REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Colectarea selectivă a CHIȘTOACELOR NU dă roadele așteptate

Colectarea selectivă a CHIȘTOACELOR NU dă roadele așteptate

Replica API 13 aprilie 2021 | 13:16 1675

Constănțenii încă mai au probleme când vine vorba de colectarea selectivă a gunoiului menajer, însă, până să se acomodeze cu acele containere, iată că altă „invenție” le dă bătăi de cap. Foarte mulți nu înțeleg sensul noilor dispozitive din stațiile de autobuz, ce sunt amplasate pe stâlpi. Mai exact, este vorba despre dispozitivele pentru colectarea chiștoacelor. Câte astfel de deșeuri s-au strâns în mai bine de șase luni? Ei bine, vorbim de 450 de kilograme, la Constanța și 1250 de kilograme în București și Iași.

Unii constănțeni nu sunt prea manierați când vine vorba de gunoaiele menajere, sau de locul unde le aruncă. De colectare selectivă, nici nu mai spunem… Însă, mai nou, în stațiile de autobuz, preponderent, pe stâlpi, a apărut un nou tip de dispozitive pentru colectarea mucurilor de țigară. Mulți încă mai obișnuiesc să își arunce țigara pe jos, cu toate că există din ce în ce mai multe coșuri stradale. „Nu, nu îmi arunc țigara în aceste dispozitive pentru că nu am știut exact pentru ce sunt. În unele am văzut și gunoaie și, să fiu sincer, m-a cam derutat. Ar trebui să le facă mai multă reclamă. Eu îmi arunc chiștoacele în acele dispozitive atașate la coșurile de pe străzi. Schimbarea începe cu noi, trebuie să facem ceva, cum menținem așa avem, ca acasă”, ne-a declarat un tânăr constănțean.

Ce spune Vergil Chițac despre acest proiect

Primarul, Vergil Chițac a declarat faptul că dorește ca, în curând, să nu mai existe lucruri aruncate pe străzile Constanței. „Un efort individual minor are un impact major când îl multiplicăm la scara întregului oraș. Vreau să extind abordarea creativă cu mesaje simple, de impact, pentru a îndemna constănțenii să nu mai arunce niciodată nimic pe jos”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

1,7 tone de chiștoace din trei municipii

1,7 tone de chiștoace au fost colectate selectiv și valorificate energetic în București, Constanța și Iași de la debutul campaniei „Alege asumat un oraș curat”. Demarat la finalul lui 2019, proiectul este o inițiativă a British American Tobacco în parteneriat cu Green Academy și Primăria Sectorului 3 al Capitalei, Primăria Municipiului Constanța și Primăria Municipiului Iași.

Câte chiștoace s-au strâns la Constanța

În Constanța, conform datelor oferite de Primăria Constanța, din luna septembrie și până în prezent s-au strâns peste 450 de kg chiștoace. „În cadrul campaniei „Alege asumat un oraș curat”, care se va derula și în perioada următoare, fumătorii din municipiul Constanța sunt invitați să arunce chiștoacele în scrumiere stradale speciale și astfel să voteze pentru lucruri inedite ca „pizza sau hamburger?”, „trezit de dimineață sau culcat târziu în noapte?”, „ochelari de soare sau ochelari de ski?”. Mucurile de țigară colectate în recipientele stradale speciale sunt ridicate de operatorul de salubritate în containere de plastic cu capac și transportate la stația de sortare, de unde sunt transportate împreună cu alte deșeuri nereciclabile către fabrici de ciment în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada și Statele Unite ale Americii, dar și în câteva state din Europa precum Franța, Germania sau Marea Britanie.”, ne-a declarat Luminița Lare, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fumatori sunt de felul lor nesimtiti.
5
3
civilizati la noi lasa de dorit
7
2
Acum ceva timp ati scris ca a fost un succes, acum ca nu. Mda.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367