REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

CJC şi Comisia Europeană au discutat despre implementarea proiectului privind Sistemul de Management al Deşeurilor

CJC şi Comisia Europeană au discutat despre implementarea proiectului privind Sistemul de Management al Deşeurilor

Replica API 4 martie 2016 | 00:00 305

Reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai Autorităţii de Management ai POS Mediu şi POIM s-au întâlnit miercuri, 2 martie, cu vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir şi Cristian Gheorghe Darie, dar şi cu primarii localităţilor care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Discuţiile purtate s-au referit neconcordanţele apărute în perioada de implementare a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa” care este implementat de către Consiliul Judeţean Constanţa şi are o valoare totală de 201.907.376 lei (fără TVA). Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 144.230.604 lei, cea a Guvernului României 26.773.345 lei şi cea a Consiliului Judeţean Constanţa 1.727.312 lei. Autorităţile judeţene au făcut o informare a stadiului la care se află acest proiect şi ce trebuie făcut pentru că sistemul să devină funcţional în întregime. În acest sens s-a subliniat faptul că există discuţii cu autorităţile locale pentru a desemna operatori regionali care să colecteze şi să depoziteze deşeurile din tot judeţul Constanţa. Acest lucru va duce la scăderea costurilor pentru cetăţeni şi la respectarea angajamentelor asumate de România în domeniul protecţiei mediului. Reprezentanţii Uniunii Europene au apreciat progresele făcute şi au subliniat faptul că sistemul este unul mult mai eficient decât dacă se face colectarea la nivel de autoritate locală.

Autorităţile locale care nu vor face parte din acest sistem vor avea costuri suplimentare

Prin obligaţiile pe care România şi le-a asumat, operatorii vor trebui să colecteze şi să sorteze deşeurile, iar în deopozitele ecologice autorizate nu vor ajunge decât deşeurile care nu vor putea fi reciclate. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor pe care îl implementează Consiliul Judeţean Constanţa împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară corespunde tuturor acestor cerinţe. Autorităţile locale care nu vor face parte din acest sistem vor avea costuri suplimentare, iar cetăţenii din aceste localităţi vor plăti taxe sau tarife mai mari. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au menţionat faptul că au fost identificate probleme legislative legate de sistemul de colectare a sumelor datorate serviciilor de salubrizare. Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au propus înfiinţarea unui grup de lucru din care să facă parte şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa care are că scop identificarea şi corectarea neconcordanţelor legislative şi întărirea rolului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272