REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

„COD ROȘU” pe mai multe secții ale Spitalului Județean Constanța!

„COD ROȘU” pe mai multe secții ale Spitalului Județean Constanța!

Replica API 23 martie 2018 | 00:35 631

Constanţa are nevoie urgentă de încă o structură spitalicească. La această oră, cea mai mare parte a urgenţelor din Dobrogea ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei”. Drept consecință, așa cum a punctat dr. Cătălin Grasa, managerul celei mai mari unități spitalicești din Constanța, „sunt secții unde suntem mereu în avarie sau pe cod roșu!”, din cauza numărului enorm de solicitări.

Secții precum Medicala, Cardiologia sau Pediatria din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța sunt supraaglomerate. Zilele trecute, cotidianul „Replica” prezenta situația din cadrul Compartimentului de Gastroenterologie (Secția Medicală I), unde, pe 20 de paturi, erau 40 de pacienți cu urgențe specifice patologiei gastroenterologice, fiind necesară internarea lor în alte secții. Sunt specializări unde numărul de solicitări este extrem de ridicat, zilnic, iar numărul de paturi de spital este prea mic pentru a le face față. Drept pentru care...se găsesc soluții! „Avem aglomerație. Facem cum am făcut și până acum, încercăm, căutăm soluții, nu avem cum să refuzăm urgențele, trebuie tratate, iar atunci ne adaptăm pe un număr mic de paturi, utilizând și paturile din alte secții, medicale sau chiar chirurgicale. De exemplu, la Gastroenterologie, 20 de paturi pentru Dobrogea, cu un milion de locuitori, este este suficient”, a subliniat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean „Sf. Andrei” Constanța. De altfel, așa cum a punctat managerul unității sanitare, în multe dintre secții se lucrează mereu, indiferent că este vară sau iarnă – fiind cunoscut că în timpul verii, odată cu deschiderea sezonului estival, numărul solicitărilor crește! – se funcționează în sistem de avarie. „Sunt secții în care tot timpul suntem într-o avarie. Suntem ca într-un cod roșu!”, a subliniat dr. Grasa.

Și, așa cum precizam mai sus, se apropie vara. Perioada de foc pentru medicii de la spitalul constănțean, când prezentările la Unitatea de Primiri Urgențe se dublează sau chiar se triplează, când medicii, în special cei de la urgență sau de la terapie intensivă și antestezie, lucrează la foc continuu sau asigură permanență de la domiciliu, pentru că în orice moment pot fi chemați de acasă.

În extrasezon, un număr mare de pacienți vin la Constanța din județul Tulcea. În condițiile în care Spitalul Județean Constanța se confruntă cu o gravă criză de medici, pe toate specializările, inclusiv pediatrie, cardiologie sau anestezie, aproape toate urgențele sunt transferate la UPU Constanța.

Soluția salvatoare: Spitalul Regional

În aceste condiții, soluția salvatoare este înființarea unei noi structuri medicale spitalicești multidisciplinare. „Orice structură medicală multidisciplinară, de la spital municipal, pediatrie, este binevenită, căci am putea să ne reorganizăm. Spitalul Regional ar fi o soluție, căci adresabilitatea față de spitalul nostru este foarte mare. De exemplu, pe 2017 au fost aproximativ 133.000 de prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe, ceea ce este o valoare. Iar cifrele sunt în creștere. Spațiul este restrâns, am fost în unități de primiri urgențe din alte județe mult mai mari, unde erau spații imense, aerisite, se putea realiza o delimitare clară a pacienților în funcție de triaj. Pot spune că am fost invidios!”, a mai afirmat dr. Cătălin Grasa.

Despre „soluția salvatoare”, Spitalul Regional Constanța, nu s-a mai auzit nimic în ultimele luni. În luna noiembrie 2017, Guvernul României a aprobat, printr-un memorandum, demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale, la Timișoara, Târgu Mureș, Brăila-Galați, Brașov și Constanța. Era vorba despre demersuri pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru construirea spitalelor regionale, consultarea autorităților administrației publice locale pentru găsirea terenurilor care să permită funcționarea în condiții optime, la standarde de calitate, a unităților spitalicești. De atunci... probabil încă se fac demersuri...

La Constanța, cel puțin în teorie, drumul spre construirea spitalului ar fi trebui să fie mai scurt! Terenul a fost identificat în urmă cu zece ani – când s-a pus prima dată problema înființării acestui spital! –, în cartierul Viile Noi, a fost preluat de la Armată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța, au fost făcute o parte din acte, respectiv cadastrarea și altele asemenea, ba chiar o vreme s-a plătit și pază pentru el.

După cum spuneam, mai este puțin și vine vară. La această oră, secții ale Spitalului Județean sunt supraaglomerate, oare cum va fi în timpul sezonului estival?!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acel cod rosu posibil sa se fi tras si de la culoarea politica a menegerului Catalin.Acesta cred ca nu este o noutate pt nimeni ii membru PSD sa nu spun sluga k nu ii frumos.Voi ce spuneti.
1
0
Bisericile s au inmultit ca ciupercile Cred ca ALESII doresc mai degraba sa ne ingroape decat sa ne trateze...parerea mea.
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102