REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Claudiu Ceti, ALDE Constanţa: 'Taxa de 2% ar putea cât de cât să afecteze dezvoltarea companiilor din energie'

Claudiu Ceti, ALDE Constanţa: 'Taxa de 2% ar putea cât de cât să afecteze dezvoltarea companiilor din energie'

Replica API 21 februarie 2019 | 03:40 575

ALDE susţine în cadrul coaliţiei de guvernare renunţarea la taxa de 2% impusă companiilor energetice prin Ordonanţa de Guvernul numărul 114 adoptată în decembrie 2018, act normativ cunoscut prin taxa pe lăcomie impusă instituţiilor bancare. Preşedintele ALDE la nivel naţional şi în acelaşi timp preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit cu specialişti din domeniul energiei, cu reprezentanţi ai companiilor, dar şi cu cei ai Ministerului Energiei pentru a se renunţa la această taxă. Discuţii au fost purtate în acest sens şi cu premierul Viorica Dăncilă. “Săptămâna trecută, domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu alături de specialişti în energie şi reprezentanţi ai ALDE au avut întâlniri cu reprezentanţi ai ministerului Energiei, cu specialişti din domeniu, dar şi cu reprezentanţi ai companiilor unde Ministerul Energiei este acţionarul majoritar sau minoritar, şi s-a luat foarte serios în discuţie problema acestei taxe. Şi în urma discuţiei avute de către preşedintele Senatului cu premierul României vizavi de renunţare la acea taxă de 2% pentru companiile din energie, s-a ajuns la concluzia că ar afecta un singur lucru, ar afecta companiile de energie, ar afecta dezvoltarea lor, retehnologizarea lor, iar noi ştim bine că în acest domeniu cel mai important subiect îl reprezintă investiţiile în retehnologizare sau mai mult decât atât este vorba despre competitivitatea pe piaţa liberă, pentru că vă daţi seama o companie care produce este la fel de competitivă ca una din Austria sau Germania. Trebuie să avem aceeaşi tehnologie. Acest lucru, acest 2%, ar putea cât de cât să afecteze dezvoltarea companiilor pentru anii următori. Pentru că noi la asta ne gândim, la viitor, şi cu siguranţă sperăm şi credem în demersurile făcute că se va renunţa la această taxă de 2% pentru companii”, a precizat secretarul coordonator al ALDE Constanţa, Claudiu Ceti.

O taxă “pripită”, gândită pentru protejarea consumatorilor casnici

Secretarul general al ALDE a precizat că la momentul introducerii acestei taxe s-a luat în considerare protejarea consumatorilor casnici, ştiut fiind că la început de an, producătorii de energie majorează preţurile. “Mai mult decât atât, dacă mă întrebaţi care a fost la momentul respectiv beneficiul Ordonanţei 114, a fost unul singur, protejarea consumatorilor casnici, adică a populaţiei. Ştim foarte bine că marii producători de energie şi gaze de pe piaţa liberă, E.On, CEZ, Enel, trebuiau să mărească preţul cu 1 ianuarie 2019, iar atrunci a apărut o măsură pripită, care a aprobat mai multe şi taxe, precum cea pe lăcomie, o ordonanţă care a fost luată pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi a consumatorilor casnici. Vă daţi seama ce ar însemna pentru un consumator casnic, o familie care deţine un apartament, liberarizarea pieţei şi autotmat să existe o explozie şi atunci prin această ordonanţă statul a găsit forma cea mai elegantă de a plafona preţul energiei, indiferent de forma ei. Acesta a fost subiectul vizavi de 114 şi ceea ce face ALDE pentru 114 pentru că până la urmă fiecare cu bucăţica lui şi toate bineînţeles în cadrul coaliţiei”, a mai subliniat Claudiu Cet.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Replica a devenit copilul mai mic a lui stiripesurse si luju. Doar de la ei se informeaza. Pentru articolul cu Mangalia replica a sters toate comentariile si nu mai da voie sa-i dam mu1e piticului radu cristian la fel ca si la articolele cu prostul de titi brailoiu. Mu1e radu cristian, mu1e titi brailoiu si stroe de la raja. Luati ca meritati, ati facut praf si pulbere orasele astea candva frumoase.
2
0
Orice neasistat social si cu un ban in buzunar isi va adduce imediat aminte de termenii din titlu. Va doare de taxa pe Enel, huh? De mine nu v-a durut cand am vrut si eu un cacat de masina in 2008. Muie Nevesteanu. Sa te mai voteze ma-ta din mormant.
1
0
Tariceanu are aranjamente cu firmele din port si din energie, sunt miliarde de euro interese in zona energiei la Constanta. Ii doare pe alde si pe ceti in brisca de consumatorul mic. Ceti vrea si el un post intr o companie de stat cu energie. Urmariti
2
0
Mai bine ai explica care este circuitul apei in natura adica cum se explica diferenta asta uriasa de la producator la utilizator la tot ce inseamna energie deci gaze petrol curent tot daca stii daca nu canta melodia asta la alta masa
2
0
care investitii , mai taie dao dracu, numai sau imbogatit si atat.
0
0
energie electrica. Ei nu investesc in dezvoltarea retelelor. Obliga clientii sa achizitioneze trafuri, stalpi si elemente iar ei doar si le trec in proprietate. Vi se pare voua ca astfel ei "investesc" vreun singur leut in retez pentru a cere sa nu fie taxati?
4
0
Mai e si pretul la gaze cu diferente intre producatori de caldura si populatie. Energetica si sistemul bancar nu asa se dezvolta. Un fel de haiducie la care sistemul va raspunde cu subdezvoltarea economiei. Cine va plati? Nu incalzeste pe nimeni votul contra si puscaria daca distrugerile sunt pentru ani si ani.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369