REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

CNIPMMR propune creşterea pensiilor mai mici de 800 lei şi plafonarea celor peste 5.000 lei

CNIPMMR propune creşterea pensiilor mai mici de 800 lei şi plafonarea celor peste 5.000 lei

Replica API 3 martie 2020 | 00:00 352

Reprezentanţii CNIPMMR propun o creştere de 40% a pensiilor cuprinse între 500 şi 800 de lei, ceea ce reprezintă un efort bugetar de 1,3 miliarde de euro anual, care poate fi susţinut, având în vedere creşterea economică anuală, în timp ce pensiile în cuantum de peste 5.000 lei pot fi îngheţate, a declarat luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Noi am făcut o analiză asupra pensiilor şi am ajuns la următoarele concluzii. Există 1,8 milioane de pensionari cu o pensie între 500 şi 800 lei, din totalul de 3 milioane şi ceva de pensionari. Un efort de 40% pentru această categorie, în medie 300 de lei net ca şi creştere, ar însemna un efort bugetar de 1,3 miliarde de euro anual, care nu este un efort bugetar nesustenabil, dacă ne uităm la creşterea economică anuală. Totuşi, trebuie să avem o discuţie serioasă cu privire la acest subiect al creşterii pensiilor pentru că nu ştiu câţi oameni pot să trăiască cu o pensie între 500 şi 800 de lei. Deci trebuie să ne uităm la această categorie care reprezintă 50% dintre pensionarii din România. Sigur, creşterea ar trebui să fie diminuată pe măsură ce cuantumul pensiilor creşte. Noi am făcut şi o propunere de creştere cu 200 de lei net pentru pensiile cuprinse între 800 şi 1.500 lei (1,9 milioane de pensionari), reprezentând un efort bugetar de aproximativ 965 milioane euro pe an", a menţionat Florin Jianu.

Totodată, reprezentanţii CNIPMMR propun îngheţarea pensiilor peste 5.000 lei, efortul financiar fiind cel mai mare pentru această categorie care reprezintă în jur de 10.000 pensionari.

"Ce pensii ne dorim să mărim? Mărim aşa de-a valma toate pensiile? Mărim pensii care sunt peste 5.000 de lei, adică aproape duble faţă de salariul mediu pe economie sau ne uităm la oamenii care au într-adevăr nevoie? Obiectivul nostru este de a aduce cât mai multe pensii în zona 2.000-2.500 lei", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

Florin Jianu a subliniat că această analiză trebuie făcută şi de autorităţile statului. "Noi am făcut această analiză, dar ea trebuie făcută de Guvern, Parlament, preşedintele României, aşa încât să se găsească soluţii sustenabile. Aceste lucruri se regăsesc şi în Raportul de ţară şi reprezintă cel mai mare pericol asupra stabilităţii economiei româneşti în perioada următoare, dacă nu abordăm lucrurile în mod serios şi profesionist", a mai spus preşedintele CNIPMMR, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte domeniul social, Florin Jianu a subliniat necesitatea adoptării de măsuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Propunerea este buna daca cei cu pensii mici au vechime completa in munca si pentru pensie sa fie stabilit un procent din media salariului pentru ultimi cinci ani de munca.Nici in tarile bogate nu este diferenta atat de mare intre pensionari ca in Romania pentru ca impozitul creste proportional cu pensia si in mana nu ramai cu chiar atat de multi bani si nimeni nu comenteaza pentru ca si munca fizica conteaza nu cat aia de raspundere dar nici de zece ori mai putin.
0
0
Dezechilibrul major, est edin cauza celor care nu au contribuit, nu a celor care au contribuit cu sume importante, iar acum se trezesc cu pensia plafonata. Am si eu destule rude care au muncit din doi in trei si cand au vazut ca le iese pensia 400 de lei, au inceput comentariile. Ce vina am eu ca unora nu le-a placut munca si stiu exact. Mai mult decat atat, propunerea vine din partea Consiliului national pentru IMM, adica adunatura de patroni, care isi platesc salariatii cu salariul minim, dar au tupeul sa-si spuna parerea si sa faca propuneri. Deci, dl.Lucian56, nu e punct, ci puncte puncte.
3
0
daca ai muncit pe branci la negru sau pe salariul minim si restul in mana deci nu prea ai contribiuit cu cat a dat unul cinstit e cazul sa te multumesti cu pensia aia mica acum si sa le explici si altora ca nu e bine sa faca asa, nu sa ceri plafonarea la cei care au dat 40 la suta din leafa la stat!!!
3
1
Nu mai vorbiti vulgar ----mai bine spuneti solutii noi si contribuiti cu ceva bun _---Expresiile urite sint ptr golani si analfabeti
0
1
Eu propun sa le suga popopopolele la pensionari toti puturosi si drogati ,,,pensionari au construit si au platit taxe si impozite STATULUI.
1
2
Iti dau multa m--e!
2
1
O propunere buna. Eu sunt cu totul de acord. Pentru cel care a muncit pe branci si a avut si raspundere ii raspund ca nu are pensia plafonata. Ramane cat este. Nu mai este indexata. Punct. Trebuie sa se faca ceva ca este un dezechilibru major la bugetul de pensii. Mai sunt si alte variante dar nu vreau eu sa le pun in discutie. Voi primi prea multe injuraturi.
1
3
Nu sint. Multi cu pensie de 5000 pe contributivitate adica 4 puncte adica 29999 lei salariu lunar -Nu erau din astia poate doar pres tarii sau dom privat ----40 la suta ptr pensii contributie in rest impozitare pina la 90 suta la speciale
0
0
Pensiile de peste 5000 de lei, care nu sunt pensii speciale, sunt bazate pe contributivitate. Cu ce drept imi plafonezi tu mie pensia pentru care am muncit 40 de ani si am avut raspundere? Am contribuit cu sume importante la bugetul asigurarilor sociale, ca sa am la batranete. Aveti grija dragi PNL isti, nu stiti spre ce va indreptati......va dati cu stangul in dreptul. Nu ati eliminat pensiile speciale, dar le plafonati pe cele ale cetatenilor cinstiti, care au muncit o viata si se aleg cu praful de pe toba.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212