniel Georgescu, actualul director general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța. Georgescu a fost, de altfel, găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate, în 2013, întrucât a ocupat în paralel atât funcția de director la Expertissa Constanța SRL, cât și cea de consilier local, calitate în care își aproba singur contractele de la primărie și regiile sale pentru propria firmă.

Mii de contracte cu statul

Relația dintre Expertissa Constanța SRL și CJC era, de altfel, atât de puternică, încât firma avea la un moment un punct de lucru chiar în sediul consiliului. Firma a primit în timpul administrației Radu Mazăre- Nicușor Constantinescu sute de contracte publice, majoritatea fără licitație, prin încredințare direct. Cele trei firme Expertissa au încasat, de altfel, peste 15.000.000 de euro de la stat, prin cele aproape 3.000 de contracte încheiate cu statul.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oferta are pret suspect de bun.Banii vin din consumabile si service, acolo-i mangla.
0
0
2 Laptopuri si trei imprimante 67 mii de ron???? da ce, trebuie sa fie din aur?
4
0
Nu le este teama de nimic ! Banii sunt ochii dracului ! Cand vine ceasu incep sa se tanguiasca ca sunt nevinovati ! Cred ca autoritatile dorm ! Dar se inseala ! Cetatenii muncesc ptr desteptii vesnici ai orasului !
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212